A Good Old Games hat éves létezése alatt átment már jó néhány változáson, de akkorán még nem, mint amekkorát a CD Projekt munkatársai végrehajtottak a héten.

A Good Old Games egyértelműen sikersztori: a DRM nélküli játékterjesztés forradalma, amely már több mint fél évtizede tart. A 2008 augusztus elsején indult weboldal már hivatalos startja előtt akkora érdeklődést generált, hogy a CD Projekt kénytelen volt dobni a zárt béta ötletét, és mindenkinek lehetőséget adott a próbára, aki jelentkezett. Új belépőként a piacra olyan klasszikusokat adott át a játékosoknak, amelyek már régóta elérhetetlenek voltak: a Freespace című űrszimulátort már a legelső napon meg lehetett vásárolni. A start több tucat játékot jelentett, a választék pedig mára több mint 700 címre bővült… A lehetőségek pedig végtelenek.

Az egyik legnagyobb újdonság a héten átalakult kezelőfelület mellett a DRM nélküli filmek megjelenése a kínálatban. Igen, filmek! Egyelőre játék-dokumentumfilmek érhetők el (kettő rögtön ingyen, a többi, a szokott alacsony áron). Ezeket le lehet tölteni Full HD-ban, 720p-ben, illetve még egy kisebb felbontásban. Természetesen ezekhez is járnak az eddig megszokott jóságok, és további jó hír, hogy egyes művekhez van angol nyelvű felirat is.

A filmek hossza is változó: a 25 percestől kezdve tart a sor, a Minecraft: The Story of Mojang pedig kiteszi egy átlag teljes film játékidejét (100 perc). Ez azonban még semmi: a CD Projekt tárgyalásokat folytat stúdiókkal és terjesztőkkel, hogy igazi filmklasszikusokkal, sőt tévésorozatokkal bővüljön a kínálata. Milyen jó lenne, ha 15 euróért meg lehetne venni egy 24 évadot, vagy akár egy Aliast, nem igaz? Persze a terjesztők közül senki sem akar első lenni: bár az ötlet alapvetően tetszik nekik, majd akkor megteszik, ha már valamelyik megtette a kezdő lépést… Ez pedig valószínűleg be fog következni, hiszen a DRM-mentes játékok terjesztése sem halt meg. Sem a régi játékoké, sem a teljesen újaké (Divinity: Original Sin, valaki?). Csak győzzük kivárni.

A másik nagy újdonság, amelyet pár sorral ezelőtt már feljebb említettem...

Igen, mostantól euróban kell fizetni!

Vagyis megvalósult a helyi valutában való fizetés, amelynek ideáját pár hónappal ezelőtt már feldobták a lengyel srácok (igaz, bármikor vissza lehet váltani dollárra, ha az embernek úgy tetszik). Az ötleten azonban csavartak egyet: nem egy-egy átváltási arányt határoztak meg (Steam, nem volna kedved követni a példát?), hanem ami eddig 5,99 dollár volt, az mostantól 4,49 euró lesz, ami eddig 9,99 dollár volt, az mostantól 7,49 euró. Emiatt a dollár/euró árfolyam miatti különbségek nagyjából kiegyenlítődnek, és mindenki ugyanannyit fizet ezentúl is, lakjon bár az Egyesült Államokban, Európában, Oroszországban vagy éppen Ausztráliában. Azonban ha a helyi valutában mégis többre jönne ki a fizetett összeg, mint a dollárárban, a Good Old Games csapata teljes egészében visszafizeti a különbözetet saját költségén, áruházi kredit formájában! Ez a Good Old Games „Fair Pricing” politikája.

Az oldal változásával együtt sajnos néhány játék eltűnik katalógusból, így a GOG 80%-os akciót hirdetett meg, mely szeptember 2-ig tart. A címek között van többek között a Gothic- és a Spellforce-sorozat is, vagy éppen az Amnesia: The Dark Descent (ami a PC Guru teljes játék melléklete is volt két éve). Ha valaki megvásárolja ezeket a címeket, természetesen a saját fiókjában megmaradnak, azok katalógusból való törlése után is.

A megújulással a GOG.com csak még jobb lett. Hogy innen hova vezet az út, az még a jövő zenéje; mindenesetre biztos, hogy a régi játékokra szakosodott oldal egyelőre konkurensek nélkül hódít, hiszen a Steam nem sokszor oldja meg, hogy a sok-sok éves programok a modern PC-ken is fussanak.