Mivel közeleg április elseje (és tényleg, már közelebb van, mint távolabb!), ezért a mostani PC Guru Mod-rovat néhány nem túl jól sikerült, vagy nagyon elborult modot fog bemutatni.

The Legend of Zelda: Majora's Mask

Az első mod a klasszikus The Legend of Zelda: Majora's Maskot változtatja a  „The Legend of Cage: Beneath the Mask” című epikus művé. Bár letöltési linket nem találtam, és arról sem olvashattam semmit, hogy hogyan próbálhatja ki ezt bárki (házi feladat: aki tudja, írja le!), de  a bemutató videót bizony végignevettem. Nehéz szavakkal leírni mi ez, de azért megpróbálom. Nagyon vicces, emellett fura és BETEG, talán egy angol szóval lehetne legjobban bemutatni: creepy.

A mod lényege annyi, hogy minden egyes NPC arctextúrája Nicolas Cage képmására cserélődik a használatakor, így aztán igazán bizarr kombinációk jönnek össze. De nemcsak a szereplők ábrázata, hanem a felhasználói felület több elemén is a híres színész mosolya emeli a játék színvonalát, továbbá bizonyos tárgyakon (pl. ládák, falak) is a MESTER arca köszön vissza, néhol az elképesztően „jól” sikerült filmjeihez készült poszterekről, máshol pedig egy ismeretlen célcsoportnak készült, 70-es, 80-as évek divatjára és ideáljaira emlékeztető reklámokról…

Half-Life

A legrosszabb híre talán az első Half-Life-hoz készült Before című modnak van, ami ráadásul a Steamen is zöld utat kapott – valószínűleg az általa generált „olyan rossz, hogy az már jó” effektus miatt.

Rossz hír a rosszban, hogy a Before nagyon rövid (1 pálya), fantáziátlan, és nincs éppen jól összerakva, lásd a hajót (azaz az egyetlen helyszínt, amin játszódik az egész). Emellett unalmas is. Zene van hozzá, igaz, nem túl változatos, ellenben nagyon hangos, és nem lehet lehalkítani, mi több, néha beakad… Saját tartalom semmi nincs benne, az alapjátékban megtalálható cuccokból építkezik az egész, az MI pedig nevetségesen buta. Kipróbálni csak saját felelősségre!

The Elder Scrolls 5 - Skyrim

A legtöbb marhulós mod nyilván a legkönnyebben moddolható játékokhoz készül, így tehát a The Elder Scrolls 5: Skyrim nagyon jól el van látva az ilyen kiegészítőkkel.

A Posh Mudcrabs a rákokat finomítja úri rákokra, úgy, hogy kapnak egy szép kis cilindert és egy monoklit. Monokli alatt itt nem színes foltokat kell érteni a szem alatt, hanem a szó eredeti jelentését, azaz a szemre illeszthető lencsét. Hát elég érdekesen néz ki… viszont jobban észrevehetőek így a rákok, kevesebb olyan meglepetésben lesz részünk, amikor a „szikla” megmozdul.

Bár van egy erős hiányossága, méghozzá az, hogy a rákok nem kapnak új hangokat, pedig nem ártana pár választékos, úri angolsággal elmondott szöveg, így teljesebbé téve az élményt. Ezen azért bizonyos szintig lehet segíteni, ha felrakjuk mellé a Swearing Mudcrabs modot, ami így különös összhatást eredményez, hiszen a modocska használatával káromkodni fognak a cilinderes-monoklis rákok ahelyett, hogy rákul beszélnének.

The Elder Scrolls 5: Skyrim - Posh Mudcrabs

Egy igazi „musthave” mod a Trolling Troll, szintén a Skyrimhez, amivel a trollok a játékban trollface-t kapnak, és még a Trolololo dal különböző részleteit is eléneklik. Hogy teljes legyen a kép, ajánlott mellé felrakni a Moon Meme's textúramodot is, amit a holdak textúráit cseréli le trollface-hez köthető mémarcokra.

The Elder Scrolls 5: Skyrim - Trolling Troll

A shoutok is kaptak egy nagyon beteg módosítást, ami az animációhoz és a hangokhoz egyaránt hozzányúl. A mod címe a sokatmondó Animated Shout Farting – lehet tippelni, mit is csinál… A használatához egykezes fegyver/varázslat bevetése szükséges, különben nem működik.