Na jó, fent kicsit túloztam, egy játék kedvéért semmilyen konzolt nincs értelme megvenni. De a tény ettől még tény marad: az LBP Vita olyan gyöngyszem, melyet elindítva ragadni kezd a Vita a kreativitás csorduló szirupjától. Ahogy a PS3-as nagy tesók, úgy a második marokváltozat is fantasztikus játék, melyért nemcsak a készítőket, hanem bennünket, játékosokat is áldani lehet. Hisz az LBP fantáziabirodalmában minden lehetséges, az pedig, hogy épp a kanapéról álmodozunk vagy a buszmegállóból, a Media Molecule szerint édes mindegy.

LittleBigPlanet PS Vita JátékképekLittleBigPlanet PS Vita JátékképekLittleBigPlanet PS Vita Játékképek

BABZSÁKMESÉK

A LittleBigPlanet-játékok sosem az Oscar-esélyes forgatókönyvvel adták el magukat, és ez bizony a Vitás részre is érvényes. A játék története szerint a karneválok bolygója felett átvette az irányítást a gonosz Bábjátékos, és az egykori cirkuszigazgató szerint csakis mi, Boysack... azaz Sackboy menthetjük meg a varietévilágot a pusztulástól, elhozva a boldog marionettek örömteli békekorát. A játék egy hosszadalmas oktatómód után a klasszikus, LBP-s térképszobába repít, ahol a Mario-iskola szerinti platformereknek megfelelően kiválasztjuk az adott világot és pályát. Ezek között nincs két egyforma, sőt, még csak hasonló sem igen akad, mi több, a világok olyan eltérőek, hogy az még az eddigi epizódok rajongóit is meglepheti. Van például egy, ami kizárólag logikai-ügyességi minijátékokból áll -- furcsamód ez sem lóg ki a játék univerzumából, mert hát a képzelet birodalmában bármi megeshet.

LittleBigPlanet PS Vita JátékképekLittleBigPlanet PS Vita JátékképekLittleBigPlanet PS Vita Játékképek

A PS VITA LEGJAVA

Amikor a Media Molecule a játék bejelentésekor azt ígérte, hogy maximálisan kihasználják majd a Vitában rejlő lehetőségeket, valószínűleg senki sem hitte volna, hogy ennyire komolyan beszélnek. Mert bizony a LittleBigPlanet PS Vita az eddig a konzolhoz legjobban illeszkedő AAA-exkluzív. A pályatervezők az elülső és hátulsó tapipadot egyaránt kihasználják, vannak ugyanis olyan platformok, amiket nekünk kell kifelé vagy befelé tolnunk a képernyőn. A giroszkóp, a két analóg kar, a ravaszok és a multi-touch panel egyaránt jó szolgálatot tesz, sőt, utóbbi a boss-harcok elengedhetetlen kelléke, lévén ellenfeleink hatalmas marionettbábok, melyek nagyon utálják, ha elvágjuk a madzagjaikat.

Mindemellett a pályatervezés is csillagos ötöst érdemel. Az általunk látott helyszínek mindegyike más-más játékstílust követelt, és amint bemutatkozott egy új elem (például a szabadon mozgatható platformok), egy ideig ezekhez illeszkedő feladványokat kellett megoldani. Az LBP Vita észrevétlenül férkőzik a bőrünk alá, és egyszeriben azon kapjuk magunkat, hogy viszket a hüvelykujjunk, ha nem játszhatunk vele. Márpedig ezt csak a stílus legnagyobbjai szokták elérni.

A JÁTÉKOS, MINT TERVEZŐ

Ez azonban még mind semmi a testre szabható karakterhez és a beépített pályaszerkesztőhöz képest. Akárcsak az eddigi LBP-ekben, a Vitában is szabadjára ereszthetjük a fantáziánkat, majd az általunk kreált alkotásokat megoszthatjuk a barátainkkal szerte az interneten. Ez persze az általunk próbált változatban még nem szerepelt, de Sackboyt már mi is nyugodtan átalakítgathattuk, és az eredmény minden esetben magáért beszélt. Nincs mese, a LittleBigPlanet PS Vita az eddigi LBP-játékok legjobb elemeinek összessége, olyan csomag, amit ha nem rontanak el az utolsó pillanatban, a sorozat legkiemelkedőbb darabja lehet.

LittleBigPlanet PS Vita JátékképekLittleBigPlanet PS Vita JátékképekLittleBigPlanet PS Vita Játékképek

Két dologról nem esett szó, ám ezekről szándékosan csak az utolsó bekezdésben akartam írni, nehogy (még nagyobb) ömlengés legyen a cikkből: a látvány és a hangok. Nos, előbbi egyszerűen mesés, a grafika olyan szép, részletgazdag, stílusos és eredeti, hogy arra egyszerűen nincsenek is szavak. A képek nem adják vissza azt a meseszerű dinamizmust, amit az LBP ezen az apró amoled-kijelzőn produkál. Olyan gyönyörű a játék, hogy sokszor azt kívántam, bár nagyban, tévé előtt élvezhetném ugyanezt. A hangok és a zene pedig csak emelik az amúgy is kiváló hangulatot. Mivel a játék története a karneválok bolygóján játszódik, minden egyes szólam olyan, mint egy 19. századi cirkuszi előadás. Imádni való, még akkor is, ha valaki fél a bohócoktól. A magam részéről alig várom a teljes verzió megjelenését, és bár saját Vita beszerzését nem tervezem, tuti, hogy ismét elhappolom a benti gépet, ha eljön szeptember vége.