A Saints Row 4 éppen a napokban jelent meg, a GTA 5 pedig a szeptemberi premierjével lassan már itt van a kanyarban, így jó ötletnek gondoltuk, hogy összehasonlítsuk egy kicsit eme két nagyon hasonló, mégis más élményt nyújtó sorozatot. Természetesen most is elsősorban ti, kedves olvasók véleményére vagyunk kíváncsiak, arra, hogy szerintetek, mely játéksorozat a szórakoztatóbb, érdekesebb és érdemesebb a vásárlásra.

A GTA-sorozat nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen az ipar egyik legjobban ismert játékairól van szó, amelyek szinte minden egyes része ilyen van olyan szempontból kiemelkedőnek nevezhető. Már a kezdetekben, az első, még felülnézetes részek is sokakat megragadtak, majd jött a GTA 3, ami berobbantotta a köztudatba a sorozatot, azzal, hogy ránk bízott egy akkori mértékkel hatalmas nagy területet, hogy belátásunk szerint randalírozhassunk. Ez volt aztán az a recept, amire a többi folytatás építkezve tovább növelte a sorozat fényét: gondoljunk csak a Vice Cityre, mely máig a rajongók kedvence, de ott van még a GTA San Andreas, ami addig sosem látott méretű térképet hozott a sandbox stílusba, s persze nem szabad megfeledkezni a GTA 4-ről sem, ami a modern korba, felújítva és megkomolyodva mutatta be újra a GTA-univerzumot.

Egy ilyen nagyágyúval nem egyszerű felvenni a versenyt, és sokak okosan inkább meg sem próbálták ezt szemtől szemben, hanem ügyesen, más megközelítésben szálltak be a GTA által egyedül uralt stílusba. A legsikeresebb próbálkozó a Saints Row, melynek első része ugyan még komoly hangvételben próbálta magához csábítani a játékosokat, majd egyik részről a másikra vetkőzte le a pókerarcot, elénk tárva valódi énjét, amit egy percig sem lehet komolyan venni, olyan banális marhaságokkal van dolga az embernek. Meg kell hagyni, hogy a Volition, Inc. stábja ért ahhoz, hogyan kell szórakoztatni a népet bizarr elképzeléseivel, könnyed játékmenetével és nagyszájú humorával.

Kontra: GTA vagy Saints Row?

Könnyedén két csoportra lehet osztani a sandbox játékok kedvelőit, attól függően, hogy melyik megközelítés áll hozzájuk közelebb. Egyik oldalon a GTA-tábort találjuk, amely az évek során beérett stílus és a stabil minőség mellett tette le a voksát, és van a Saints Row-tábor, amelynek egy részét ama csalódott GTA-rajongók alkotják, akiknek megfeküdte a gyomrát a GTA 4 bevallottan drámai, komor története és játékmenet terén földhözragadtabb megközelítése -- ezek az ellentétek pedig az idő múltával egyre csak növekednek. A GTA 5-öt megnézve világos, hogy minél részletesebb, minél több lehetőséget kínáló világot akartak megteremteni a fejlesztők, miközben a Volition, Inc. embereinek az agya látszólag teljesen ledobta az ékszíjat, amire eljutottunk a Saints Row 4-ig. Emlékszik még valaki arra, hogy egy kicsi banda felemelkedését bemutatató játékkal kezdtünk? Ma már földönkívüli lényekkel harcol az Egyesült Államok elnöke, ráadásul szupererőkkel!

Ha össze akarjuk hasonlítani a játékokat a körítésen múlik minden, hiszen a játékmenet terén nagyjából ugyanazt kapjuk: mindkét játékban a nyitott világ egy adott pontját kell megközelíteni, majd végrehajtani a kiosztott feladatot, s kezdeni az egészet elölről, ameddig a történet végére nem érünk, vagy ameddig ki nem fogyunk a tennivalókból. A különbség az, hogy a Saints Row-ban elvárt az ökörködés, az, hogy támadóhelikopterrel és rakétavetővel kísérjük a strici bandatársunkat, addig ilyenről álmodni sem merhetünk a GTA-ban, ahol többé-kevésbé a realitás talaján mozgunk -- persze nem teljes szimulációról van szó, de ha a hihetőség a kérdés, akkor a Volition, Inc. termékére bizony köröket ver a Rockstar Games.

Kontra: GTA vagy Saints Row?

Vérmérséklet kérdése tehát az, hogy kinek melyik megközelítés jön be, s ezzel vissza is tértünk a cikk elején feltett kérdéshez: GTA vagy Saints Row? Mondjátok meg ti, hogy melyik a jobb sorozat, hiszen most a tietek szó. Osszátok meg mindenkivel, hogy miért döntöttek egyik vagy másik játék mellett, s persze most is várunk élménybeszámolókat, amivel alátámasztjátok mondandótokat. Hajrá!