Tavaly karácsonykor világszerte sokan nem tudtak online játszani az Xbox Live és a PSN hálózatán, miután a Lizard Squad nevű csapat túlterheléses, vagyis DDoS támadást indított a szerverek ellen. Ez nem csupán kellemetlenség volt az érintett felhasználók számára, hanem bűncselekmény is a szervert üzemeltető cégekkel szemben, aminek kapcsán, röviddel a támadások elindítása után, az Egyesült Királyságban a 23 éves Vinnie Omarit tartóztatták le, míg Finnországban a 17 éves Julius „zeekill” Kivimakit sikerült elkapni -- az utóbbi ügyben hoztak most döntést.

Kivimakit a bíróság összesen 50.700 rendbeli, számítógépes rendszerekkel kapcsolatos bűncselekményért találta bűnösnek, amiért két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve kötelezték arra, hogy beszéljen arról, miért elitélendő a cyberbűnözés.

Kivimaki egyik áldozata, Blair Strater szerint túl enyhe büntetést kapott, tekintve, hogy Kivimaki korábban többször is hamis vádakkal kihívta ki rá a rendőrséget, illetve három év alatt többször is visszaélt a családtagjai személyazonosságával és tönkretette a pénzügyeiket. 

julius-kivimaki.jpg