Néha fura rendező az élet: mai kiemelt anyagunkban 2013 legnagyobb hazugságait szedtük csokorba, melyek között ott szerepel a SimCity is – épp olyan jogosan, mint a tavalyi év nagy botrányait rangsoroló cikkünkben. A rajongók legnagyobb bánata az egészben természetesen az offline mód hiánya volt (bár a játékmenet sem lett olyan, mint vártuk, a szimuláció problémáitól a városok kis méretéig sok mindent elő lehetne rángatni, de ezt most tényleg csak zárójelben) -- az a lehetőség, amelyet ugye az EA a kezdetekben a „megoldhatatlan”, később a „problémás” jelzővel illetett. Aztán ma beesett a hivatalos értesítés: mégiscsak lesz offline mód, ráadásul nem is sokára.

A hírt Patrick Buechner, a Maxis Emeryville stúdió igazgatója jelentette be a hivatalos blogon, némi újévi jókívánság kíséretében. Az új opció a következő, Update 10 néven futó frissítéssel együtt érkezik, természetesen ingyen és bérmentve. Mindez természetesen a meglévő játékmódokat nem érinti, továbbra is lehet multizni, ahogy eddig, és a globális piac, illetve a ranglisták is elérhetők lesznek. A Single Player Mode viszont egy teljes értékű offline játékot takar, melynek mentései a gépünkön tárolódnak, így a széria előző, „békebeli” részeihez hasonlóan működik. Ez a funkció teszi lehetővé, hogy a kreatívok modokat készítsenek, ahogy azt korábban már megírtuk, így nem sérül az online komponens integritása sem. Igaz, meglehetősen kötöttek a szabályok (lásd a hivatalos SimCity Modding Policyt), de a Maxis hamarosan egy sor tutorialt ad ki, amellyel igyekeznek segíteni a munkát, és máris elérhető Oppie85 Central Train Station modja a Simtropolis oldalán.

A SimCity Update 10 frissítésének megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen, a Maxis főnöke szerint az utolsó simításokat végzik az offline módon, és egyfolytában tesztelik (jelenleg is az önkéntesekből álló hardcore DevTesters csoport gyúrja), hogy minél csiszoltabb legyen. Szóval valami kis reményszikra fellobbant, bár a magam részéről inkább a modderekben bízom – most már csak az kellene, hogy elinduljon a játék, mert nálam az Origin hülyeségei miatt konkrétan játszhatatlan, ezért is maradt ki a csütörtökön megjelenő PC Guruból a decemberben beígért SimCity: Cities of Tomorrow teszt, amiért itt is és előre is elnézést kérünk. De ez már egy másik történet...

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!