Az 1984-es The Terminator, azaz a Halálosztó óta a T-800-as még négyszer váltotta be ígéretét: visszatért. Hogy a folytatások minősége milyen, azon sokat nem lehet vitatkozni. A Terminator 2: Az ítélet napja zseniális akciófilm, a Gépek lázadása, a Megváltás és a Genisys megítélése pedig toleranciától függően a nagy rakás potyadék és a korrekt akciófilm jelzők között ingázik.

De kedvenc időutazó, gyilkos robotunkkal nem csak a moziban vagy a televízióban futhattunk össze, hanem a monitorunkon is, merthogy huszonnyolc különböző videojáték készült belőle. Ezek minősége legalább olyan hullámzó, mint a filmeké, ráadásul vagy félszáz platformon jelentek meg. Úgyhogy időutazásunk során most a Terminator-játékok huszonöt évét vesszük górcső alá. De azért a ruhát magatokon tarthatjátok.

A The Terminator korszaka

Az első film természetesen azonnal magára vonta a fejlesztők figyelmét, bár viszonylag sokat kellett rá várni. Az első programot, az 1990-ben, DOS-ra megjelent és a filmen alapuló The Terminatort nem akárkik hozták tetőt alá. Ugyanaz a Bethesda követte el, amitől idén a Fallout 4-et várjuk oly nagyon. A játék a maga idejében technikai bravúrnak számított, mivel 100%-osan assembly-be írták meg. Több mint 35000 sort, 20000 3D objektumot és 700 képkockát tartalmazott. A The Terminatorban egyaránt irányíthattuk Kyle Reese-t és a 101-est, feladatunk természetesen attól függött, kinek a bőrébe bújtunk bele. A játékmenet igen változatos volt, hiszen lophattunk vagy vásárolhattunk fegyvereket, leölhettük vagy elkerülhettük az ellenséget (a rendőröket), sőt, még autót is vezethettünk, mindezt Los Angeles az akkori viszonyokhoz képest remekül lemodellezett belvárosában.

E játékot követte ’92-ben az azonos című, NES-re kiadott, oldalnézetes, ugra-bugra-lövölde. Ezt eredendően 1989-ben kezdte fejleszteni a Sunsoft, mint a film feldolgozását, ám jogi problémákba ütköztek, így a Radical Entertainment fejezte be a programot, és önálló, 2029-ben játszódó történetet kapott.

Szintén oldalnézetes volt a SEGA konzoljaira megjelent játék, mit ad isten, szintén The Terminator címen, amely ugyancsak oldalnézetesre sikerült, egy részben megint a jövőben játszódott, de visszaugrottunk 1984-be is, hogy Kyle Reese-t irányítsuk -- ez is 1992-ben jelent meg. A Virgin Games (Virgin Interactive néven boldogult meg 2003-ban) játéka azonban jobban sikerült, olyannyira, hogy sokan máig ezt tartják a legjobb játéknak, ami az első filmhez megjelent.

1993-ban még kiadtak egy negyedik programot SNES-re, ami lényegében annyiban különbözött az előző játéktól, hogy rondább volt a grafikája. Illetve híressé vált nehézségéről, ugyanis ha meghaltunk, kezdhettük elölről az egész játékot.

A sort végül egy modern mobil játék zárja 2003-ból, de ezt hagyjuk is meg így, említés szintjén.

A legelső Terminator-játék 1990-ben technikai szempontból páratlannak számított.

A Terminator 2: The Judgement Day korszaka

A sort egy arcade játék nyitja, ami szépen végigköveti a Terminator 2: Az ítélet napja eseményét. Eme program legnagyobb érdekessége, hogy Arnold Schwarzenegger (T-800/101), Robert Patrick (T-1000) és Edward Furlong (John Connor) visszatért filmbeli szerepébe. Sarah-t viszont Linda Hamilton helyett Debbie Evans alakította. Az 1991-ben debütált játékot kiadták otthoni platformokra, így megjelent Game Boy-ra, SNES-re és néhány SEGA masinára, sőt, MS-DOS alá is megírták, de a portok java katasztrofális volt.

Ezt követte néhány önálló alkotás különféle platformokra, így egy 8 bites program NES-re és SEGA konzolokra (ebben a szokásos oldalnézetes ugra-bugra-lövölde mellett motoros üldözés is volt), ezt később az Ocean Software úgyszólván remake-elte Amigára, Amstradra CPC-re, Atari ST-re, Commodore 64-re, DOS-ra és ZX Spectrumra, elég primitív grafikával. Született Terminator 2 játék Game Boyra, valamint egy 16 bites változat SEGA Genesisre és Super NES-re.

A T2 már a vadabb leágazásokat sem kerülhette el. Ilyen volt az 1993-as Terminator 2: Judgment Day – Chess Wars, amely, mint ahogy azt a címe mutatja, egy sakkjáték volt a második mozifilm alapján. A játékosok különféle játéktípusok és nehézségi szintek között válogathattak. Emellett kijött egy félkarú rabló játék Terminator 2: Judgment Day – Slot Game címen, ráadásul ez nem oly régen, 2014-ben.

terminator-2-the-arcade-game-promo.jpg

A Terminator 2: The Judgement Day arcade játék a videojáték-termekben szórakoztató kihívást nyújtott, de az otthoni platformokra készült portok borzalmasan sikerültek.

A Terminator 3: Rise of the Machine korszaka

A videojáték ipar a Terminator 3 idején kezdte kapizsgálni, hogy talán valami többet ki lehetne hozni a franchise-ból néhány oldalnézetes lövöldén kívül – csak sajnos pénzt elfelejtettek folyósítani ehhez, így az áttörés nem jött el.

Az első próbálkozás a Terminator 3: Rise of the Machines (úgy megerőltették magukat ezekkel a címadásokkal, hogy ihaj) volt PS2-re, Xboxra és mobil eszközökre. Eme FPS borzasztóra sikerült. Hiába játszódott a jövőben, hiába adta a T-850-es hangját Schwarzenegger, menthetetlenül megbukott. Már dicséretnek számított, ha valaki 50%-ot adott rá.

A második próbálkozásnál újítottak a készítők, legalábbis a névben, hiszen a Clever's Games nem a film címét adta játékuknak. A multiplayer mókára kihegyezett War of the Machine-ról persze nem csak ezért érdemes megemlékezni, hanem azért is, mert magyarok fejlesztették – bár gyanítom, hogy ezzel azért nem dicsekednek. A PC-re kiadott FPS rosszabb lett, mint az elődje. Grafika, megvalósítás, játékmenet, nem volt egy olyan pontja, ami jól sikerült volna.

A Termiantor 3 éra legsikeresebb játéka egyértelműen a Terminator 3: The Redemption volt. A PS2-re, Xboxra és GameCube-ra kijött program nem követte szolgalelkűen a film cselekményét, sőt, megjárhattuk 2032-t, 2004-et és egy olyan alternatív jövőt, amiben SkyNet teljesen kiirtotta az emberiséget. A játékmenet szintén változatosra sikerült, hiszen az egyszerű TPS akciók mellett vezethettünk autókat, HK-kat, lövöldözhettünk helikopterekről, repülőkről és platókról, miközben a T-850-es Arnold Schwarzenegger hangján kommentálta az eseményeket. Bár a Paradigm Entertainment Terminator 3: The Redemptionja nem lett kiemelkedő alkotás, vitathatatlanul az egyik legjobb a franchise videojátékos vonalán.

Hiába fejlesztették magyarok a Terminator 3: War of the Machinest, nem lehetünk büszke rá.

A Terminator: Salvation korszaka

A Megváltás mindössze két videojátékkal bír: az egyik egy egyszerűségében nagyszerű játéktermi arcade cím, ami jobb értékeléseket kapott, mint a film, a másik pedig a Grin Terminator Salvation című TPS-e, aminek a címe kicsit becsapós, merthogy nem a mozit dolgozza fel, hanem annak előzményeit meséli el.

Utóbbiban visszaköszön az alapot jelentő filmben szereplő John Connor, Barnes és Blair Williams, ráadásul az utóbbi kettőt az eredeti színészek, Common és Moon Bloodgood szólaltatják meg, mi több, róluk is mintázták a karaktereket. Christian Bale viszont elutasította a játékot, így a Connort Gideon Emery szólaltatja meg, és róla is mintázták. Mellettük még szerepet kapott a játékban Rose McGowan (Bűbájos boszorkák, Terrorbolygó). A játéknak terveztek multiplayert, de végül a tervasztalon halt az ötlet. A PC-re, Xbox 360-ra, PS3-ra és iOS-re kijött Terminator Salvation sikere nagyjából a The Redemptionhoz hasonló. Alapvetően egy közepes, de szórakoztató játék, ugyanakkor a Terminator programok közül a jobbik.

Bár a Terminator Salvation sem emelkedik ki a szürke átlagból, még így is talán a legjobb Terminator-játék lett.

Nem a filmekhez köthető játékok

Az elmúlt huszonöt évben azért nem csak a filmeket feldolgozó vagy annak előzményt, esetleg alternatív történetet biztosító videojátékok jelentek meg, hanem néhány olyan is, ami teljesen önálló sztorit kapott, esetleg csak annyi köze volt a franchise-hoz, hogy ráírták: Terminator.

Az első ilyen az 1992-es The Terminator 2029 volt, amit a Bethesda készített. Ez az akció-kalandjáték a jövőben játszódott, és mi John Connor egyik leghűségesebb és legjobb katonáját alakíthattuk. Bár belsőnézetes programként látta meg a napvilágot, mozgásunkat lekorlátozták, a célkereszten kívül mindössze 90 fokban fordulhattunk el, így inkább egy terminatorosított Duck Huntnak tűnt.

A Mega Drive-ra és SNES-re megjelent RoboCop Versus The Terminatort a Virgin Games szállította, és lényegében ugyanolyan volt, mint az első mozifilmhez készült játékuk, azaz egy oldalnézetes lövölde. Ahogy a címe is mutatja, itt bizony a Robotzsaru csap össze a Terminatorokkal. Ebben a történetben a Cyberdyne a Robotzsaru technológiájával építi meg a SkyNetet, ami a háború kitörése után visszaküld egy rakat halálosztót, hogy megbénítsák az Ellenállást. Azonban nem számolnak Alex Murphy-vel. A robotrendőr lezúzza a T-800-asokat, a Cyberdyne-t és az OCP-t, elbánik egy átprogramozott ED-209-essel, majd a jövőben lecsapja SkyNetet is.

A Bethesda közben rákapott a sorozatgyártásra. Következő Terminator-játéka a The Terminator: Rampage volt. Ezt az FPS-t 1993-ban dobták piacra. Ebben a SkyNet-et 2024-ben győzik le, és Connor egy kommandóst küld vissza a múltba, 1988-ba, hogy kitörölje az időből SkyNetet, mielőtt az megszületne. Szóval ilyen fejre állított helyzet ez. A játékban a Cyberdyne épületének harminckét emeletét kellett harcolni a különféle terminatorokkal. Érdekessége még, hogy a játék befejezéséhez össze kellett gyűjteni a plazmafegyver miden darabját, mert csak azzal lehetett legyőzni a fővezért.

A The Terminator: Future Shock 1995-ben jelent meg és 2015-ben játszódott, egy ifjú ellenállót alakíthatunk benne. Alapvetően ebben különbözött a Bethesda korábbi Terminator-játékaitól, no meg a fejlettebb grafikában. Apropó, grafika, ez volt az egyik első olyan játékprogram, amibe teljesen feltextúrázott, 3D-s környezeti elemek és ellenfelek kerültek, és ebben nézelődhettünk először szabadon, a tér minden irányába az egérrel. Mindez majdnem egy évvel azelőtt, hogy megjelent a Quake – sajnos, a The Terminator: Future Shock nem lett népszerű játék, így a babérokat az id software aratta le.

Azonban ez nem nagyon érdekelte a Bethesdát, inkább ’96-ban kihozta a The Terminator: Skynetet. A cím ne tévesszen meg senkit, ezúttal is az Ellenállók oldalán harcolhattunk, szintén a jövőben. A programnak két új eleme volt. Az egyik, hogy autót és HK repülőt a kor technikai korlátjaihoz képest szabadon vezethettünk, a másik pedig az XnGine, amely afféle keveréke volt a polygon textúrának és a sprite technológiának.

Az utolsó, hagyományos játék a sorban a 2002-es Xboxra és Playstation 2-re megjelent The Terminator: Dawn of Fate. A korai Resident Evil játékokra jellemző, rögzített kamerás nézetben futkározhattunk Kyle Reese-zel a jövő utcáin, azt megelőzően, hogy hősünk visszatért volna 1984-be. Sajnos a Paradigm Entertainment játéka is a bukás útjára lépett, a legtöbb értékelésnél az 50%-ot sem érte el.

Mindezeken túl készült még két harmatgyenge játék mobilplatformokra, a lövöldözős The Terminator: I'm Back! és a Terminator Revenge című platformjáték, valamint idén jelent meg PC-re az ingyenes SKYNET: Rampage, ami egy felülnézetes, lopakodós program. Viszont egy sincs a sorban, ami olyan kiemelkedő lenne, mint a filmek sorában a Terminator 2: Az ítélet napja.

terminator.jpg

Sajnos egy igazán jó Terminator-játék még várat magára.