A Metal Gear Solid 5-ről az augusztusi PC Guruban közöltünk egy hosszabb előzetest, most pedig pár külföldi szerencsés megtekinthetett egy élőben futó demót a programból, mely alátámasztotta az eddig ígéreteket. A VG247 beszámolója szerint a játék két szegmensre oszlik: a Ground Zeroes lesz a prológus, a The Phantom Pain pedig maga a Metal Gear Solid 5, játékmenetük viszont nem tér el egymástól markánsan.

A demó egyébként a Ground Zeroest mutatta be, ami afféle oktatómódként fog szolgálni, hogy az eddigi MGS-ekhez szokott játékosok megszokhassák a szabadon bejárható, nagy területeket. Bár Kodzsima szerint a Ground Zeroes pályája "nagyon kicsi", hisz csak egyetlen katonai támaszpontból áll, a méretek itt szigorúan relatív formában értendők: már maga a bázis is óriási, és lehetőségek százait rejti magában, előrevetítve egy eddiginél jóval sokoldalúbb játékot.

Ennek ellenére  Snake eszköztára a régi maradt. Most is elrejthetjük a holttesteket például, csak több szempontot is figyelembe kell venni, mert a katonák sokkal tágabb térben tudnak járőrözni. A demóban egyébként a játékos elrontott valamit  -- Kodzsima szerint legalábbis nem ez volt a bemutató terve --, és masszív tűzharcba keveredett, ami minden jó lopakodós játékhoz hasonlóan itt is végzetesnek bizonyult. Mivel a sandbox pályatervezés miatt gyakorlatilag bárhonnan előtörhet az ellenség, Kodzsima beiktatott egy biztonsági funkciót: ha észrevesz bennünket egy őr, az idő lelassul pár másodperc erejéig, hogy legyen időnk cselekedni és elhallgattatni, mielőtt még riadóztatja a társait. Ugyanakkor ez csak akkor működik, ha egyetlen ember szúrt ki bennünket.

Érdekesség, hogy a sorozat védjegyének számító hosszú átvezető animációk most dokumentarista stílusban térnek vissza. A kamera remeg, mintha kézben fogná egy mellettünk kúszó-mászó operatőr, a videók pedig Tarr Béla munkáit idézik, azaz nincs bennük vágás, mindegyik egy-egy hosszú shot.

Ez eddig igen meggyőzőnek hangzik, reméljük, nem kell csalódnunk a Metal Gear Solid 5-ben. A játék jövőre jelenik meg PS3-ra, Xbox 360-ra, Xbox One-ra és PS4-re, kellően erotikus karakterekkel.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!