A The Witcher 3: Wild Hunt E3 2014-es bemutatóján Bryce-szal és DreamerInstincttel egyhangúan konstatáltuk, hogy a BioWare-nél egyszerre zokognak és ünnepelnek a dolgozók: el vannak keseredve, amiért egy független kelet-európai stúdió prezentációja köröket ver a náluk készülő Dragon Age: Inquisition eddigi kedvcsinálóira, és boldogok, amiért Geralt csak 2015-ben tér vissza, hagyva közel fél évet a sárkánykor kibontakozásának. De vajon igazunk volt? Vagy csak túlságosan hamar ítéltünk? Most benneteket kérdezünk: a Dragon Age folytatása lesz a közeljövő legnagyobb szerepjátékos durranása, vagy a Witcher 3 földbe döngöl majd mindent, amikor jövő év elején végre boltokba kerül? Lássuk, kik is a párbaj szereplői, és milyen esélyekkel indulnak!

Dragon Age: Inquisition

A Dragon Age: Inquisition sokáig csak Dragon Age 3-ként élt a köztudatban, leginkább a számozott második résznek köszönhetően. A sorozat alapjait lefektető Dragon Age: Origins 2009 egyik legjobb játéka, és talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a legjobb RPG-je volt, a Dragon Age 2 azonban hatalmas csalódás lett, durva pofont osztva ki a fejlesztő BioWare-nek. A DA2-t még csak-csak elfelejtette volna a közönség, de sajnos a Mass Effect 3 botrányai sem segítették a sebek gyógyulását, így szerencsétlen stúdió óriási teherrel a vállán állt neki a munkának.

A Dragon Age: Inquisiton azonban úgy néz ki, visszatér az Origins gyökereihez, azaz a DA megszűnik egyszerűsített akció-szerepjáték lenni, és ismét egy keményvonalas RPG-t kapunk, komoly döntéshelyzetekkel, szerteágazó történettel, és hatalmas, régiókra bontott, de szabadon bejárható virtuális világgal. A legérdekesebb húzás azonban kétségtelenül a játékos által irányított inkvizíció, ami egy hatalmas szervezet, sok száz aktív taggal. A BioWare állítja, hogy karakterünk a játék első percétől kezdve hatalommal fog rendelkezni az Inquisitionben, amit úgy gyakorol, ahogy mi szeretnénk.

Ráadásul a sorozat történetében először rendesen kidolgozott grafika is vár minket. A Dragon Age: Inquisition a DICE által kifejlesztett Frostbite 3 nevű grafikusmotoron fut, a látvány pedig egészen lenyűgözőnek tűnik. A program PC-re és konzolokra is kijön, méghozzá idén novemberben.

The Witcher 3: Wild Hunt

A Witcher-sorozat első két része remek játék volt, ám nem árt, ha megtisztítjuk az emlékezetünket a rászáradt nosztalgiától: mindkét program félkészen jelent meg, és egy-egy komplett újrakiadásra volt szükség ahhoz, hogy a sokszor végigjátszást is lehetetlenné tevő hibák többségét száműzze a CD Projekt RED csapata. Igaz, a The Witcher 3: Wild Huntnál még egyik rész sem kapott több emberi és anyagi erőforrást, illetve a harmadik felvonás immár Xbox One-ra és PS4-re is kijön, kicsit jobban szorongatva a tesztelőket.

És hogy milyennek tűnik a Witcher 3? Nos, egyelőre olyannak, mint egy megvalósult álom: hősünk, a szörnyvadász Geralt egy hatalmas, jórészt szabadon bejárható világban kalandozik gyalog, lovon, szörnyháton, vagy azon, amit épp amit a feneke alá tud tenni. Sok száz órányi mellékküldetés, drámai történetvezetés, brutális kihívás és persze finom erotika várja a magányos kalandorokat, akik a Wild Hunt nevű mitikus gonosz bagázs ellen nyomulnak harcba, hogy megállítsák az apokalipszist.

Mivel pedig a Dragon Age: Inquisitionnél is kitértünk a grafikára, itt is érdemes vetni egy pillantása a lenti videóra, ami… ami… hát, nagyjából szavakba önthetetlenül gyönyörű, jómagam sokadik megtekintés után is nehezen hiszem el, hogy így kinézhet játék. Egy a bökkenő: a gépigény minden bizonnyal az egeket veri majd, a Witcher 3 pedig lekési a 2014-es esztendőt, és csak jövő év elején kerül boltokba.

A választás nem könnyű, a két játék ugyanis a maga nemében igencsak nagy durranásnak tűnik. Király azonban csak egy lehet, így a kommentek között szépen fogalmazzátok meg, melyik program lesz a jövő nagy szerepjátéka és miért. Szavazás nincs, csak a szavak ereje számít, szóval mindent bele!