Azt hitted, hogy kemény a 670 ezer forintos Nvidia Titan Z? Hát nem az, az AMD ugyanis bemutatta a világnak a feleannyiba kerülő, de jóval gyorsabb csúcskártyáját, a Radeon R9 295X2-t, mely a cég mérnökeinek ígérete szerint a világ első olyan két GPU-val szerelt videokártyája, mely valóban kétszer gyorsabb a szimpla magos testvéreinél.

És hogy milyen sebességről beszélünk? Nos, a Radeon R9 295X2 nem kevesebb mint 11,5 teraflops számítási sebességet tud felmutatni. A két feldolgozóegység összesen 5632 stream processzort rejt, 8 GB GDDR5 memórián osztozik, s 512 bites buszon küldik az adatokat. Összehasonlításképpen az Nvidia fenegyereke, a Titan Z „csak” 8 teraflops számítási sebességre képes.

A Radeon R9 295X2 nagy teljesítménye mellé természetesen nagy fogyasztás és jelentős hőmennyiség társul. A kártya önmagában 500 Wattot eszik, a hűtéséhez pedig már nem elegendőek holmi hűtőbordák és ventillátorok, hanem gyárilag vízhűtéssel érkezik, mégpedig beépített pumpával és egy 120mm-es radiátorral.

Az AMD legújabb csúcskategóriás terméke április 21-től lesz kapható 1500 dolláros áron, ami a mai árfolyamon számolva nagyjából 330 ezer forintnak felel meg -- de ha van elég pénzünk, a Maingear szívesen összedob nekünk egy 1,5 millió forintos konfigurációt, amiben két ilyen dög dolgozik.

amd-radeon-r9-295x2.jpg