A Steam meghódítása

A Zen Studios igen sokáig elzárkózott az asztali számítógépekre történő fejlesztéstől. A Pinball FX 2, akárcsak elődje, kezdetben csupán Xbox 360-on volt elérhető, az Xbox Live Arcade kínálatában, ám e tarthatatlan helyzet a Windows 8 megjelenése után szerencsénkre megváltozott: a játék tavaly októberben debütált a Windows Store kínálatában. Ekkor még csak a Windows 8 felhasználók játszhattak vele, de legalább ők megkapták a teljes Mars asztalt.

Majd jött a 2013-as esztendő májusa, és a Pinball FX 2 megjelent a Steam kínálatában. Ingyenesen, idő- és teljesítménykorláttal kipróbálható szinte az összes megvásárolható asztal, de ahhoz, hogy maximálisan élvezhessük a golyólökdösést, 10 eurót kell fizetnünk (most 10% kedvezmény van a játékra). Jelenleg hat csomag érhető el: a Star Wars Pinball, a Marvel Pinball, a Marvel Pinball: Vengeance and Virtue, a Marvel Pinball: Avengers Chronicles, a Pinball FX2 Core Collection és a Zen Classics. Egyedül a Pinball FX Classic csomag maradt ki, amely az első rész három alap és egy letölthető tábláját tartalmazza. Illetve egyelőre nem nyüstölhetjük az olyan gépeket, mint például az egyébként zseniálisra sikeredett Plants vs. Zombies- (Nem hiszed? Irány a PC Guru-féle videoteszt!) vagy a Ms. Splosion Man-játékokra építő flipperek. De még így is 23 tábla várja, hogy végigpofozzuk rajta a különböző mintájú golyóbisokat.

A grafika gyönyörű, a játékmenet pedig túlmutat a játéktermi flippereken -- talán pont ez a sorozat sikerének titka. Nem csak látványukban hangulatosak az olyan gépek, mint a Star Wars: The Empire Strikes Back vagy az X-Men, de ezeken játszva akár az is megeshet, hogy Luke Skywalker fénykardja külön pályára tereli nekünk a golyót, vagy Magneto kitép egy-két panelt a gépből és elzárja a golyó útját. Az ilyen apró megmozdulások, vagy éppen a gépből kilépő minijátékok (például Thor pörölyét irányítva kell laposra vernünk Hulkot) azok, amik kiemelik a Pinball FX 2-t a középszerből. És persze az a tény sem elhanyagolható, hogy nagyszerűen idézi meg az igazi játéktermi flippergépek hangulatát a program. A remek fizikának hála jó pár óra játék után kitanulhatjuk, hol és hogyan kell megütni a golyót, hogy eljutassuk azt a tábla megfelelő pontjára. Így válik egyre gördülékenyebbé pontjaink gyűjtése, vagy épp a mellékküldetések teljesítése.

S mind e mellé remek közösségi rendszer párosul. A ranglistát ugyanis nemcsak saját magunk, hanem barátaink, baráti köreink teljesítménye által is „megmászhatjuk”, az ő játékuk a mi haladásunkat segíti, és vica versa. Természetesen a Steam sem marad ki a mókából, lendületből 47 különböző teljesítményjutalmat biztosít, és a rajongók is létrehozták a Pinball FX 2 csoport.

Ilyen tehát egy sikertörténet. A Zen Studiosnak a budapesti székház mellett mára irodája van az Egyesült Államokban is, és több mint negyven embert foglalkoztat, miközben nagynevű franchise-ok és népszerű arcade játékok licenceit szerzi meg flipperjeihez. A Pinball FX 2 pedig hatalmasra nőtt, nem csak népszerűségében. Jelenleg negyvenegy tábla érhető el hozzá, és egyik változta biztosan fellelhető a különböző platformokon, az Xbox 360-tól kezdve a Wii U-n át most már a PC-ig bezárólag. Kicsinek született a gyermek, de szép szál legénnyé cseperedett!

1 2