A Halo világának szuperképességű katonái, a felturbózott testi erővel bíró spartanok hajdanán nem önként vállalkozó fiatal bevonulók voltak, hanem elrabolt gyerekek, akik különösen jó képességeik miatt besorolásra kerültek egy titkos kormányprojektbe, mely "a cél szentesíti az eszközt" filozófia szerint igyekezett megvédeni az emberiséget a földönkívüli agresszoroktól.

A ma már 42 éves (na jó, 62, de a kriosztázis alatt nem öregedett) John 117, alias Master Chief (mely egyébként nem becenév, hanem tengerészgyalogsági rang) 6 évesen keveredett bele a Föld megmentésébe, és bár a könyvek (nem egyszer ellentmondásos) információi alapján tudunk ezt-azt a karakter személyes jellemzőiről, a játékokban sosem engedték kibontakozni.

Eddig legalábbis, lévén a Halo 4 megjelenési trailere teljes egészében róla szól. Egy idegen technikának hála mi is átéljük a kis John elrablását, tréningjét, barátai halálát a kegyetlen kísérletek alatt, sőt, egy régi bevetésre is elkísérjük, miközben először látjuk páncél nélkül -- persze az arca mindig jótékony homályban marad.

A Halo 4 novemberben jelenik meg, kizárólag Xbox 360-ra. A negyedik rész egy teljesen új trilógia első felvonása lesz, mely minden bizonnyal a következő generációs Microsoft-konzolon fog kibontakozni.