Noha maga a játék valamikor a jövőben biztosan el fog készülni, s lehet, hogy a japánok titkon már el is kezdték az előkészületi munkálatokat, formális bejelentésről egyelőre szó sincs. A széria kitalálója, Kodzsima Hideo ugyanis azt egy szóval sem mondta a magazinnak, hogy jelenleg a Metal Gear Solid 5-ön dolgoznának.

„Úgy gondolom, hogy valamikor el kell majd készítenünk, de hogy pontosan milyen lesz, arról fogalmam sincs. Ami a projektben való részvételemet illeti, valószínűleg nem fogok ezen annyit dolgozni, mint mondjuk az MGS 1-en -- talán egy szakaszt meg tudok csinálni. Az első Metal Gear Solid fejlesztése során mindent én csináltam a pályáktól kezdve az ellenségek útvonaláig, de ma már nem lennék képes erre.
 
Az MGS 4 fejlesztése idején úgy gondoltam, hogy egy bizonyos szakaszig vezetem a fejlesztést, majd átadom a gyeplőt valaki másnak, de ez nem működött, hiszen nehéz átadni egy koncepciót, hogy aztán annak fényében fejezzenek be egy projektet. Éppen ezért könnyebb, ha mindent maguk találnak ki, és viszik végig a fejlesztést. ”

Kodzsima visszafogottabb részvétele talán azzal magyarázható, hogy a mester jelenleg egy titkos, Project Ogre kódnévvel ellátott projekten dolgozik, amihez egy új, házi készítésű grafikusmotort használ. Sajnos a magazinnak adott interjújából nem derült fény arra, hogy mi is ez a rejtélyes Ogre.