Az utóbbi években egyre több és több film készül az erotika/szex témában, mely egyenesen a mozik nagyvászonját célozza meg. Az 1990-es, 2000-es évek elején forgatott Amerikai Pitének leáldozott (bár a Kamatylista megpróbálta megismételni a sikert, sikertelenül), a rendezők más stílusban próbálkoznak: készült erotikus dráma (Szégyentelen, 2011), explicit, Arany Pálmát nyert film két lány szerelméről (Adéle élete, 2013), és persze idén került a mozikba a Szürke ötven árnyalata, mely a dominancián/alávetettségen alapuló kapcsolatokba nyújtott bepillantást... Az ezen a héten mozikba került alkotás, mely A (sz)ex az oka mindennek címet viseli, eltér az előbbiektől: bár meztelenség egy deka sincs benne, mégis őszintébben beszél a témáról, mint eddig bármilyen film.

A (sz)ex az oka mindennek két fiatal, Lainey (Allison Brie) és Jake (Jason Sudeikis) kapcsolatát meséli el. Először az egyetemen találkoznak, együtt töltenek egy éjszakát (mindkettőnek az első volt), majd az élet szétválasztja őket. Az élet azonban nem kímélte őket: Lainey rossz kapcsolatok között örlődik, Jakeből pedig nagy nőcsábász vált. Azonban nem boldogok. Így amikor az anonim szexfüggők ülésén véletlenül összefutnak, megállapodnak, hogy egy plátói kapcsolatba kezdenek, de egymással még véletlenül sem bújnak ágyba...

A (sz)ex az oka mindennek az 1989-es Harry és Sally modern feldolgozása, és így egészen jól sikerült. A két főszereplő nagyszerűen játszik, izzik körülöttük a levegő, látszik, hogy a kémia megvolt közöttük a forgatás alatt. A mozi rajtuk kívül sem mozgat sok szereplőt: Adam Scott Lainey nőgyógyászaként és szeretőjeként tenyérbemászóan negatív figurát alakít, míg Jake munkatársa és annak felesége is kellően lökött ahhoz, hogy hiteles legyen. Illetve a Lainey-nek kötelező tanácsot adó barátnő is visszatért: Natasha Lyonne az első Amerikai Pitében hozott szerepét kapta meg újra.

sleeping-with-other-people-movie.jpg

Az a jó a filmben, hogy teljesen természetes/mindennapi környezetben játszódik: nem operalátogatások alatt formálódik a főszereplők kapcsolata, hanem a kanapén, joghurtot kanalazva beszélgetnek, vagy éppen egy gyerek születésnapi buliján próbálják kiheverni a füvezés okozta problémákat. Közben persze a kapcsolatuk is átalakul, a film végére pedig rájönnek, hogy mi számít igazán. Mivel az egész téma a szex körül forog, több benne a sikamlós beszéd, mint az összes Amerikai pitében együttvéve, azonban ezek sosem lépnek át egy bizonyos szintet, de pont emiatt került a filmre magasabb korhatár-karika.

Leslye Headland rendezése egy szokatlan romkom, amelyben mindenki találhat valamit, aki volt már szerelmes. Nyilvánvaló, hogy nem ez lesz az a mozi, amit egy tinipár fog randifilmként megtekinteni, de 18 év fölött érdemes megnézni, szívfájdalom után, vagy éppen egy kapcsolat alatt.

7.0 - Jó