Augusztus 20. a legfontosabb állami ünnepünk, hisz tulajdonképpen Magyarország születésnapjáról emlékezünk meg. Van ilyenkor minden: zászlós felvonulás, családi programok, tüntetések, esti tűzijáték, és persze egy szabadnap, ami ha úgy esik, hosszú hétvégével párosul. Sajnos ez idén nem jött be, huszadika egy mezei szerda lett, így a hajnalig tartó tivornyázás ellehetetlenült. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a hazai játékosok ne ünnepelhetnének a maguk módján, tehát otthon, a gép előtt ülve, kedvenc játékaikkal szórakozva.

És mivel az ünnepen jól szokás érezni magunkat, így mi is egy kevéssé komoly témával jelentkezünk ma: vajon milyen játékot készítenének a magyar államalapításról a legnagyobb játékipari mogulok? A kérdés nyilván költői, és a válasz ennélfogva nem is lehet több egy sor ökörségénél, de mint a régi magyar mondás tartja, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Activision - Call of Hungary

A Call of Hungary egy poszt-apokaliptikus FPS, mely az alternatív 10. században játszódik: a Kárpát-medencét a mezopotámiai gyíklényektől lopott technológiából ácsolt rakétákkal lőtte szét Konstantinápoly, hogy keresztbe tegyen a földjükért harcoló, éppen államot alapítani készülő magyaroknak, és persze vezérüknek, a II. százéves háborút is megjárt veterán Stephennek. Így aztán hősünk előtt komoly feladat áll: a gyíklények űrfegyvereivel szemben íjakkal és kardokkal kell felvennie a harcot, hogy egy 6 órás kampány során eljusson Konstantinápolyig, megszerezze a Szent Korona nevű idegen drónt, és a segítségével megszilárdítsa a magyarok hatalmát a Kárpát-medencében. Mindez persze csak a single player komponens, az Activision fejlett multival is készül, melyben a magyarok és az arab terroristák harcolnak egymással. Hogy miért arabok? Hát, ezt majd csak a szezonbérlet DLC-i magyarázzák meg, de sejthető, hogy a játék végén a drón halhatatlanná tette Stephent, aki így már a Szent Földért is harcba indulhat, megalapozva ezzel a Call of Jeruzsálem című folytatást.

Call of Hungary

Electronic Arts – Battlefield: Koppány Ops

Az EA a Call of Hungaryban ellőtt ötletek miatt inkább az államalapítás egy másik aspektusát mutatja be a híres-neves Battlefield-sorozat képében. A Koppány Ops című alkotásban a játékos a renegát Koppány erőit vezérelve küzdhet az óhitet elnyomó István ellen, aki ráadásul királynak nevezte ki magát. A szólista módot a Visceral Games hozza tető alá, kicsit szabadon kezelve a történelmet: a Visceral 10. századában a Kárpát-medencét egy veszedelmes élőhalott horda is ostromolja, amelyet a sztivönológus szekta szabadít rá az emberiségre. Persze a sztori itt senkit sem érdekel, a Battlefieldet a zászlófoglalós multiplayer adja el, és ez itt is adott: a fejlesztők a teljes Kárpát-medencét lemodellezték a Frostbite 4 motor segítségével, a zászlópontokat pedig ebben az esetben Koppány szétszórt testrészei jelentik, melyek ideiglenes perkökkel is megajándékozzák a sikeres játékosokat. És itt még nem ér véget az öröm, ugyanis a Premium csomag öt DLC-t ígér az elkövetkezendő év során, melyek közül az első, Resurrection című pakk a Battlefield 4 kedvenc pályáit tartalmazza majd – mit csodálkoztok? Koppányt feltámasztják a sztori szerint.

Battlefield: Koppány Ops

Blizzard – World of the Saint King

Végre megtudtuk, mi is az a titokzatos Titan-projekt a Blizzardtól: egy nagyszabású, magyar államalapítást felölelő MMORPG, gigantikus instance-okkal, tízmillió „ölj meg 100.000.000 hitszegőt és hozd el a fejüket” küldetéssel, és megannyi raiddel, melyek közül a Koppány nevű halállovag viszi majd a prímet. A játékkal a Blizzard hosszú távra tervez: már most biztos, hogy egészen Mátyás király uralkodásáig lefedik a történelmet a kétévente kiadott kiegészítők. Persze egy sima idővonal nem elég ahhoz, hogy mindent megmagyarázzanak a lore-ral kapcsolatban a viharban születettek, ezért feldobják a sztorit egy kis időutazással: a játékos karaktere belekóstolhat kis hazánk vértől ittas történelmébe, megküzdhet a törökkel, a tatárokkal, és egy-egy quest erejéig még a szabadságharcban is részt vehet. Na, izgalmasan hangzik? A játék havidíjas lesz, 10.000 forintot kérnek a 30 napos játékkártyáért, az augusztus 20-án születetteknek viszont jár 20 forint kedvezmény.

World of the Saint King

Valve – Left 4 Hun

Gabe Newell valójában magyar származású: leánykori nevén Nyuelán Gábor szívén viseli a magyar állam sorsát, és alig várta, hogy elkészítse a Left 4 Hunt, ami a Left 4 Dead 3 átalakított változata: a játékosok négy keresztény vitéz bőrébe bújnak, akik megpróbálnak visszajutni Fehérvárra a hodu uturól, miközben rajtuk ütnek az óhitű magyarok. Ha elég hitetlent mészárol le, az egyik játékos átalakul Szent István 2000-ré, és plazmakardot, rakétavetőt, valamint egy interdimenzionális villámfegyvert kap, amikkel úgy szétcsap a pályán, hogy az eredmény egy rögtönzött állam-újraalapítás lesz. A játék kedvéért a Steam is átalakul: Gőzgép lesz a neve, piros-fehér-zöldben pompázik majd, és minden állami ünnepen lesz egy leárazás, amikor aranyforintok helyett petákért lehet magyarított játékokat venni. Hinnye!

Left 4 Hun

FromSoftware – Hungarian Souls

A játék úgy indul, hogy Koppánnyal vagyunk, aki pucéran, egy szál parittyával a kezében épp farkasszemet néz István teljes seregével. Have fun!

Hungarian Souls

Na, eddig jutott a kreativitásunk, de reméljük, a tiétek messzebbre szárnyal majd, mint a miénk: várjuk a legviccesebb, fentihez hasonló összeállításokat a témában, a legjobbakat pedig egy külön cikkben emeljük ki szombat reggel, hogy legyen min mosolyogni a hétvégén. Addig is jó tűzijátékozást!