Amint egy platformjáték franchise-zá érik, muszáj belőle valamilyen Mario Kart variánst kreálni. Így járt a LittleBigPlanet is, mielőtt még azonban legyintve bezárnátok az oldalt, fontos kiemelni, hogy a LittleBigPlanet Karting fejlesztésében a Modnation Racers alkotói is közreműködtek. Ennek köszönhető, hogy a játék túllép az unalmas kliséken, és nem csak hangulatával, de játékmenetével is képes hódítani. Bár az LBP Karting még nem jelent meg, a bétaváltozatot lehetőségünk nyílt kipróbálni. Ezért aztán teszt helyett most csak afféle beszámolót írunk nektek, előre jelezve, hogy itt bizony remek szórakozás van készülőben.

LittleBigPlanet Karting JátékképekLittleBigPlanet Karting JátékképekLittleBigPlanet Karting Játékképek

A LEHETŐSÉGEK TÁRHÁZA

Az LBP Karting bétája elég szűkös, mindössze egy világot és hét pályát számlál, melyeket a már megszokott LBP-s menüben, egy űrhajóról közelíthetünk meg. Akik játszottak már LittleBigPlanettel, azonnal felismerik majd a szokásos dizájnt, stílust és hangulatot, melynek köszönhetően a program 0-tól 100 éves korig is melegen ajánlott. Az egyedüli változás, hogy most már nem gyalog, hanem kisautók volánja mögött kell teljesítenünk a pályákat. Ez viszont mit sem vesz el a sorozat eddigi legjobb eleméből, a testreszabhatóságból. Sőt, mi több, most már nemcsak Sackboyt, hanem a gokartunkat is átalakíthatjuk, a lehetőségek tárháza pedig majdhogynem végtelen. Én először egy méhecskét formázó, sugárhajtású kocsival indultam a versenyeken, majd váltottam egy kerekeken guruló, szürke teáskannára. Ez természetesen csak tupír, a járművek teljesítményét nem befolyásolja, de még így is nagy élmény elpepecselni vele -- mi több időt töltöttünk a kisautónk hegesztgetésével, mint a versenyzéssel.

LittleBigPlanet Karting JátékképekLittleBigPlanet Karting JátékképekLittleBigPlanet Karting Játékképek

VANNAK ÁM GOKARTOK IS

Pedig azt is lehet itt, méghozzá többféle játékmódban. A béta különböző pályái más és más módokat reprezentálnak. A klasszikus körversenyen túl lehetőségünk nyílik távirányítós autók vezetésére, dínótojások összegyűjtésére, sőt, még free-for-all lövöldözés is van. Ebből következik, hogy kaptunk fegyvereket is, pont úgy, ahogy a Mario Kartban. Lőhetünk rakétákkal, zöld ragaccsal, sokkolhatunk árammal, vagy aknákat szórhatunk magunk után. Egymás szívatása garantálja a szórakozást, főleg, hogy nem csak támadni, de védekezni is lehet -- igaz, ez utóbbi funkció a bétában még nem mindig jön össze, előfordul, hogy a kivédés animáció ellenére is bekapjuk a találatot.

A pályák jók, megfelelnek az elvárásoknak, igaz, ebben a műfajban újat nyújtani csaknem lehetetlen. Még szerencse, hogy maga a játék elég addiktív, és ezért a kicsit unalmas felépítésű pályák felett is szemet tudunk hunyni.

LittleBigPlanet Karting JátékképekLittleBigPlanet Karting JátékképekLittleBigPlanet Karting Játékképek

A játékmenettel minden a legnagyobb rendben van, hisz egy nagyon régóta sikeres sorozatot másol. Igaz viszont, csak ezért nem lenne sok értelme megvásárolni a LittleBigPlanet Kartingot. Még szerencse, hogy tudta ezt a Media Molecule is, így feldobták a játékot a pályaépítés lehetőségével, mely már a bétában is elérhető. Az oktatómód narrátora részletesen elmagyarázza a szerkesztőfelület működését, mi viszont ennek ellenére is kicsit nehézkesnek találtuk az editort. Valószínű, hogy az ősszel érkező teljes verzióban már ez is rendben lesz, de ha valaki nagyon elhivatott és van bétakulcsa, már most próbára teheti a kreativitását.

MEGÉRI VÁRNI!

Az LBP Karting bétája még csak egy kicsiny szelete annak, amit a teljes verzió kínálni fog. Minket viszont már ez a kevés is meggyőzött, hisz a hangulat, a játékmenet és sok személyre szabható apróság itt is megvan -- azaz azok a tulajdonságok, amik miatt az ember beleszeret a LittleBigPlanetbe, a Kartingot is erősítik. Egyedül azt sajnáljuk, hogy a bétában nincs osztott képernyős mód, és valamilyen programhibából kifolyólag a nyertes versenyeket sem menti el a kliens.

A LittleBigPlanet Karting bétája a Playstation Plus szolgáltatás keretein belül volt elérhető. A PS Plus már Magyarországon is elindult, részletekért erre tessék!