Figyelem: jelen cikkünk eredetileg a PC Guru magazin 2015-ös évfolyamának szeptemberi számában jelent meg, a MOBA rovatunk keretében. Ha a szptemberi lap többi része is érdekel, akkor a PC Guru Webshopban megvásárolhatod. KATT IDE!

Legutóbbi fejezetünkben végigvettük a legfontosabb szabályokat, mikre érdemes figyelni játék során, milyen területeken lehet csiszolni tudásunkat. Most pedig következzenek a hősök, azaz a HotS ikonikus karakterei, akik nélkül valószínűleg már rég elfelejtette volna mindenki ezt a remek kis játékot. Elsőként lássuk, milyen típusú karakterekkel találkozunk a harcmezőkön, utána pedig ajánlunk párat a legjobbakból!

KELL EGY KASZT

A Heroes of the Stormban jelenleg 49 hős található. Ezek mindegyike természetesen teljesen egyedi játékstílust, módszereket igényel ahhoz, hogy sikeresek legyünk velük. Vannak köztük nagyon egyszerűek, akikkel pillanatok alatt képesek lehetünk megtanulni játszani (Li Li), de akad a listán olyan is, akivel tényleg csak sorozatos gyakorlás után lehetünk igazán profik (Abathur). A hősöket négy főbb kategóriába sorolhatjuk, ezek feladatkörei nagy vonalakban pedig a következők.

ASSASSIN

A bérgyilkosokról alapvetően két dolgot kell tudni: hatalmas sebzéseket képesek kiosztani a többi játékosra, de olyan puhák, mint a vaj. Ez a két tulajdonságuk nyilvánvalóvá teszi, hogy velük bizony az lesz a dolgunk, hogy mindig ott legyünk a harcok sűrűjében, és igyekezzünk elpusztítani a szemben álló csapat tagjait úgy, hogy lehetőleg életben maradunk.Ehhez persze szükség van arra, hogy legyen a csapatunkban egy sebzést felfogó tank, azaz warrior is, de még így is okosan mozogva, megfontolva kell küzdelembe bocsátkoznunk velük.

Bérgyilkossal játszani általában nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha közelharcos karakterről van szó, hiszen velük kénytelenek vagyunk mindig ott lenni a történések közepén, s ilyenkor könnyen válhatunk magunk is áldozatokká. Ezért aztán mindig okosan, körültekintően kell kiválasztanunk áldozatainkat és azt, hogy hol és mikor csapunk le rájuk.

Általános hibának számít, ha egy assassin nem tudja, hogy mi is az igazi feladata: ahelyett, hogy megpróbálja a többi bérgyilkost, specialistát és supportot kiiktatni, ő inkább a táborokat tisztogatja, vagy a sávokon marad, miközben épp valamilyen feladatot kellene végrehajtani a csapatnak (tribute megszerzése, bányák kitakarítása, stb.). Az assassin ugyanis a lándzsánk éle

Chris kedvenc assassin hőse:

Kael’thas: Távolsági sebzésosztó, akire még a fejlesztők szerint is ráfér egy kis nerfelés. Living bomb képessége nagyon undorító, főleg 16. szint felett, ahol a lángra gyújtott célpontok robbanáskor további áldozatokra rakhatják fel a bombát. Védekezésre használhatjuk a Gravity Lapse-t, heroic képességnek pedig a Phoenixet javaslom.

Wilson kedvenc assassin hőse:

Zeratul: Talán még Novánál is aljasabb, hiszen ha 3 másodpercig nem sebzik meg, láthatatlanná válik, és ilyenkor csak az ellenséges core az egyetlen ellenfele. Tökéletesen be lehet vele lopózni az ellenséges csapat tagjai mögé, 2-3 csapással küldve át a túlvilágra a legyengült, főleg menekülő célpontokat, akik ezt nem mindig fogadják örömmel...

WARRIOR

A warriorok, azaz harcosok tulajdonképpen a Heroes of the Storm tankjai, akik többnyire lándzsánk hegyét jelentik. Az ő feladatuk az, hogy minden csapatharc elején ott legyenek, hogy elsőként bocsátkozzanak küzdelembe, és ezzel rövid időre elvonják a figyelmet a mögöttük felsorakozó sebzésosztókról és támogatókról. Bár a komolyabb támadásokat nem képesek kivédeni, nekik van a legnagyobb életerőpontjuk, azaz ők bírják a legtovább a harcok során. Ezzel együtt viszont nem túl erős sebzésosztók, lényegében alig-alig tudnak érvényesülni egyedül. Akad köztük olyan, aki szinte elpusztíthatatlan (Chen, Johanna, Muradin), de találunk olyan warriort is, aki szemtelenül jó támogató is egyben (Anub’arak).

Egy warriorral egyértelműen agresszíven kell játszani, velük meg se próbáljunk sunnyogni a harcok során! Mindig legyünk elsők a sorban, bátran áldozzuk fel akár életünket is azért, hogy egy 5-5 elleni összecsapásból a csapatunk jöjjön ki győztesnek. A warriornak igazi vezéregyéniségnek kell lennie, a többieknek pedig minden dacukat félretéve követni kell őt, bárhova, ahova megy. Persze az öngyilkos bevetéseket ne erőltessük vele, a minitérkép használata számára talán a legfontosabb követelmény: mindig tudnia kell, hogy ott áll-e mögötte a csapata.

Chris kedvenc warriorja:

Anub’arak: Anub’arak nem túl szívós harcos, de annál kegyetlenebb pusztító és semlegesítő, akivel pillanatok alatt megfordíthatjuk egy csata végkimenetelét. Ezt legfőképp Impale képességével érhetjük el, amivel egy másodpercre lebéníthatunk egy egyenes vonalban mindenkit, ami menekülők ellen is hatásos fegyver. Képes a föld alatt rohamozni, onnan kibújva pedig újabb bénítást okozni.

Wilson kedvenc warriorja:

Diablo: A Butcher megjelenéséig ő volt a játék legdrabálisabb hőse, és ha csak az izmot nézzük, ez még mindig igaz. Alapvetően puha, de villámgyorsan képes visszajönni a halálból. A célpontokat maga mögé tudja pakolni, ami ha mondjuk egy torony alatt vagy kapu mögött történik, gyakorlatilag garantált killt jelent. Aljas és drabális!

SPECIALIST

Ezen hősök a legváltozatosabb szereplői a Heroes of the Stormnak, itt találjuk a legszínesebb, legérdekesebb fickókat. Ott van például Nazeboo, akivel eszméletlen sebzéseket szórhatunk ki, zombifalával pedig csapdába ejthetünk bárkit. Vagy Zagara, aki képes erős zerg lényeket megidézni maga mellé a pályára, és velük együtt tolni erőszakosan a sávokat.Vagy ott a tankokat megszégyenítő, hatalmas életerővel rendelkező Azmodan, aki ugyancsak komplett démonsereget toborozhat maga mellé, illetve Murky, aki lényegében sosem halhat meg, amíg a tojása érintetlen marad.

A specialisták kicsit olyanok, mint az assassinok, tehát hatalmas sebzésük miatt nagy szükség van rájuk a harcok során, viszont képességeik, magasabb életerejük vagy egyéb tulajdonságaik miatt alkalmasak arra is, hogy könnyedén kipucolják az erdők közt lapuló zsoldostáborokat. Ezenkívül ők azok, akik a leggyorsabban, legerőszakosabban tudják tolni a sávokat. A specialistákat általában formálhatjuk úgy, hogy csapatharcokban legyenek erősek, vagy úgy, hogy a semleges creepek és zsoldosok elpusztításában jeleskedjenek.

Chris kedvenc specialista hőse:

Gazlowe: Első hősöm, akit kimaxoltam a 10. szintre. Vele értem el a legtöbb győzelmemet, amihez a kulcs az volt, hogy mindig úgy fejlesztettem, hogy lehelyezhető tornyai nagyobbat és még távolabbra sebezzenek. TNT-je egészen brutális, ami Gravity Bomb ultijával kombinálva hatalmas meglepetéseket okozhat a csapatharcok során. Ha nyerni akarok, mindig vele megyek.

Wilson kedvenc specialista hőse:

Murky: Három olyan karakter van a játékban, akikkel egyedi módon kell játszani, és Murky ebből a szempontból mindent visz. Egy-két csapástól is meg tud halni, a játék feléig pedig a sebzése is kicsi, viszont ahogy egy darab hallal szétüti a tornyokat, később pedig az ellenséges hősöket is, az már önmagában pazar látvány és persze remek élmény is.

SUPPORT

Támogató karakterrel nem igazán szeretnek játszani az emberek, érezhetően sokan csak akkor veszik elő őket, ha épp a napi küldetés megkívánja tőlük. Pedig supportra rettentő nagy szükség van, hiszen ők azok, akik életerőt töltenek vissza, pajzsot raknak másokra, vagy akár lebénítják ellenfeleiket. A harcosoknál kicsit jobb sebzésosztók, és a talentrendszernek köszönhetően mindegyiket variálhatjuk úgy, hogy inkább ebben jeleskedjenek, mint támogatásban. Ez olyankor tűnik logikus döntésnek, ha esetleg két támogató hőst sorsol össze a játék egyetlen csapatba.

Támogatóval sosem szabad egyedül farmolni, hiszen ilyenkor hasznos gyógyító képességei kárba vesznek, de a csapatharcok során mindig ott a helyük valahol a harcos és a többi sebzésosztó mögött. Velük játszva mindig készüljünk fel arra, hogy első számú célpontok leszünk a csatatereken, de mivel képesek vagyunk magunkat is gyógyítani, valamint egyéb képességeinkkel könnyen kibújhatunk az ellenfél karmai közül, aggódni csak akkor kell, ha egyszerre többen ugranak a nyakunkba.

Chris kedvenc support hőse:

Malfurion: Rendkívül jó gyógyító, akinek különlegessége, hogy egyedülálló módon képes manát is visszatölteni társai számára. Entangling Roots képessége nagyon alattomos, ezzel áldozatait két másodpercre földhöz ragasztja, akiknek így gyorsan megpecsételődhet a sorsuk. 10-es szinten elérhető Tranquilityje mindenkit gyógyít a környékén – csak ezt érdemes választani, ha vele játszunk.

Wilson kedvenc support hőse:

Brightwing: Nagyon kevés a gyógyító hős a játékban, és azok sem túl emlékezetesek. Brightwing elsősorban azért különleges, mert passzívan gyógyít, így gyorsan meg lehet tanulni a használatát, bár egyáltalán nem mindegy, hogy mikor melyik sávon van, és annak is melyik részén. Abathurral kombinálva viszont még akár rendesen sebezni is tud, érdekes látványt nyújtva ezáltal.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!