A Huawei Mate-sorozat lassan egy évtizedes történelemre tekint vissza és a P-széria mellett mindig is a kínai vállalat egyik húzóneve volt. A Mate-telefonokat jó áron, jó tudással lehetett megvásárolni, ezért a készülékeket vitték az emberek, mint a cukrot. A nemrégiben bemutatkozott Huawei Mate 50 Pro azonban szakított a sorozat hagyományaival, de hogy ez mit jelent, azt még nem lövöm le, hamarosan megtudjátok.

mate-50-pro-1.jpg

Galériabővítés

Azt már talán mondani sem kell, de a Huawei a GMS elvesztése óta küzd és bízva-bízik abban, hogy okos fejlesztéssel meg tudja fogni és tartani a Huawei-híveket, és ehhez a célhoz a Huawei Mate 50 Pro sokat hozzátesz. A Huawei Mate 50 Pro egy hihetetlenül elegáns készülék, ami egy rendkívül elegáns dobozban kerül a vásárlókhoz. A doboz arany betűkkel hirdeti a típust, a távol-keleti techcégek szokásához híven tömve van mindennel, amire egy okostelefon-felhasználó vágyhat. Töltő, töltőkábel, szilikon tok, amit már az Apple és a Samsung is megtagad a termékeiket választóktól.

A Huawei Mate 50 Pro egy több, mint 20 dekát nyomó készülék, ami meglehetősen egyszerű, már már unalmasan ismerős dizájnnal rendelkezik. A sarkokon kissé lekerekített féltégla, oldalra lehajló kijelző, fekete színű hátlap, elöl-hátul óriási kamerasziget, aminek a későbbiekben még lesz jelentősége. Az egész nagyon jól össze van rakva, a készülék aljába lehet belehelyezni a nano-SIM-et és az egy (dobpergés, fanfár, éljenzés) nano-memóriakártyát.

mate-50-pro-2.jpg

Snapdragon 8+ Gen1, 8 GB RAM, 256 GB ROM, Adreno 730. Ezek a telefonban rejtőző hardver elemek, melyek bőven elegendő erőt, gyorsaságot adnak az EMUI 13-nak (Kínában Harmony OS3.2). GMS nincs, HMS van, az utóbbi időben pedig a Huawei rengeteget tett azért, hogy az AppGallery-be minden olyan alkalmazás bekerüljön, amit a legtöbbet használnak. Van Viber és Tinder, TikTok és WPS Office, Kréta és Index, OTP Szép Kártya és Simple, Unicredit mBanking és Origo, Instagram és Facebook, Messenger és Telegram, Netflix és Disney+ – utóbbiak azonban külső, de biztonságos forrásból. A Petal térkép sok lehetőséggel bővült, ráadásul a Huawei már ajánlja a Gspace-t, amit telepítve a készülék egy korábbi, még GMS-sel rendelkező Huawei mobilt emulál, és ezzel együtt képernyőre lehet helyezni a Gmailt és más Google-alkalmazásokat. Ez is egy külső forrás, jól működik, de a biztonság kérdése azért kérdéses, vagyis az, hogy a beírt adatok, jelszavak hova kerülnek.

huawei-mate-50-pro.jpg

A Huawei Mate 50 Pro játékkönyvtárának tartalmát szinte azonnal törölni lehet, az eszközökben megtalálható a hasznos készülék-kereső, a hangrögzítő, időjárás, számológép és a teljesen felesleges tükör, aminek már a Honor tesztekben morogtunk eleget. A telefon használata azonban gördülékeny, az 1212x2616 pixel felbontású OLED kijelzőn megjelenő kép szép, a 4700 mAh-s akkuból pedig simán kihozható a másfél napos üzemidő. Van vezetékes és vezetékmentes, valamint fordított töltés, így nemcsak a telefont, de más készülékeket is megetethetünk árammal.

Rekeszbajnok

A Huawei Mate 50 Pro egyik legjobb része a kamerája, ami megnyerte a világ legjobb mobil fényképezőgépe előkelő díját. És hogy ezt mivel érte el? Három lencséjével, melyek közül kettő tartalmaz optikai képstabilizátort, és olyan megoldásokat, melyek nem mindennapiak. Ezek közül az egyik, hogy a főlencse (50 MP) rekeszértékét egészen f/1.4-ig lehet tágítani, akár manuálisan is. Ez egy remek szám, az ilyen DSLR/MILC objektívekért bőven elkérnek több százezer forintot. Ez azt jelenti, hogy f1/.4-en gyönyörű, mosott hátterű képeket lehet készíteni, így ha nincs nálunk céleszköz (értsd: előbb említett kategóriák), akár ezzel is lehet portrézni. A második egy 64 MP-es, telefotó lencse, szintén beépített képstailizátorral, valamint egy 13 MP-es ultraszéles lencse. Elöl szintén egy ugyanilyen jellemzőkkel bíró szelfikamera kapott helyt, ami egy hatalmas kameraszigeten található: a biztonság érdekében ez biztosítja a 3D arcfelismerés hatékony eszközét.

A szokott fényképezési módok itt is megvannak, pro módban megtalálható a manuál, az af-s (egypontos) és az af-c (követő) fókuszmód, illetve a periszkópos telefotó lencse maximum 100x nagyításra képes, persze drasztikus minőségromlással. Tízszeres zoomon azonban még jók a felvételek, a manuális rekeszállítás nagyszerűen működik, tényleg elmossa a dolgokat, erre eddig egyetlen telefon sem volt képes, csak nézzetek a lenti képekre! A fényképek egyébként szépen festenek, a vonalélesség jó, a dinamika megfelelő, metróban és az utcán kerestünk témákat, melyekkel bemutathatjuk a képességeit. A benzinkutas esti kép valamiért átment vörös-lilásba, pedig a fehéregyensúly nem lett állítva. Videózásban 4K 60/30 fps-sel tud rögzíteni, de 720p-ben 3840 fps-t is ki lehet belőle hozni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Drágaságom

Szóval itt van a Huawei Mate 50 Pro, ami egy remek készülék, de tényleg. Nagyon sok mindent tud, a fejlődés valóban látványos, kommunikáció szempontjából mindent tud az 5G-n kívül, van remek kijelző, az alá épített ujjlenyomat-olvasó, 3D-s arcfelismerés, sztereó szuper hangzással (hívás közben is!), és egy borzasztóan magas ár. A Mate 50 Próért hivatalos kereskedéskben 580 ezer forintot kell fizetni, ami nagyon sok pénz. Ennél kevesebbért 256 gigás iPhone 14-et, valamivel többért pedig 512 GB-os változatot, és megint kevesebbért a Samsung S22 Ultra legnagyobb tárhellyel rendelkező változatát lehet megvásárolni. A kérdés az, hogy a szuper fényképezőgép megér-e ennyi pénzt a GMS és az 5G hiánya ellenében. Erre mindenkinek magának kell megtalálnia a választ, de az tény, hogy nemcsak a Honor, de egy kissé most már a Huawei is elvetette a súlykot az árazással.