A Metacritic többször is kritikákkal illetett, az átlagokat ködös súlyozással változtató praktikáival szemben egy nyitott és személyre szabható alternatívát kínál az OpenCritic. A két oldal funkciója azonos, az OpenCritic azonban, a GY.I.K.-ban leírtak szerint, visszaszámolható módon, trükközés nélkül tünteti fel az értékelésekből kalkulált átlagot, illetve lehetőséget ad arra a felhasználóknak, hogy bizonyos, általuk nem megbízhatónak ítélet portálokat letiltsanak, így ezek értékelései ne számítsanak bele a végleges pontozásba.

A mutatott értékelések egyszerű, matematikai átlagok a kiosztott pontszámok alapján (ehhez legalább három pontszám kell), semmi több. Természetesen a szöveges értékelések ezekbe nem tartoznak be, külön találhatóak meg. A kakukktojás a betűértékkel zárt kritikák (ezt egyelőre csak a Nintendojo használja), az ilyen esetekben manuálisan konvertálják ezeket számértékké, amíg ennek kihagyását nem kéri az adott oldal.

Ami a kritikák megjelenését illeti, ezek leghamarabb 30 percen belül megjelennek az OpenCritic adatbázisában, de mivel mindegyiket kézzel nézik át, akár nyolc órába is telhet, amíg frissül egy-egy játék átlagértékelése -- természetesen nem mindent robotmunkában végez el az egyik OpenCritic munkatárs, három rendszerük van, ami gyűjti az írásokat.

Ha érdekel, hogyan muzsikál az OpenCritic, akkor vess rá egy pillantást, ide kattintva.

opencritic.png