Érdekes eset történt Csehországban, ahol a helyi rendőrség és a BSA, vagyis a Business Software Alliance, amely a legnagyobb szoftvergyártókat tömöríti és igyekszik védeni ezek jogait, lecsapott egy kalózra, aki évek óta fizetős programokat töltött fel, és effektíve bedobta ezeket a közösbe. Több fórumon is megjelent a linkjeivel, ahonnan többek között a Windows egy kópiáját tölthette le az, aki erre vágyott.

A BSA erre felfigyelt, és a cseh rendőrség segítségével ki is derítették, hogy ki a kalóz, majd elrendelték a házkutatást. Jakub F. lakásán lefoglalták a számítógépét, a lemezeit és a külső meghajtóit, majd ezek átvizsgálása után megállapították, hogy valóban jogszerűtlenül szerezett szoftverek és egyebek birtokában van. A Microsoft, az HBO, a Sony Music és a Twentieth Century Fox szerint 373 ezer dollár kárt okozott nekik Jakub, amiből 223 ezer csak a Microsoft kára.

A bíróság bűnösnek találta az ügyben, és három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a 30 éves férfit, ám itt még nem volt vége a rémálomnak: a BSA közölte, hogy 223 ezer dollárt, vagyis nagyjából 65 millió forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie kártérítésképpen. Jakubnak természetesen nem volt ennyi pénze, így a BSA felajánlott egy alternatív megoldást, mégpedig azt, hogy készítsen egy videót, amiben meggyónja a bűneit, és ha ez két hónap alatt összeszed 200 ezer nézőt, akkor nagyvonalúan eltekintenek a méretes pénzbüntetéstől egy kisebb összegért cserében. A bíróság egyébként a perben nem hagyta jóvá a gigászi pénzbeli bírságot, vagyis ez a BSA külön követelése.

Nem is kétség, hogy példát akarnak statuálni Jakuból, az elkészült videó is erről szól. Ebben emberünk, drámai zenei aláfestés mellett, töredelmesen bevallja, hogy nyolc évig warezolt, egy szórakozás volt ez az egész a számára, és hitte azt, hogy nem fogják elkapni, hiszen csak egy kis hal. Ám lám, a BSA mindent látó szeme még őt is megtalálta, és most itt van, ebben a szorult helyzetben.

A videót eddig több mint 450 ezer alkalommal tekintették meg, a várt hatás azonban elmaradt. Sokan szimpatizálnak Jakubbal, így csak azért nézték meg a videót, hogy ezzel segítsenek, miközben a BSA üzenete teljesen hidegen hagyta őket.