• 2004-ben Japánban, 2005-ben nyugaton is megjelent a PlayStation Portable
  • 2014 júniusában a Sony bejelentette, hogy beszünteti a PSP értékesítését
  • Teljesen átveszi a helyét a PS Vita

A Sony 2004-ben adta ki a PlayStation Portable -- ismertebb nevén PSP -- konzolt, amely igazi sikertörténetté vált. Számos kiváló játék jelent meg rá, és az Egyesült Államokban már a kezdetek kezdetén lehetett különböző bundle-öket vásárolni. A kézikonzolból 2012 március végéig világszerte több, mint 76 millió egységet értékesítettek, és a Wikipedia adatai szerint eddig kb. 850 játék jelent meg rá.

A Sony azonban úgy döntött, hogy 2014 év végéig az egész világon beszünteti a PSP értékesítését, hiszen a PS Vita mellett feleslegessé vált a tíz éves gép. A kézikonzolt gyártó japán cég pedig bejelentette, hogy

szeptember 15-től Európában a konzolon keresztül nem lehet többé kapcsolódni a PlayStation Store-hoz.

Szerencsére ezután is lehet vásárolni játékokat a kis gépre a Sony Entertainment Network online áruházán keresztül, mely bármilyen számítógépen elérhető. A régebben megvásárolt termékek is letölthetőek maradnak a PSP menüben a letöltő-listán keresztül. Amerikában azonban egyelőre megmarad a PS Store a konzolon keresztül is, mert ott a Sony „vizsgálja a piaci trendeket”.

A PSP néhány fejlődő ország piacán egy ideig még elérhető lesz, a többi régióban pedig csak az emlékek maradnak, mert új játék már nem készül a PlayStation Portable konzolra.