Ki ne emlékezne arra, milyen botrányos volt a tavaly megrendezett VGX -- Geoff Keighley és Joel McHale kémiája nem éppen úgy működött, mint kellett volna. Éppen ezért izgatott várakozással fogadtuk a The Game Awards rendezvényét,és reménykedtünk benne, hogy a nem csupán nevében fog újjászületni a show.

Komoly aggodalomra adott okot, hogy az esemény fő támogatója, a Spike TV kihátrált a projekt mögül, ám szerencsére ez a változás inkább pozitív irányba sodorta az eseményeket. A 3 óra hosszúra nyújtott The Game Awards csöppet sem érződött vontatottnak, nem szórták tele fölösleges reklámokkal, hangulatában visszaadta az E3 sajtókonferenciáit egy sokkal gamer-központúbb formában, amelyhez a zeneszámok is hozzájárultak. Először a híres komponista, Kodzsi Kondó zongorázott, majd egy nagyzenekar szórakoztatott minket, Lindsey Stirling elhúzta a nótánkat, ezt követően egy montázzsal egybekötött lézershow-t láthattunk, de tiszteletét tette a 65 Days of Static és Jamie N Commons is, végül pedig az Imagine Dragon zárta a fellépők sorát.

A szervezők jó szokáshoz híven az idei díjátadó sem szűkölködött sztárokban. A show első tíz percében berobban a színpadra Kiefer Sutherland, aki pár perces monológját követve maga mellé szólította Hideo Kodzsimát, hogy együtt mutathassák be a Metal Gear Online-t. Tim Schafer, a Double Fine Productions alapítója humorbonbonok közepette átadta a Legjobb alakításnak járó díjat Trey Parkernek, aki Kevin Spacey elől halászta el a szobrocskát. A show ideje alatt az Év Játéka címre pályázó alkotásokat Conan O’Brien mutatta be egyesével kollégája segítségével. Két YouTube-személyiség is megjelent a színpadon, akik a Legjobb játékvideós díját adták át TotalBiscuitnek, két játék felvétele között pedig Troy Baker is beugrott köszönni a rajongóknak. Azt est fénypontja azonban mégsem ők voltak, hanem az a házaspár, akik idén először megnyerték az Ipar ikonja díjat. A Sierra Entertainment alapítói, Williamsék a semmiből tűntek elő, és szívhez szóló beszédük végeztével átadták a stafétát az új nemzedék képviselőinek.

Üröm az örömben, hogy ezúttal sem maradtunk a kínos pillanatok nélkül: helyenként izzadtságszagú közönséghergelésnek lehettünk szemtanúi, elszabadult a marketing- és PR-kampány, de a hírességek közül is akadtak páran, akik nem odaillően viselkedtek. Szerencsére a helyzet cseppet sem volt vészes, az indulatok is kordában maradtak, és ezen apró hibáknak köszönhetően meglett az élő show varázsa.

Több, már bejelentett játékot is láthattunk a hajnali órák folyamán, amikhez friss videók társultak. Érkezett egy kis ízelítő a No Man’s Sky-ból, a The Order 1886-ból, a Bloodborne-ból, illetve trailert kapott a Dying Light, a Witcher 3, a Battlefield Hardline és a Lara Croft and the Temple of Osiris.

Leleplezésekben sem akadt hiány; kezdetként debütált a Mario Maker, amelyet Sigeru Mijamoto maga mutatott be egy videóüzenetben. Nintendo kézi konzolokra érkezik a Code name S.T.E.A.M., kaptunk egy kis ízelítőt a Tacoma nevezetű friss címből, az Adr1ftből, az Untill Dawnból és a Before-ból. Bejelentették a The Banner Saga számozott folytatását, valamint újraálmodott kiadásban 2015-ben megjelenik a King’s Quest a Sierra gondozásában. Ha ennyi nem lenne elég, még pluszként bemutatásra került egy teaser trailer a Brothers - Tale of Two Sons alkotóinak új játékáról, a Hazel Lightról. A show végén egy utolsó nagy dobással rukkolt elő a Nintendo: mozgásban csodálhattuk a friss Zelda játékot -- a baj csupán annyi volt, hogy egy kis képernyőn vetítették az egészet, szóval jóformán alig láttunk valamit.

Fájó pont volt, hogy a The Game Awards leforgása alatt alig a díjak felét adták át a színpadon; a többi nyertest külön kellett felkutatnunk, mivel az adásban egyáltalán nem vagy csak elvétve hangzottak el győztesek nevei. A kategóriák és azok nyerteseinek teljes listáját ebben a hírben találjátok.

Összességében egy remekül összerakott műsort láttunk, ami üdítő színfoltot jelent a gamer-díjátadók felhozatalában. Reméljük, jövőre is hasonlóan színvonalas eseményben lesz részünk.

(Az összes hír és bejelentés listájáért kattintsatok ide!)