Kapcsolódó cikk: Tavaszi nagytakarítás kívül-belül 1. rész

Számítógépünk karbantartása, ha nem is mindennapos feladat, legalább félévente érdemes megejteni. Bár feltételezzük, hogy olvasóink közül sokan valamilyen szinten jártasak a témában, mégis érdemes lehet legalább átfutni a cikket, hátha sikerül újat mondani.

A hardver megtisztítása nem csupán esztétikai és higiéniai, hanem gyakorlati célokat is szolgál. A légáramlást és hűtést elősegítő ventilátorokat és a hűtőbordákat ellepő por nehezíti a hő távozását, ez túlmelegedéshez, szélsőséges esetekben a rendszer lassulásához vezethet. Mielőtt azonban felelőtlenül megragadnánk a porszívót (NE tegyük), nézzük mit érdemes összekészíteni.

  • Sűrített levegő (flakonban)
  • Csavarhúzó (lapos és csillag)
  • Mikroszálas törlőkendők
  • Ecset
  • Fültisztító pálcika
  • Fehérecet
  • Desztillált víz
  • Tiszta szesz, bátrabbaknak Vodka (18+)
  • Hűtőpaszta (opcionális)

Hogy minek a sűrített levegő, és miért ne porszívózzunk ki mindent egyszerűen (anyunak se szabad)? A porszívó működése közben elektrosztatikus töltés keletkezik, ami ha rosszkor, rossz helyen talál magának utat, kárt tehet az érzékeny elektronikában. Szintén ezért nem ajánlott műszálas ruhában végezni a takarítást. Nem azt állítjuk, hogy azonnal meghal a géped, ha műszálas pulcsiban kiporszívózod, majd ezt követően matatsz benne, miközben a fölsőd állandóan lecsúszó ujját mindannyiszor felhúzod, de jobb nem kockáztatni.

A számítógépet kikapcsolás és áramtalanítás után szabadítsuk meg az összes perifériától, majd földeljük le magunkat és az esetlegesen a gépben jelen lévő felgyülemlett feszültséget szimplán a tápegység burkolatának megérintésével vezessük el. Ezt követően vigyük ki a gépet szobából, ha lehet, akkor a szabadba, ugyanis jó eséllyel kisebb sereg pormacska költözött bele, nem szeretnénk őket a szobában szabadon engedni.

Még összeszerelt állapotban száraz kendővel töröljük le a ház oldalait, tetejét, alját és a lábakat, ezután az oldallapokat vegyük le és belülről is töröljük át őket. Ha előlapi, netán tető-ventilátorral szerelt a torony, akkor az előlap, a tető és a hozzájuk tartozó porszűrők tisztítását is végezzük el hasonló módon. Alsó tápos házaknál általában alul is van egy kivehető porszűrő, erről se feledkezzünk meg! Ha nem elég a kendővel való törölgetés, és az ecset sem segít, a sűrített levegő jól jöhet.

kosz1a.jpg

Mivel most hozzáférünk a belsőhöz, itt a ragyogó alkalom, hogy a videokártyát, a memóriamodulokat, és esetlegesen a processzorhűtőt is megtakarítsuk. Gyorsan szereljük is ki őket, egyrészt így egyszerűbb, másrészt könnyen hozzáférhető lesz az alaplap. Mielőtt azonban ész nélkül mindent sűrített levegővel fújkodnánk szét, a nagyobb letapadt porgombolyagokat kézzel távolítsuk el. Arra ügyeljünk, hogy puszta kézzel csak műanyag felületeket, nyáklapot érintsünk, és menet közben akár többször is földeljük le magunkat a tápegységen.

A ventilátorok takarításánál célszerű kitámasztani azokat egy fültisztító pálcikával, és csak ezután átfújni őket, nehogy a túl gyors forgás következtében kár keletkezzen a motorjukban. Ne feledkezzünk el egyikről sem, a processzort, a videokártyát, a tápot és a házat hűtő egységeknél is ez az eljárás a kötelező.

Ezt követően minden mást sűrített levegővel bentről kifelé haladva alaposan átfújunk. Az apróbb, ragaszkodó részecskéket először ecsettel, a makacsabbakat tiszta szesszel enyhén megnedvesített (nem áztatott), tiszta ronggyal töröljük le. Ha ez sem segít, a kisebb résekből fültisztító pálcikával felszedhető a maradék por.

Aki tudja, annak nem kell részletezni, aki viszont nem biztos a dolgában, az inkább hívjon segítséget a processzor hűtőegységének leszereléséhez (ha nem a gyárival működik). Ennek megtisztítása az előzőekhez hasonlóan történik, az újbóli felhelyezés előtt a régi hűtőpaszta eltávolítása, majd újrakenése elengedhetetlen! Ha ezzel is végeztünk, mindent szereljünk vissza, a belső már kész.

Gondolom, nem kell magyarázni, hogy a perifériák tisztán tartása miért is fontos. Elsősorban a billentyűzetre és az egérre gondolunk itt, hiszen azokat tapicskoljuk a legtöbbet, egy komplett baktérium- és morzsatelep rejtőzhet bennük (és még ki tudja mi minden).

kosz2.jpg

A klaviatúrát először fejjel lefelé tartva rázzuk ki, hogy a törmelék nagyja kihullhasson, ezután a réseken keresztül sűrített levegővel alaposan fújjuk át. Ha fennáll a gyanú, hogy több is rejtőzhet benne, akkor akár szét is szedhetjük. A mechanikus billentyűzetekhez adnak gombkiszedőt, a többinél egyszerűen lapos csavarhúzóval a billentyűk alá nyúlva azok könnyen kipattinthatók, csak ne felejtsünk el fényképet készíteni, hogy össze is tudjuk rakni. Ha mindez megvan, a periféria egész felületét szesszel enyhén megnedvesített kendővel áttöröljük.

Az egér egyszerűbb eset, bár a mai darabok nem minden esetben csavarozhatóak szét, de a görgő és a gombok melletti réseken egész nyugodtan befújhatunk egy kis sűrített levegőt, ártani nem árt. Ezt követően az egyéb réseket alkoholba mártott fültisztítóval kitisztítjuk, majd a felületét (optikát nem) áttöröljük a billentyűzethez hasonlóan.

Monitorunk megtisztítását száraz, tiszta kendővel való áttörléssel kezdjük, hogy a nagyobb részecskék ne tapadjanak hozzá vagy karcolják meg a képernyőt. Ezután fele-fele arányban ecetet és desztillált vizet keverünk, és ezzel nedvesített (továbbra sem áztatunk) ronggyal óvatosan letöröljük a képernyőt. Közvetlenül ráfújni semmit sem szabad, mert az lecsorogva alul bejuthat a panelhoz, ami nyilván nem tesz jót neki. Bármilyen alkoholos vagy ammóniás tisztítószer használata pedig azért nem ajánlott, mert a vékony tükröződést gátló felületet feloldhatják, károsíthatják.

Munkánk végeztével, miután minden a helyére került, joggal lehetünk büszkék magunkra, és akik előrelátóan a vodkát választották fertőtlenítőnek, valamint tizennyolcadik életévüket is betöltötték, most már nyugodtan hasznosíthatják a maradékot belátásuk szerint. A gyógyszertári szesz ilyetén felszámolása nem jó ötlet, mert nem finom. Sok szörppel sem. Higgyétek el.

Most már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy kinek mekkora volt a legnagyobb, saját nevelésű pormacskája? Vagy ha van esetleg tuti tisztítási tippje valakinek, azt is nyugodtan ossza meg a többi olvasóval!