A nap talán legmeglepőbb, de mindenképp legváratlanabb híre a tengerentúlról érkezett: május 21-i hatállyal a japán Kadokawa birtokába kerül a szintén japán FromSoftware részvényeinek 80 százaléka, ezzel pedig a Kadokawa lesz a stúdió új többségi tulajdonosa. Mi ebben a meglepő? Az, hogy egyáltalán nem volt előjele, a FromSoftware soha, egyetlen alkalommal sem beszélt arról, hogy jelenlegi (kvázi) függetlenségüket feladva egy nagyvállalathoz csatlakoznak.

A FromSoftware egyáltalán nem mondható kezdőnek, sőt ez a csapat a világ egyik legrégebben működő videojáték-műhelye. 1986-os alapításuk óta olyan klasszikusokhoz adták a nevüket, mint a Dark Souls elődjének is tekinthető King's Field-sorozat, az Armored Core és a Tenchu-család, és persze a már említett Dark Souls.

Utóbbi kapcsán jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz a sorozattal. Eltűnni garantáltan nem fog, ez a japán videojáték-ipar egyik legkelendőbb exportcikke, illetve veszélyben sincs, hiszen a sorozat jogaival a FromSoftware rendelkezik: hazájukban a kiadói feladatokat is ők végezték el, csupán nyugaton kaptak segítséget a Bandai Namco személyében, így bármikor kirázhatják az ujjukból a harmadik felvonást.

Pénzük garantáltan lesz hozzá, a 230 főt foglalkoztató FromSoftware jelenleg is jelentős vagyonnal rendelkezik, de új tulajdonosuk igazi médiamogul. Az 1954 óta létező Kadokawa-csoport a filmekben, az anime-okban, a mangákban, a könyv- és magazinkiadásban, és pár éve már a videojáték-kiadásban és -fejlesztésben is érdekelt. Önálló, belsős játékfejlesztésbe a közelmúltban vágtak, pont most érkezik nyugatra is több játékuk -- igaz, a minőségre eddig nem adtak, de remélhetőleg a FromSoftware megvásárlásával már jó útra térnek. Praise the sun!