Hosszabb pihenő után ismét jelentkezik a PGO modrovata, disconnect kollégát viszont ezúttal szerény személyem váltja; a szerző tehát új, a téma ellenben ismerős lehet, még ha a rovat kilencedik részében belebegtetett GTA V-ös összeállításra kicsit többet is kellett várnotok, mint elsőre reméltük. Ne szaporítsuk hát a szót, inkább lássuk, hogy a PC-s változat megjelenése óta eltelt szűk egy év alatt mit alkottak a játék modderei!

Előkészületek

A modajánló előtt jöjjék viszont némi alapozás, a modok telepítése ugyanis kezdők számára kissé bonyolult lehet a számtalan kötelező segédprogram miatt. Épp ezért, mielőtt belecsapnánk a lecsóba, vegyük át, hogy mire is lesz szükségünk!

Windows-alkalmazások:

A szkriptmodok futtatásához egy jogtiszta (Steames vagy Rockstar Games Social Clubos) GTA V-re, és a következő Windows-komponensekre van szükség:

Az OpenIV:

Az új modelleket és textúrákat tartalmazó modokat (pl. kocsi-, fegyver-, skinmodokat, stb.) általában az OpenIV alkalmazással kell telepíteni. A modok installálásának lépéseit az adott mod ReadMe fájljának kell tartalmaznia, de jellemzően kétféleképp játszódhat le:

a.) A szükséges Rockstar Package File (*.rpf) fájl megnyitása után "Edit mode"-ba kell kapcsolni, majd a mod mappájából be kell mozgatni annak fájljait az RPF-fájlba, felülírva így a játék eredeti fájlait (erről íme egy videó itt). Ez a (bonyolultabb) metódus szerencsére már kihalófélben van, helyét az újabb modokban már átvette az...

b.) *.oiv fájlokkal való telepítés. Ennek során a mod egyetlen *.oiv fájlból áll, amelyet a "Tools -> Package Installer" menüben tallózhatunk be, majd telepíthetünk egyetlen kattintással. Erről itt található egy videó.

Fontos: Az OpenIV első indításakor általában megkérdezi, hogy szeretnénk-e külön mod mappát használni. Ezt mindenképp engedélyezzük, mert sok fejfájást spórolhat meg a későbbiekben. Ha az OpenIV nem ajánlotta fel a "mods" mappa létrehozását, kattints a "Tools -> ASI Manager" opcióra, és engedélyezd az összes ott listázott ASI fájlt (ahogy ebben a videóban is látható 0:11-től).

Szkriptmodokhoz szükséges alkalmazások:

A játékmenetet módosító szkriptmodok az alant listázott alkalmazások valamelyikét (vagy kombinációját) használhatják. Az ütközések minimalizálása végett csak akkor telepítsd a lenti eszközöket, ha azokat az általad telepített mod(ok) a ReadMe fájljukban kérik!

  • RAGE Plugin Hook, avagy RPH: A legfejlettebb GTA V szkriptmod-kezelő, a telepítéséhez másoljuk a letöltött ZIP-fájl tartalmát a játék gyökérkönyvtárába! Külön parancsikonnal indítható, amely automatikusan Story Mode-ba tölti a játékot, megakadályozva így a véletlen multiplayer bant. A telepített RPH-s modokat használat előtt aktiválni kell, ehhez indítsuk el a Hook-ot, majd kattintsunk az indítási ablak bal oldalán megjelenő fogaskerékre, és a Plugins fülön pipáljuk be az újonnan telepített pluginokat! A játék indulásakor azt követően a modoknak automatikusan be kell töltődniük. Ha az RPH megkérdezi, hogy engedélyezze-e a Windows által blokkolt DLL fájlokat, válaszoljunk igennel!
  • ScriptHookV: *.asi kiterjesztésű szkriptmodokhoz szükséges tool, a telepítéshez másoljuk a letöltött ZIP-fájl "bin" mappájában lévő DLLfájlokat a játék gyökérkönyvtárába! (A példaként mellékelt NativeTrainer.asi modot ne, arra ugyanis lesz egy jobb modunk!)
  • ScriptHookVDotNet: .NET nyelveken írt szkriptmodokhoz szükséges tool, a telepítéséhez másoljuk a letöltött ZIP fájlban lévő ASI és DLL fájlokat a játék gyökérkönyvtárába. Figyelem, a tool használatához a ScriptHookV telepítése is szükséges!
  • RAGE Native UI: Speciális párbeszédablakokkal rendelkező modokhoz szükséges tool, a telepítéshez másoljuk a letöltött ZIP fájlban lévő DLL és XMLfájlokat a játék gyökérkönyvtárába!

Az előkészületekről ennyit, következzenek hát maguk a modok, a lista előtt viszont még két dologra hívnám fel figyelmetek. Először is, ha nyúzzátok a GTA: Online-t, akkor multizás előtt távolítsátok el a nem-RAGE Plugin Hook-os szkriptmodokat, valamint ügyeljetek rá, hogy az OpenIV-ral telepítendő modok mindenképp a "mods" mappába kerüljenek (az Online mód annak tartalmát ugyanis figyelmen kívül hagyja, ha az OpenIV "Tools -> ASI Manager" menüjében letiltjátok az ASI fájlok betöltését). Másrészt készüljetek fel rá, hogy amennyiben a Rockstar frissíti a játékot, akkor a telepített szkriptmodok szinte biztosan zátonyra futnak - ez esetben távolítsátok el őket, amíg készítőik nem frissítik őket!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

GTA Realism

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: OpenIV
  • Telepítés: Az OpenIV-ral kézileg, a letöltési oldalon leírtak szerint.

Egy ambiciózus realizmus-mod, amely a játék majd’ minden részébe belenyúl. Teljesen átírt pusztakezes harcrendszer, javított ballisztika, a GTA IV ragdoll-fizikájára jobban hajazó Euphoria-beállítások, realisztikusabb vezetési modell, autómentő NPC-k és pótkerék-cserelehetőség, átdolgozott vizuális effektek, és kevésbé aimbot-gyanús rendőri erők adják a csomag fő erejét.

Eme gyors felsorolás viszont csak a jéghegy csúcsa: a letöltési oldalon jegyzett változtatáslista kis túlzással élve is kilométerekre rúg, érdemes hát először átolvasni azt, és annak tükrében kipróbálni a modot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Realism Dispatch Enhanced

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: OpenIV + ScriptHookV + Visual Studio 2015 + ScriptHookVDotNet
  • Telepítés: Az OpenIV automatizált *.oiv telepítőjével.

A csomag alaposan feltupírozza a játék összes rendfenntartó szervét, telepítésével így részletesebben kidolgozott és változatosabb rendőrségi karakterek valamint járművek kerülnek San Andreasba, továbbá egy kevésbé frusztráló, az alapjáték aimbot-gyanús és mindent látó rendőreivel szemben korrektebb kihívást adó rendőrségi AI-t kap a játék. Tombolni persze ennek ellenére is csak óvatosan tessék, öt csillagnál ugyanis a NOOSE-osztagokat a hadsereg váltja, akik teljes erőbedobással erednek nyomunkba!

Az RDE a közeljövőben beolvad a GTA Realism modba, de várhatóan a későbbiekben is megjelenik önállóan telepíthető formában is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

World of Variety

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: OpenIV
  • Telepítés: A RAR-ban mellékelt World of Variety.oiv telepítése OpenIV-ral, majd a vehicles.meta fájl frissítése a readme.txt-ben leírtak szerint. Azt követően az opcionális beállítások oiv-fájljai szintén az OpenIV-ral telepíthetők.

Telepítése után Los Santos és Blaine megye új gyalogos-variációkkal és bandákkal gazdagodik, változatosabb lesz a forgalom, gyakrabban találkozhatunk gyalogosan, autókkal, helikopterekkel, vagy épp biciklikkel járőröző rendőrökkel, az utakon megjelennek az egyes DLC-k exkluzív járművei, és megnő a pályarész-specifikus NPC-k száma is (Los Santosban így változatosabb utcai performanszokkal, a tengerpart mentén pedig pl. nudistastranddal találkozhatunk). Az NPC-kre szintén érdemes lesz odafigyelni, az átlag gyalogosok közül ugyanis több viselhet rejtett fegyvert, míg a mérges bandatagok DLC-s flintákkal is nekünk eshetnek.

Bár hasonló beállításokat a GTA: Realism is tartalmaz, a World of Variety remek alternatíva, ha nem szeretnéd csak emiatt a teljes Realism modot telepíteni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

EnRAGEd Trucking

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: RAGE Plugin Hook, RAGE Native UI
  • Telepítés: A letöltött ZIP fájl "Installation" mappájának tartalmát a GTA V főkönyvtárába kell másolni, majd engedélyezni kell a modot a RAGE Plugin Hook beállításai között.

American Truck Simulator a GTA V-ben: az enRAGEd Trucking moddal csőrös nyergesvontatók és kisebb fülkésalvázas teherautók volánja mögött bizonyíthatod be, hogy megérte belefeccölni azt a pár száz órát a Euro Truck Simulator 2-be!

A mod betöltése után csak pattanjunk be a választott gépünkbe, majd szállítsunk árut a térképen jelzett árufeltöltő- és célállomások között. Durrdefekt, koccanás, vagy golyó ütötte sérülések sem jelenthetnek akadályt, a térképen jelzett javítóállomásokon ugyanis a szorgos szerelők kérdés nélkül feljavítják leharcolt gépeinket, már persze ha kellően kövér a pénztárcánk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Simple Trainer for GTA V

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: ScriptHookV
  • Telepítés: A mod *.asi és *.ini fájljainak gyökérkönyvtárba másolása.

Ha korlátok nélküli sandbox-ökörködésre vágysz, akkor a Simple Trainer a te modod! A szkript telepítésével bármikor egyedi festésű és kiépítésű autókat valamint fegyvereket generálhatunk, testreszabható baráti és ellenséges NPC-ket rakhatunk a pályára (melyekhez akár egyszerűbb utasításokat is rendelhetünk), menüből teleportálhatunk San Andreas bármely részére, valamint valós időben szabályozhatjuk az in-game időt és időjárást.

A Mission Helper segítségével ugyanakkor a felesleges sallangok átugrásával ismételhetjük meg kedvenc küldetéseinket: azonnal a következő waypointhoz vagy az üldözött ellenfelek közelébe ugorhatunk, és egyetlen gombnyomással kinyírhatjuk a közelünkben lévő rosszarcúakat. A „szokásos” trainer-beállítások (halhatatlanság, körözöttségi szint törlés, stb.) jelenléte csak hab a tortán!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Vehicle Handling V:

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: OpenIV + ScriptHookV
  • Telepítés: A kívánt beállítások *.oiv fájljának telepítése az OpenIV-ral.

A csomag módosított (a GTA IV beállításaira hajazó) menettulajdonságokkal és hangsúlyosabb törésmodellel ruházza fel a GTA V verdáit. A pakk három opcionális beállítással is érkezik: a mod alapbeállításainál még erősebb törésmodell, az alapjátékra hajazó visszafogottabb törésmodell, és erősebb lángvisszacsapás effekt is telepíthető a RAR fájl Options mappájában lévő *.oiv fájlok installálásával.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

LSPD: First Response

  • Letöltés: Innen!
  • Követelmények: RAGE Plugin Hook
  • Telepítés: Automatikus installer futtatása, majd a mod engedélyezése a RAGE Plugin Hook beállításai között

Nem szaporítom a szót az LSPD: First Response esetén, az LMS és Sam jegyezte kitűnő rendőrmodról ugyanis a 2016/03-as számunkban egy mindenre részletre kiterjedő cikket jegyzek, eme anyagban így csak egy gyors kedvcsináló erejéig említem meg a modifikációt. Az LSPD:FR telepítésével a GTA V alap játékmenete teljesen felborul, aktiválásával ugyanis Michael, Franklin és Trevor helyett az őket üldöző rendvédelmi szervek felett vehetjük át az irányítást. Southlandet idéző utcai műszakok, izgalmas autós üldözések, és sok-sok lövöldözés illetve letartóztatás vár ránk az LSPD:FR járőrözései során. További részletek a 2016/03-as Guruban!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!