A The Stanley Parable-lel sajnos nem foglalkoztunk annyit a PC Guru Online-on, amennyit kellett volna, és szánjuk-bánjuk bűnünket, hiszen egy nagyon hangulatos, és egyben roppant bizarr alkotásról van szó, amiről sokan még azt sem tudják megállapítani, hogy tényleg játéknak nevezhető-e.

Egy belsőnézetes, független fejlesztésű programról van szó, amiben egy Stanley nevű informatikust irányíthatunk. Stanley egész életében egyetlen munkát végez: megnyom egy gombot, amikor a számítógépe képernyője erre utasítja. Egy nap azonban elsötétül a monitor, így Stanley kénytelen körbejárni a munkahelyét, ami egyébként teljesen üres. Minden cselekvését egy narrátor jósolja meg, aki ugyan szeretné azt hinni, hogy előre lát az időben, de simán viselkedhetünk úgy, hogy ne legyen igaza, ezzel terelve más mederbe a sztorit, melynek előadásmódja görbe tükör korunk játéksztorijai előtt.

És hogy miért írom ezt le mind? Nos, csak azért, mert a The Stanley Parable minden szokatlan húzása ellenére is eljutott oda, hogy 1 millió példányt értékesítsenek belőle. Ehhez a játéknak cirka 12 hónap kellett – indie cím esetében ez a siker szinte felfoghatatlan. Gratulálunk is a fejlesztő Davey Wredennek, illetve a játékot újra feldolgozó Galactic Cafénak!

The Stanley Parable