A holnapi nappal, azaz július 29-cel lejár a Windows 10 ingyenes telepíthetősége, onnantól kezdve mindenkinek meg kell vásárolnia, aki azt szeretné, hogy ez az operációs rendszer fusson a számítógépén. A dolog nem váratlan, a Microsoft már a kiadáskor tisztázta, hogy csak egy éven át adja ingyen és bérmentve a Windows 10-est – aminek meg is lett a böjtje, minden idők legjobban terjedő operációs rendszerévé vált a Win 10.

Azoknak, akik még ki akarják használni a lehetőséget, összedobtunk egy gyors GYIK-t arról, mit érdemes tudni a Windows 10-ről, illetve hogyan lehet gyorsan beszerezni.

windows-10-banner.jpg

Hogyan szerezhetem meg a Windows 10-et?

Még egy napig a Windows 10 beszerzésének legegyszerűbb módszere az, ha a meglévő rendszerről frissítesz. Ebben a Windows 10 beszerzése (Get Windows 10) alkalmazás segít, ami ellenőrzi az eszközöd kompatibilitását, regisztrál az ingyenes frissítésre, illetve segít megismerkedni a Windows 10 funkcióival.

A Windows 10 beszerzése alkalmazás Windows 7 SP1 vagy Windows 8.1 Update operációs rendszeren, bekapcsolt Windows Update mellett automatikusan megjelenik. Ha ez még nem történt meg, bizonyosodj meg arról, hogy az operációs rendszer legfrissebb változatát futtatod és be van kapcsolva a Windows Update.

Július 30-tól a Windows 10 119 dollárért, azaz nagyjából 33 500 forintért lesz megvásárolható.

Milyen változatra frissíthetem fel a jelenlegi Windowsomat?

Az alábbi táblázat segítségével megtudhatod, melyik Windows 10-re vagy jogosult az adott operációs rendszereddel:

windows-10-frissites.png

Fontos: a Windows 7 és a Windows 8.1 lehető legfrissebb változatát kell futtatni, a Windows Phone 8.1 esetében pedig a szolgáltatótól függ, mikor lesz elérhető a Windows 10. A Windows 7 Enterprise, a Windows 8/8.1 Enterprise és a Windows RT/RT 8.1 nem frissíthető.

Elveszítem a programjaimat a frissítés után?

Részben. Az alkalmazások, a fájlok és a beállítások a frissítés részeként áttelepítésre kerülnek, ám bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyes programok vagy beállítások nem kerülnek át. A személyes fájloknak nem esik bántódása, bár egy biztonsági mentést sosem árt készíteni róluk.

Magyar a Windows 10?

Igen, ékes édes anyanyelvünkön is elérhető a Windows 10.

Mi lesz július 29-e után az ingyenesen telepített Windows 10-zel?

Természetesen gond nélkül futni fog tovább a program, s mivel a fiókodhoz kötődik a Windows 10, ugyanazt a példányt bármikor újratelepítheted ugyanarra a gépre. Magát a Microsoftot idézve: „Amennyiben a díjmentes frissítési ajánlat keretében egyszer a készüléked felfrissítésre kerül a Windows 10-re és online automatikusan aktiválásra kerül, úgy lesz lehetőség ugyanazon kiadású Windows 10 tiszta telepítésére (pl. adathordozóról bootolva és közvetlenül a Windows 10-et telepítve), ugyanazon készüléken a díjmentes frissítési ajánlat ideje alatt és után is.”

Ezt a lehetőséget viszont elveszted, ha jelentősebb hardverváltozás történik a gépben OEM Windows alatt, kénytelen leszel beruházni egy bolti Windows 10-re. Ismét a Microsoft terméktámogatásáról idéznék ez ügyben: „Amennyiben a Windows 10 készüléked hardverkonfigurációja jelentős mértékben módosul (pl. alaplap csere), a Windows újraaktiválása válhat szükségessé. Ez ugyanazon helyzetet jelenti, mint a korábbi Windows verziók esetén (pl. Windows 7 és Windows 8.1). Az ilyen esetekben, amikor a hardver változása visszaállítja az aktiválási állapotot, a díjmentes frissítés nem lesz érvényes a Windows 10 aktiválására.”

Összefoglalva: ahogy a korábbi Windowsoknál, úgy az OEM kiadás is jelentős hardverkonfiguráció-változás esetén lejár. Amennyiben OEM változatú Windows 7-ről/Windows 8-ról frissítesz, ez ingyenes Windows 10 frissítés OEM Windowsnak minősül, újra be kell szerezned a rendszert. Ha nem OEM, hanem Retail változatú Windowst frissítesz, természetesen nem kell újra megvásárolnod a Windowst.

Mi a Windows 10 konfigurációja?

A Windows 10 gépigény a következő:

  • A legfrissebb operációs rendszer: minimum Windows 7 SP1 vagy a Windows 8.1 Update (a Windows XP és Windows Vista nem frisstíhető fel Windows 10-re).
  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor vagy SoC
  • RAM: 1 GB, 32 bites rendszerhez vagy 2 GB, 64 bites rendszerhez
  • HDD: 16 GB 32 bites operációs rendszerhez, 20 GB 64 bites operációs rendszerhez
  • Videokártya: DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 illesztőprogrammal
  • Képernyő: 1024x600

Mi van, ha telepítem, de nem tetszik a Windows 10?

Akkor a telepítéstől számított egy hónapig bármikor könnyedén visszaállíthatod a régi operációs rendszert – később sem lesz akadálya, de akkor a művelet bonyolultabbá válik. Persze, ehhez teljesülnie kell néhány kritériumnak:

  • Sértetlenül meg kell maradnia a windows.old és a $windows.~ bt mappák teljes tartalmának.
  • Nem szabad felhasználói fiókokat hozzáadni, eltávolítani vagy áthelyezni a frissítés után.
  • Ismerni kell a korábbi operációs rendszer bejelentkezési jelszavát (már ha volt).
  • Ha pendrive-ról történt a Windows frissítése, akkor a pendrive-ot is meg kell őrizni.

Ha ezek mind teljesültek, akkor a „Gépházban” a „Frissítés és biztonság” menüpontba a „Helyreállítás” lehetőségére kell rákattintani, és számítógépünk máris visszaáll a régi operációs rendszerére.

Fontos megjegyezni, hogy a visszaállítás során a személyes fájlok megmaradnak, de minden program törlődik, amit a frissítés után telepítettünk, illetve az azután eszközölt beállítások is elvesznek.