Javában zajlik a Siggraph, Ahol az nVidia és az AMD is készült meglepetéssel a konferencia alkalmából, elsőként az AMD új szörnyetegére térünk ki. A Radeon Pro SSG nevében a betűszó a „Solid State Graphics”-ot takarja, és egy ötlettől vezérelve az AMD mérnökei a Polaris 10-es architektúrát kibővítették oly módon, hogy két PCI-E 3.0 M.2-es SSD foglalatot csaptak a kártyára. Az így nyerhető 1 TB (!) fedélzeti memória több, mint elég bármilyen VR vagy fejlesztési feladatra, akár 8K felbontáson is.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy ennek az őrült méretű memóriának gátat szab a M.2 MLC SSD kapacitása és a memóriabusz sávszélessége. Elméleti előnye viszont, hogy nagy méretű adathalmazokkal is könnyen elbánik, hiszen a GPU nem a CPU-t „kéri meg”, hogy keresse ki a memóriából vagy merevlemezről a számára szükséges adatokat, hanem elsőként a saját kibővített bufferét ellenőrzi, ily módon kikerülve az adatcseréből adódó látenciát.

Mielőtt azonban mindenki a fogát fenné a kártyára, van egy (pár) rossz hírünk. Egyelőre csak béta fázisban leledzik, a piacra várhatóan 2017-ben kerül majd. Továbbá ha a Titan X drága, akkor ezt meg se nézzétek, tervezett ára ugyanis 9.999 dollár, vagyis közel 3 millió forint.

amd-radeon-pro-ssg.jpg