A március 18-án Playstation 3-ra, PS4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra is megérkező Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes átesett az ESRB átvilágításán, és megkapta az M, azaz felnőtteknek, egész pontosan 17 éven felülieknek ajánlott besorolást. Ez csak azért meglepő, mert többen is az AO kategóriára tippeltek, azaz 18-as karikára, méghozzá azért, mert a játékban van egy pont, amely szexuális erőszakot sejtet.

És a sejtet szón van a hangsúly, mert a Kojima Productions megkerülte a dolgot azzal, hogy ezt nem tették láthatóvá. Az ESRB magyarázata szerint képek nélkül nem szükséges a programot 18+-osnak minősíteni. És átvezető animáció tényleg nincs, csupán egy férfi és egy nő közti dulakodás hangjait, például szakadó ruha recsegését lehet hallani -- de ez ugye csak sejtet, például egyértelműen kisejlik, hogy nem romantikus verseket olvasnak fel egymásnak.

Ám mivel a Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain felvezető játékában van erőszak, „reális fegyverhasználat, slow-motion effekt és nagymértékű vérfröcsögés”, valamint lehetőségünk van a fegyvereket változatos módon használni, de még sunyin fojtogatni és késszel szurkálni is, mindezek tetejében hidegre tehetünk nem ellenséges karaktert, az M besorolás az ESRB szerint jogos -- amúgy tényleg az, csak a fentiek alapján szokásos módon mellőzi az értelmet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!