Hosszú hagyománya van annak, hogy egy-egy blockbuster film mellé játékadaptáció készüljön, de ezek szinte mind csalódáskeltő, gyenge adaptációk lettek, amik mintha nem is azt tűzték ki célul, hogy a nagyvásznon megjelenő kalandokat a képernyőinkre ültessék át, hanem azt, hogy a marketing leírható veszteségként kezelt részei legyenek. Persze, film alapján játékot készíteni egy fokkal nehezebb, mint amúgy, hiszen tartani kell a szorosabb határidőket, és a filmhez is igazodni kell, így aztán nem csoda, hogy az ilyen próbálkozások rendre megbuktak, és az sem meglepő, hogy ma már nem nagyon próbálkozik senki ilyesmivel -- régebben azonban egészen másképpen volt.

Az évtized egyik legnagyobb kasszarobbantása a Bosszúállók nevéhez fűződik, a Marvel filmes univerzumának első fázisa ebben ért el a csúcspontjára, olyan közkedvelt karaktereket egy helyre gyűjtve, mint Vasember, Thor, Hulk és Amerika kapitány, hogy aztán együtt zúzzanak le egy idegen fenyegetést. A filmet óriási várakozás előzte meg, az emberek pedig tömegesen vonultak a vetítőtermekbe, hogy megnézzék kedvenceiket akcióban, és az eredmény meg is lett: a Bosszúállók a világ harmadik legjövedelmezőbb filmje lett, hiszen több mint 1,5 milliárd dollár bevételt hozott. Ha valami, akkor ez játékért kiáltott, és ez egy időben fejlesztés alatt is állt.

bosszuallok.jpg

A DidYouKnowGaming ásott mélyre, és hozta felszínre a THQ törölt Bosszúállók játékát, ami az egyik utolsó nagyköltségvetésű, film alapján készült játék volt. Ezt a kiadó ausztráliai csapata készítette, és egy belső nézetes kooperatív programot találtak ki, és azért döntöttek így, mert nem akartak még egy külső nézetes akciójátékot készíteni, ezzel utánozva a többi adaptációt.

A játék során Hulkot, Amerika Kapitányt, Vasembert és Thort irányítva küzdhettünk volna meg egy földöntúli ellenféllel, a játék azonban nem a film sztoriját mímelte volna, hanem inkább a Secret Invasion képregényt vette alapul, mivelhogy annak írója, Brian Michael Bendis dolgozott a játékon is. Ebben a Földet az alakváltó faj, a skrull szállja meg, a céljuk pedig az, hogy minden szuperhőst fogasába ejtsenek, és az erejükből táplálkozzanak.

A játék során vállat vállnak vetve harcolhattunk volna a más szuperhősök képességeit leutánzó idegenekkel szemben -- a videóban láthatunk olyan bestiát, amely egyszerre Hulk és Rozsomák tulajdonságaival bír, de van olyan is, ami Thor és Vasember kombinációja. Ezekkel szemben nem kérdés, hogy csak együttes erővel tudunk győzni, és itt jön képbe az, hogy egy kooperatív élményre kihegyezett program lett volna a THQ-féle Bosszúállók. Noha egyedül is teljesíthető lett volna a játék (erről a sokat csiszolt mesterséges intelligencia gondoskodott), az igazi erejét másokkal mutatta meg -- egymás segítve gyűrhettük volna le a keményebb ellenfeleket, egyéni tulajdonságainkat bevetve pedig segíthettünk volna társinknak. Ilyen támogatás például az, hogy Thor villámokkal képes megbénítani az áldozatait, vagy az, hogy Tony ideiglenes pajzsot adhat társainak. A küzdelemben egyszerre legfeljebb négyen vehettünk volna részét, az említett alapcsapattal, de később feloldhatóvá vált volna Sasszem, Feketeözvegy, Hadigép és Ms. Marvel is.

A játék vesztét végül a THQ csőd közeli helyzete okozta, mikor a rossz üzleti döntések miatt vissza kellett fogni a költekezést, ennek részeképpen pedig leállították a Bosszúállók játék fejlesztését. A csapat megpróbálta egyenesen a Marvelnek lepasszolni a projektet, akiknek tetszett is, amit láttak, de mégsem vágtak bele a költséges fejlesztésbe. A játékból csak az alábbi pár tesztfelvétel maradt meg, az esély pedig, hogy valaha elkészüljön, gyakorlatilag nulla, hiszen Xbox 360-ra, PS3-ra (valamint Wii U-ra és PC-re) készült, ami egy generációnyi lemaradás.