• Nvidia Shield bejelentés
  • A Shiled program új tagja, amely nem más, mint egy set-top box
  • Android TV operációs rendszert futtat
  • A Tegra X1 processzor nagyon hardverigényes játékokkal is megbirkózik
  • Streamelésre is alkalmas
  • Az ára 200 dollár lesz
  • Megjelenési dátum még nincs

Az Nvidia keményen tolja a Shield-programját: először egy marokkonzolt készítettek, aztán egy táblagéppel jelentkeztek, most pedig egy set-top boxot mutattak be, ami akár egy asztali konzolnak is elmenne.

Bemutatkozik az egyszerűen csak Shield névre keresztelt szerkezet. Ez egy, méreteiben egy átlagos tablethez hasonlító eszköz, amit minden bizonnyal egy lopakodó bombázó formái ihlettek -- de nem a külső a lényeg, hanem az, hogy mit tud. A Shield lelke egy Tegra X1 processzor (ez az első gép, ami ezt használja), mely az ígéretek szerint híresen hardverigényes játékokat is képes futtatni, úgy mint a Crysis 3-at, ráadásul Android TV operációs rendszert használ, ami még impresszívvé teszi az ígéretet. A demó során működés közben is látható volt Crysis 3 átirata, és elég jól nézett ki, bár kissé akadozott, illetve játszható volt a Doom 3 BFG Edition is, ami már sokkal jobban teljesített. A jövőben jön még a Resident Evil 5 és a Metal Gear Rising: Revengeance is a platformra, szóval lesznek játékok, de a Shield nem csak helyileg képes futtatni ezeket a címeket. Természetesen támogatott a frissen bemutatott GRID streamelő szolgáltatás, amin aztán bármilyen, még a legkomolyabb, a Shield képességeit bőven meghaladó játékokat is futtathatunk 1080p-ben, 60 fps mellett -- az Nvidia azt mondta, a megjelenés napján fent lesz a Witcher 3, bizonyos játékokhoz pedig Steam-kódot is adnak majd. Ezen felül házon belüli streamelés is van, vagyis a PC-n futó programjainkkal a Shield segítségével játszhatunk.

nvidia-shield-controller.jpg

A csatlakozások terén a Shield két USB 3.0, valamint egy-egy Gigabit Ethernet, microUSB, HDMI out és microSD csatlakozóval rendelkezik. A tárhely alapesetben 16 GB, de a microSD foglalat 128 GB-os kártyákat is elfogad, így lehet helyet csinálni a játékainknak. A HDMI kimenet 4K felbontású videót tud kipumpálni a képernyőnkre, de ezt persze nem játék közben produkálja, annyira nem erős a hardver, hanem ultraHD filmeket lehet majd így zavartalanul nézni. A csomag tartalma még egy kontroller, ami wifin keresztül (802.11ac szabvány) kommunikál a konzollal.

Opcionális tartozékként vehetünk egy állványt, hogy függőleges pozícióban tároljuk a gépünket, illetve kapható lesz egy távirányító, ami hangutasításokat is tud fogadni, hogy maximálisan ki tudjuk használni az Android TV által nyújtott lehetőségeket.

Az Nvidia mindezért 200 dollárt kér, ami jóval több, mint egy átlagos set-top box 100 dollár körül mozgó vételára, de figyelembe kell venni, hogy egy játékokra szánt platformhoz is hozzájutunk így. A kérdés csak az, hogy az Nvidia képes lesz-e a Shield előnyéről meggyőzni a tömegeket, 200 dollár ugyanis sok pénz egy ilyen eszközre.