Az augusztusi modrovat a grafikát jelentősen javító grafikai modokról fog szólni. Bár sok grafikai mod már volt említve korábban (pl. a GTA 4 ICEnhancer, vagy az Age of Empires 2 HD textúra modok), azért megpróbáltam összeszedni pár újat is. Arra figyelmeztetek mindenkit, hogy a grafikai modok telepítése úgy általában nem a legegyszerűbb folyamat, de azért akadnak kivételek is.

Crysis

Az egyik legjobban kinéző grafikai tuningmod a Crytek egyik techdemójához... vagyis játékához készült, méghozzá a Crysis első részéhez, ami még jobban kihangsúlyozza a szóban forgó cím erősségét. Szóval igen: jól néz ki.

A CryZENx mod telepítéséhez meglehetősen furcsa dolgokra van szükség. Az első az, hogy downgrade-elni kell a játékot az 1.0-s verzióra, a második pedig, hogy a futtatáshoz Windows 8/8.1-re van szükség, amire a „költő” egy „WTF!?” felkiáltással reagál. Bizony, Windows 7-en nem működik a mod, deal with it.

A megpróbáltatásoknak ezzel még koránt sincs vége, sőt, ugyanis még mielőtt feltelepítenénk a modot, először át kell nevezni a játék „levels” mappáját valami másra (nyilván biztonsági mentés céljából), csak ezután jöhet magának a modcsomagnak a telepítése, amivel persze mindig nincs vége a kínoknak.

Egy „shaderstuttering at beginning fix” nevű mappában lévő „My Games” mappát egyben át kell másolni a dokumentumokba (ilyen mappának már kellene lennie ott, hiszen sok játék használja). Ezután már nincs más hátra, csak a crysis.exe (nem a crysis64.exe) tulajdonságainál beállítani a Windows 7 kompatibilitást... na, itt elgondolkoztam rajta, hogy a készítő lehet, hogy valami vicces fiú, és csak szórakozik, hiszen eléggé paradox hogy a mod Windows 8-at követel, aztán Windows 7 kompatibilitási módban kell futtatni, hogy működjön, de hát ha ez kell, akkor ez kell, a Windows útjai kifürkészhetetlenek.

Ha ez megvan, már csak a „shadercache.pak” fájlt kell megkeresni és törölni, és kész is van a telepítés, crysis.exe-vel indítható. Sok szerencsét! Szükség is lesz rá egy ilyen tortúránál.:)

The Elder Scrolls 5: Skyrim

Akinek az előző mod telepítése bonyolultnak tűnt, meneküljön, mert a következő The Elder Scrolls 5: Skyrim übergrafikai tuning modcsomag telepítése, ami a RealVision nevet kapta, kész agyhalál, már ha mindenestül szeretnénk telepíteni, ugyanis durván sok mindent kell módosítani, feltelepítgetni ahhoz, hogy úgy nézzen ki a játék, mint a képeken. Bár nem kell olyan sokféle műveletet végezni, mint az előbbi modnál, viszont sok az ismétlődés... nagyon sok.

Azért ha megelégszünk csak a shaderek telepítésével, akkor nem olyan vészes, ehhez csak az első, harmadik és negyedik pont instrukcióit kellene végrehajtani, de a legszebb grafikához természetesen a második pontban írt nem kevés mod telepítése is szükséges. A telepítés menetét nem fejtem ki, hiszen az ennél a modnál nagyon hosszú lenne, ráadásul a linkelt oldalon világosan le van írva. Mindenesetre aki feltelepíti az összest és működik, annak gratulálok. Talán az egész játékot így lementve és terjesztve megkönnyíthetné a többiek dolgát…

Doom 3

A Doom 3 grafikai tuningmodja a sikkes Sikkmod nevet kapta, ami egy magyar szerzeménynek tűnik, és ezt a sejtést a bemutató videó „Egyél Medvénél” felirata is megerősíti. Telepítése az előbbiekkel ellentétben elég egyszerű, mindössze ki kell csomagolni a „sikkmod” mappát a játék főkönyvtárába, majd indítási paraméterrel kell indítani a játékot, ami parancsikon elérési útként valahogy így néz ki (persze mindenkinek a megfelelő elérési utat kell behelyettesítenie): "C:\Games\Doom 3\Doom3.exe" +set fs_game sikkmod  -- további információt a .rar fájlban található readme.txt-ből lehet szerezni.

Bizony nem néz ki rosszul ahhoz képest, hogy egy tíz éves játékról van szó (és hogy a Doom 3-at egyszer már meggyalázta az id egy állítólagos felturbózott kiadással -- igaz, Doom 3 BFG Edition? -- Chocho).

Fallout 3 és Fallout: New Vegas

A Fallout 3 és New Vegas is megkapta a maga ENB shader modját, a Realism ENB-t, ami ugye nem cseréli le a modelleket, de legalább emiatt egyszerű a telepítés, és bizony így is elég sokat dob a látványon.

Telepítéséhez szükség van egy ENB-s d3d9.dll-re innen, amit a játék főmappájába kell bemásolni. Ezután már csak ki kell csomagolni a mod fájljait, szintén a főmappába, majd aktiválni az „AdjustedWeather_Main.esp” modot a szokásos módon. Fallout 3 változat letöltés; Fallout: New Vegas változat letöltés.

Ismertek más, látványos grafikai fejlődést eszközölő modokat? Nosza, mutassatok be párat!