A GTA 5 tavalyi megjelenése óta viszonylag csendes a sorozat vize, mindenki a PC-s bejelentésre vár, na meg az esetleges DLC-kre, amikről tudjuk, hogy lesznek, sőt, elmélkedtünk is róluk egy sort, de a pontosat természetesen nem mondhatunk, amíg a Rockstar Games meg nem töri a hallgatás törvényét.

Amit viszont megtehetünk a várakozással teli időszakban, az, hogy visszatérünk a korábbi GTA-khoz, újra bebarangoljuk Vice Cityt vagy San Andreast, esetleg csinálunk egy kis haddelhaddot Liberty City 2008-as inkarnációjának utcáin. Mindeközben pedig megszemélyesítjük a sorozat valamely ikonikus rosszfiúját. Mindegyik GTA-s főszereplő egyedi a maga nemében, valamiért mindegyiket lehet szeretni vagy utálni, de ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy mégis melyikük volt a legjobb karakter, már nem olyan könnyű válaszolni.

Mi sem próbálunk meg igazságot tenni, hanem rátok bízzuk a döntést: szavazzatok és válasszátok meg a GTA-sorozat legjobb főszereplőjét! Mielőtt azonban a felsorolásba bocsátkozunk, jelöljünk ki pár fontosabb szabályt.

  1. Csak a teljes értékű, 3D-s GTA-részek főszereplői számítanak, mert a kézi konzolos epizódok többségét nem sokan játszották nálunk, plusz azok a játékok sajnos kidolgozatlanabbak lettek, részben a hardverek képességei, részben a rájuk szánt idő miatt.
  2. Főszereplőnek a játékos által irányított karaktert tekintjük, a többiek akkor is mellékszereplők a játékban, ha fontosak a történet szempontjából.
  3. A DLC-k sem játszanak. (Most komolyan, Johnny, mint igényes GTA-szereplő?)

Na, most hogy ezt tisztáztuk, jöjjön a lista, egy-egy rövid bemutatással, kronologikus sorrendben!

Claude Speed – GTA 3

Claude Speed a GTA 2 főszereplőjeként robbant be a köztudatba, de a GTA 3-ra jelentősen átalakult: a nagyszájú kegyetlen gengszterből szótlan kegyetlen gengszter lett, akit a játék elején átvert a csaja, akivel mellesleg 92 óta lógott. Claude nem hagy mély nyomot az emberben, hisz nem beszél. Mégis van benne valami, ami miatt a játékosok emlékeznek rá. Hancu a 2002-es PC Guru tesztben úgy írt róla, hogy „annyira cool, hogy az egész játék alatt nem szól egy árva szót sem”, és valóban: Claude olyan pasas, akivé minden gyenge gamer-fiúcska válni akar, mert mellébeszélés nélkül is tökös! Claude múltja és személyisége egyébként elég rejtélyes, csak annyi biztos, hogy korábban illegális autóversenyzésből tartotta fenn magát.

Tommy Vercetti – GTA Vice City

Tommy Vercetti a GTA Vice City 1986-os eseményei előtt 15 évet ült, amiért a Liberty City-i Forelli család keményfiújaként tizenegy embert ölt meg egymaga egy lövöldözésben. Mivel nem sikerült rábizonyítani a szervezett bűnözésben való részvételt, „csak” életfogytiglant kapott, Sonny Forelli pedig, régi főnöke, 15 év hűsölés után tudott csak olyan helyzetet teremteni, hogy Tommyt szabadlábra helyezzék. Vercetti az első 3D-s GTA-hős, aki beszél, hangját pedig a karizmatikus színész, Ray Liotta kölcsönzi. Tommy Vice Citybe utazik, hogy ott menedzselje a Forellik drogügyeit, de elszúrja, és úgy dönt, saját kezébe veszi a város irányítását. A kőkemény bűnöző beszólásai és jelleme mindmáig egyedinek minősül, rajongói töretlenül bíznak benne, hogy egy nap még találkozhatnak vele.

Tommy Vercetti

Carl Johnson- GTA San Andreas

Carl, vagy ahogy mindenki nevezi a GTA San Andreas során, CJ nem mindennapi bűnöző. Sőt, igazából nem is bűnöző, csak volt valamikor, aztán elege lett, elutazott Liberty Citybe, és valószínűleg sosem tért volna vissza Los Santosba, ha édesanyját nem ölik meg. CJ-t először az anyja halála utáni nyomozás, majd végül a bosszú hajtja, és szép lassan kinövi a gettóban nevelkedett fekete bandatag szerepét, hogy a nyugati partszakasz legbefolyásosabb főnökévé váljon. CJ annak ellenére sem kegyetlen karakter, hogy elődeihez hasonlóan sokak vére tapad a kezéhez, mi több, a befejezés pillanatáig szimpatikus marad, ami nagyon ritka egy olyan sorozat esetében, mint a GTA. Legnagyobb vonzereje családja iránt érzett féktelen szeretete: bátyja, Sweet megmentéséért nemcsak a bőrét, de mindent képes kockára tenni.

Niko Bellic – GTA 4

CJ-t a HD konzolok első generációja idején egy újabb érzelmes gonosztevő váltotta: Niko Bellic, a szerb (?) veterán, aki sok-sok év földi pokol után a GTA4-es Liberty Cityben keres nyugalmat, persze sikertelenül. Niko a korábbi GTA-szereplőknél összetettebb figura: sötét múltja mindenhová elkíséri, képtelen miatta maga mögött hagyni bűnözői életmódját, ugyanakkor viszont állandóan vívódik, és sokszor eljátszik a végső visszavonulás gondolatával. Érdekessége Nikónak, hogy jellemét a bosszú is deformálja a sztori során, végül pedig a játékos döntésén múlik, hogy beteljesíti-e a halálos vágyat, vagy megmenti Niko lelkét az örök kárhozattól. Bellicet sok kritika érte, amiért jelleme nehezen egyeztethető össze a játék folyamán tanúsított magatartással, ettől eltekintve viszont elismerendő, hogy a Rockstar megpróbált egy komplexebb karaktert összeállítani.

Michael De Santa – GTA 5

Michael De Santa -- vagy ahogy eredetileg hívták, Michael Townley -- egy visszavonult bankrabló, aki éli a gazdag amerikaiak áloméletét. Azazhogy élné, ha nem volna katasztrofális a házassága, nem utálnák a saját gyerekei, és nem lenne olyan elkényelmesedett hülye, amilyennek a GTA 5 elején tűnik. Idővel győz a becsvágy és a kapuzárási pánik, így Michael visszatér az „üzleti életbe”, szétcsúszott életének helyreigazítása pedig a játékos feladata lesz. Hogy Mike jó fej-e, nehéz megmondani: tény, hogy bántja a családjával ápolt rossz viszonya, illetve hogy sokan puhának gondolják, és az is igaz, hogy intelligens, tanult ember benyomását kelti. Ugyanakkor a barátaival nem bánik valami jól, sőt, ha úgy hozza szükség, gondolkodás nélkül az életükre tör.

Trevor Philips – GTA 5

Trevor a GTA 5 közönségkedvence, egy szociopata, aki senkinek és semminek nem kegyelmez. Jaj annak, aki e dühöngő őrült útjába kerül, legfőképp akkor, amikor épp be van tépve -- és Trevor mindig be van tépve. Se szeri, se száma az általa elkövetett gaztetteknek, sem áldozatainak, akik napról napra többen vannak. Mégis, könnyű szimpatizálni ezzel az összetett és zavart karakterrel, mert annak ellenére, hogy semmilyen érzelmet nem mutat az idegenek iránt, barátaiért és szeretteiért tűzbe megy, ha kell. Érdekesség Trevorral kapcsolatban, hogy a GTA főírói feladatát ellátó Dan Houser szerint „túlságosan szörnyű ahhoz, hogy hősként tekintsünk rá”. Mindenesetre annyi biztos, hogy egyik GTA-főszereplőt sem félnénk annyira felidegesíteni, mint a jó öreg Trevort.

Franklin Clinton – GTA 5

A GTA-sorozat második fekete amerikai főszereplője egy CJ környékén élő bandatag, Franklin. A huszonéves fiatalember ismeri a Bibliát, utcán felnőtt barátaihoz képest kifejezetten intelligens, ambiciózus, és kiválóan vezet -- igaz, pénzért szinte bármire kapható, a játék egy pontján lelketlen bérgyilkosnak áll, és bárt eleinte nem tetszik neki, hogy ismeretleneket kell megölnie, azért csak elvégzi a feladatokat, mert új kocsit és jobb ruhákat vehet magának. Franklin nem olyan népszerű karakter a GTA 5-ben, mint Michael vagy Trevor, de azért érdemes felemlegetni, legfőképp azért, mert a GTA 5 végigjátszásakor kiderül, hogy a Rockstar ezt az ifjú titánt szánta a GTA 5 valódi főszereplőjének, Michael terápiás gondjai ide vagy oda.

Ki a legjobb GTA-főhős?
Eljött a szavazás ideje! Szavazz kedvenc GTA-főszereplődre, a kommentek között pedig fejtsd ki, hogy miért az adott karaktert kedveled a legjobban!
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!