Amikor kiderült, hogy érkezik az NES Mini, rendkívül megörültem. Mert bár rendelkezem az eredeti készülékből is két példánnyal, a Famicom, avagy a Nintendo Entertainment System a mai napig az egyik kedvenc masinám a kiotói óriástól. Ráadásul aki foglalkozik még az ilyen őskövületekkel, az jól tudja, hogy míg emulátorral bármit pillanatok alatt és ingyen beszerezhetünk, addig az eredeti kártyák (cartridge-ek) ára hihetetlenül elszállt az utóbbi tíz évben a piacon. Egy-egy izgalmasabb, nagyobb cím (például Castlevania, Contra) 20-30-40 ezer forint is lehet, plusz postaköltség, meg doboz és füzet, az igazi ritkaságokról pedig ne is beszéljünk. Ehhez képest a Nintendo fogta magát, és egy kis apróságban 30 játékkal megtámogatva tette elérhetővé a klasszikus konzol esszenciáját, amit 20 000 forintért lehet hazavinni. Hülyének is megéri.

NES Mini

Az EU-ban 30 esztendős NES lecsökkentett méretben született most újra. A képeken is jól látható, hogy formájában ugyanúgy néz ki, mint idősebb mása, csak éppen szinte elfér az ember tenyerében. Persze emiatt hagyományos kazettákat nem eszik meg, sőt a fedőlapja sem nyitható fel, de ez már korábban is egyértelmű volt méretéből adódóan. Maga a doboz is kicsi, ebben pedig a konzolon túl egy hagyományos kontroller, valamint két kábel található – egyik a HDMI a tévéhez és monitorhoz csatlakoztatáshoz, a másik meg az áramellátást biztosító USB kábel. Meglehetősen fura megoldás, de talán jobb, mintha egy nagyobb adaptert kellene tárolni az asztalon, a tévé társaságában.

A beüzemelés után halkan és gondmentesen indul a masina, a nyelv kiválasztását követően már a játékok menüjét böngésszük, illetve választhatunk, milyen legyen a vizuális stílus. A letisztult, modern külsőn túl ugyanis nosztalgiázhatunk is a CRT-módban, aminél a csíkos, élettelenebb tévéképernyő elevenedik meg, amit anno megismerhettünk. Akinek régen volt a birtokában NES, az jól tudja, hogy az antenna csatlakozót kellett használni a beüzemeléshez, ami a képminőségre is hatással volt. Más egyébként nem nagyon van, a képarány 4:3-as, tehát az új tévék különböző képátlóit nem fogja kihasználni a reprodukált konzol, de ilyesmit attól nem is vártunk el. Csak a sok-sok kultikus játékot.

Azokból pedig van bőven. A Castlevania első két része, a Contra, a Kirby, a Mario első három epizódja ugyanúgy a csomag része, mint a Kid Icarus vagy a Double Dragon II. Ez pedig nagyszerű hír, elvégre mindegyik tökéletesen fut, ráadásul a bekapcsoló melletti, eredetileg Resetként funkcionáló gombbal bármikor visszaléphetünk a menübe, itt pedig egyből elmenthetjük az adott játékban lévő állásunkat, hogy később azt onnan folytassuk, ahol abbahagytuk. Persze sok esetben kódokat is használhatunk a megnyitott szintek eléréséhez, emiatt pedig nem árt egy jegyzetfüzet sem a közelbe. Mert bizony ezek a régi játékok nem könnyűek. A Contra például továbbra is nagyon hardcore, a Castlevania sem egyszerű, ahogy a Donkey Kong is meg tudja szívatni az embert, azt viszont fura volt néhány évnyi szünet után újra tapasztalni, hogy a Mario-játékok pályái mennyire rövidek – persze relatív, de a mai platformerek checkpointos szintje sokkal-sokkal hosszabbak. Legalábbis átlagban.

Fura megoldások

Nem kertelek, imádom, imádjuk a gépet, ami méltó megemlékezés a konzolra, ami sokak gyermekkorát bearanyozta. A 30 játék nagyszerű kínálatot biztosít, méghozzá mindenféle műfajban, így nosztalgiára is kiváló a NES Mini, de arra is jó, hogy valaki most ismerkedjen ezekkel a korai remekművekkel. Főleg, hogy mindez 20 000 forintért ajándék akkor, mikor a háttértárolóban lévő címeket eredetiben megszerezve több százezer forintot is elszórhatunk, és akkor még ott a hardver is, amit meg kell venni. Persze az első helyen még mindig a hagyományos gép és a cartridge áll, de az emulátorokat a Mini alaposan kitúrta a másodikról. Más kérdés, hogy két nagy hibája azért van a reprodukciónak, a maximális értékelést is ezek miatt nem kaphatja meg. Az egyik a hihetetlenül rövid kábel a kontrollerhez, ezt pedig az USB-s áramellátás tetőzi. A másik, hogy nem lehet bővíteni a játéklistát – nincs felhő, nincs semmi, ami kár, mert szívesen végigpróbálgattuk volna az elfeledett programokat az emulátorok kihagyásával, kizárólag hivatalos úton haladva, de ha nem, hát nem, ezt majd megoldja más.

Értékelés

Összegzés: 30 éves jubileumi kiadás miniatürizált formában, rengeteg kihagyhatatlan klasszikussal a fedélzeten.

Pro: 30 remek játék, na meg egy imádnivaló, összement NES, ami minden gyűjtemény éke lehet.

Kontra: rövid kábelek, bőven lehetett volna még bővíteni ezt a címlistát.

85%

A játékok listája:

  1. Balloon Fight
  2. Bubble Bobble
  3. Castlevania
  4. Castlevania II: Simon's Quest
  5. Donkey Kong
  6. Donkey Kong Jr.
  7. Double Dragon II: The Revenge
  8. Dr. Mario
  9. Excitebike
  10. Final Fantasy
  11. Galaga
  12. Ghosts'n Goblins
  13. Gradius
  14. Ice Climber
  15. Kid Icarus
  16. Kirby's Adventure
  17. Mario Bros.
  18. Mega Man 2
  19. Metroid
  20. Ninja Gaiden
  21. Pac-Man
  22. Punch-Out! Featuring Mr. Dream
  23. StarTropics
  24. Super C
  25. Super Mario Bros.
  26. Super Mario Bros. 2
  27. Super Mario Bros. 3
  28. Tecmo Bowl
  29. The Legend of Zelda
  30. Zelda II: The Adventure of Link
Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!