Ez egy tízszintes fejlődési rendszer, melynek keretében új páncélkiegészítőket, fegyverfestéseket és emblémákat, egyszóval olyan elemeket oldhatunk fel, amik elsőssorban a karakterünk kinézetét befolyásolják, a tizedik szinten azonban kapunk egy különleges képességet is.

Összesen nyolc specializáció lesz, ezek a következőek: Pioneer, Wetworks, Engineer, Tracker, Rogue, Stalker, Pathfinder, Operator. Első körben mindenki csak a Pioneer specializációt választhatja ki, melynek végső jutalma a Fast Track képesség lesz. Ennek segítségével az átlagosnál több tapasztalati pontra tehetünk szert, de nehezen tudunk majd visszaélni ezzel, ugyanis csak arra az időre kapjuk meg a bónuszt, ameddig a képességet használtuk, tehát azzal nem lehet csalni, hogy csak a meccs végén aktiváljuk.

A játékon dolgozó tervező, David Ellis szerint ez egy újabb módja annak, hogy hónapokkal, vagy akár évekkel is kitolják a játék élettartamát -- a másik módszer ugyebár a Spartan Ops, ami hónapokig új küldetéseket kínál a maga kis története köré fonva.