Nintendo Wii U: miért vegyem meg?

Papíron a Nintendo Wii U is a nyolcadik generációs konzolokhoz tartozik, ám mégis kilóg a sorból. Sok jó tulajdonsága van, ám a kelet-európai játékosok számára, különösen Magyarországon rétegkonzolnak számít a jól ismertebb, szélesebb közönséget megfogni képes Xbox és PlayStation mellett, de sokkal inkább ezek mögött.

Aki a Wii U mellett dönt, annak mindenképpen egyedi élményben lesz része, olyanban, amit nem feltétlenül kaphat meg az egyik vagy másik rivális konzolján. A Nintendo egyedi megközelítésben, a saját útját járva próbálja elnyerni a játékosok kegyeit, s így nem igazán az erőfitogtatáson van a hangsúly, hanem azon, hogy friss élményben legyen részünk. Itt jön képbe az érdekes gamepad, ami lehetővé teszi azt, hogy egy második képernyőt vonjunk be a játékba, sőt még az is lehetséges, hogy a tévé bekapcsolása nélkül töltsük az időnket a programokkal.

Ráadásul a Wii U a következő generációs konzolok közül a legolcsóbb: a prémium modell 350 eurós végfelhasználói áron jelent meg, ami azóta még csökkent is, így akinek nem jött be egyik alternatíva sem, s még a pénztárcáját is meg akarja kímélni, annak érdemes a Wii U-t választania.

Melyik konzolt vegyem?

Az E3 mellett valóságos játékbörzét tartott a Nintendo, nem kevesebb mint 13 Wii U-exkluzív játékot bemutatva.

Wii U játékok az ünnepi szezonban

Az ünnepi szezonban a Nintendo Wii U-ra az alábbi játékok fognak megjelenni (vastag betűvel a konzolexkluzív címek).

  • Assassin’s Creed IV: Black Flag
  • Batman: Arkham Origins
  • Donkey Kong Country: Tropical Freeze
  • Just Dance 2014
  • Rayman Legends
  • Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure
  • Skylanders Swap Force
  • Sonic: Lost World
  • Super Mario 3D World
  • Watch Dogs
  • Wii Fit U
  • Wii Party U
  • Zumba Fitness World Party

Nintendo Wii U: miért NE vegyem meg?

A Wii U olcsóságának azonban megvan az ára, ugyanis ez a felhozatal leggyengébb konzolja, ami a teljesítmény terén inkább az előző generációhoz van közelebb, mint a nyolc processzormagot és 8 GB memóriát felvonultató újoncokhoz. Itt mindösszesen egy hárommagos CPU-val, 2 GB memóriával, s gyárilag maximálisan 32 GB háttértárral kell beérnünk.

A hardver relatív gyengeségénél azonban súlyosabb az, hogy milyen a játékok felhozatala, amivel kapcsolatban tudni kell, hogy a Nintendo főleg a saját portékáit futtatja. Hiába nyitotta meg a kapuit a külsős cégek előtt, ezek az első, mérsékelt, főleg átiratokból álló roham után mind visszavonulót fújtak, ameddig jobb eladásokat nem produkál a platform, s ezt a jobb teljesítményt a cég reményei szerint a Nintendo-közeli programok hozzák majd el. Fel kell készülni tehát a Mario-, Zelda- és a Sonic-áradatra, s csak bízni lehet abban, hogy ezek eladnak elég konzolt ahhoz, hogy más cégek játékai is megjelenjenek. Akiket ezek nem érdekelnek, azok jobb, ha távol maradnak.

Ezeken felül ott van még az online jelenlét is, illetve pontosabban annak esetlensége. A Wii U egyszerűen nem remekel ezen a téren, ami talán azzal magyarázható, hogy a Nintendo számára eddig legfeljebb csak másodlagos szempont volt az online multiplayer, ha egyáltalán gondoltak erre. Itt viszont már kellett egy ilyen lehetőség is, ám ez nem elég kiforrott ahhoz, hogy a konkurenciával összemérhető egyen, de legalább ingyenes, aminek hallatán bocsánatos bűn lehet a nehézségek jelenléte.

Melyik konzolt vegyem?

Az archaikus barátkódokkal már nem kell bajlódni a Wii U konzolon.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!