Akció-szerepjátékkal tele a padlás, na de mi a helyzet az olyan RPG-kkel, amik egyben RTS-ek is? Zavaros a sok betűszó? Hadd segítsek! A Spellforce 2: Faith in Destiny egy szokatlan, hibrid alkotás, ami a két műfaj legjobb játékelemeit veszi kölcsön és olvasztja egybe.

A Spellforce 2 egy remek kis szerepjáték-stratégia hibrid volt, amit nemcsak a vásárlók, de a kritikusok is szerettek. A harmadik részre azonban hiába vártunk: helyette hat teljes évvel az alapjáték megjelenése után kaptunk egy önmagában is futtatható expanziót, amit nem igazán tudtunk hová tenni. Ki gondolná, hogy van olyan csapat, amely több mint fél évtized elteltével is hajlandó rendes bővítményt piacra dobni? Ráadásul nem valami buta DLC-ről van szó, hanem rendes kiegészítőről, lemezestül, Steam-kódostul. Nos, úgy látszik a Trine Games csapatát nem érdeklik az ipari konvenciók. Ők csakis a saját rajongóikkal törődnek, akik epekedve vártak a még 2009-ben (!) bejelentett Faith of Destinyre. A játék végül sok év késéssel, 2012 nyarán került boltokba, most pedig a PC Guru DVD-mellékletére.

HISZEK A SÁRKÁNYOKBAN!

Ácsi, ácsi... Kiegészítő? Ahhoz ismerni kellene az alapjátékot is, nem? Még ha külön futtatható, akkor is! Nos, az aggodalom jogos, ámde szükségtelen, ugyanis a Trine sem idiótákból áll. Tudták ők, hogy hat évvel a Spellforce 2 után már csak kevesen fognak emlékezni a játékra, így a történet azok számára is könnyen emészthető, akik nem ismerik a sorozatot, de szeretik a nagyszabású, világmegmentős fantasytörténeteket. Mesénk Eo szigetein játszódik, amiket az előző, 2007-ben kiadott Dragon Storm expanzió (bizony, volt egy másik is) egy mágikus katasztrófa során sikeresen elszeparált a külvilágtól. A távoli utakra használt teleportkapuk megsemmisültek, kizárólag a sárkányok képesek átszelni az óceánokat. Ha pedig ez nem lenne elég, szerencsétlen Eo-lakóknak egy Névtelennek nevezett (cseles, mi?) ellenséggel is szembe kell nézniük. Akik találkoztak a korábbi Spellforce-okkal, örülni fognak pár ismerős arc visszatérésének, de ez a játék egy különálló történet, ami 10-15 óra hosszú kampányával (normál nehézségen) simán felveszi a versenyt bármely teljes árú alkotással. Bár az iménti kis összegzés alapján úgy tűnhet, a Faith in Destiny nem túl eredeti, de időnként tényleg meg tudja lepni az embert, az első 2-3 órában még semmilyen karakterek pedig szép lassan kiforrnak, és kedvelhető egyéniségekké válnak. Persze nem fogunk tőlük évekig idézgetni, mint ahogy a Deekinhez hasonló legendás szereplőktől szoktunk még ma is, de összességében korrekt és jó sztorit kapunk, ami után minden fantasykedvelő elégedetten bólogathat.

STRATÉGIAI SZEREPKÖR

Az első bekezdésben hibridként hivatkoztam a Spellforce 2-re, és ez a műfaji meghatározás a Faith in Destinyt is kiemeli a középszerből. Elindulunk a pálya egyik sarkából, gyilkolászunk, lootolunk, majd a helyi kereskedőnél adunk-veszünk – eddig ismerős, nemde? A játékban három karakterosztályt tehetünk próbára, akik a klasszikus mágus, harcos és felderítő tulajdonságokat vonultatják fel, és nincsenek elszeparálva egymástól, azaz kísérletezhetünk mutáns megoldásokkal. Mivel pedig a skillek száma szándékosan alacsony, bárki könnyedén átláthatja a dolgokat. A Faith in Destiny azonban akkor válik igazán érdekessé, amikor elérünk egy bázist, vele pedig az RTS vonulatot, mely legjobban talán a Warcarft III és az Age of Empires keverékeként írható le. A karaktereink ekkor hősegységekké válnak, akik a bázisunkon épített barakkokban toborzott seregeket vezetik csatába. A játékban ráadásul található skirmish és multiplayer komponens is, úgyhogy ha szeretnétek, akár ötféle fajjal is egymás torkának eshettek a Steam szerverein. Az egyetlen bökkenő, hogy a fajok közt nincsenek markáns különbségek, ám ez még megbocsátható, hisz a Spellforce 2-nek esze ágában sincs versenyre kelni a StarCrafttel.

A SÁRKÁNY VASFOGA

Bár a Faith in Destiny alig egyéves program, mégsem hozza a 2012-es grafikai színvonalat, hisz az alapjátékot 2006-ban dobták piacra. S bár az a maga idejében nagyon jól nézett ki, azért hat év mégiscsak hat év. A kissé kopár látványnak azonban megvannak a maga előnyei. Ilyen többek között, hogy a Faith in Destiny egy mára elavult gépen is remekül fut, illetve, hogy a készítők igyekeztek művészi rátermettséggel pótolni a technikai hiányosságokat. Egy szó, mint száz: ha szereted a fantasyt vagy az RTS-eket, akkor ezt nem hagyhatod ki!

Fontos információk

A SpellForce 2: Faith in Destiny ezúttal is Steamen aktiválható verzióban került a PC Guru októberi DVD-mellékletére, tehát a játék aktiváláshoz mindenképpen internetkapcsolat szükséges, illetve nincs kizárva, hogy a telepítést követően a játék még updateli magát.

A 2013/10-es PC Gurut október 10-től keressétek az újságosoknál!