„Valahogy most nem adja.” „Nem úgy húz a fegyver. Nem jönnek a killek.” „Csak egy hajszálon múlt! Kiégtem.” – Annak, aki játszott már bármilyen eSport játékkal, biztosan elhagyta a száját a fenti mondatok valamelyike. De biztosan a véletlennek köszönhető, hogy a meccs végén, hőn áhított Victory felirat helyett neked csak a Lose marad? Valószínűleg NEM! 

A füstbe ment terv

Miután elindítottad kedvenc játékodat, és beléptél Teamspeakre, majd üdvözölted a játszótársakat, indulhatna is a vérengzés, de egy cigi még belefér - gondolják. Ám a sikeres játék alapvető feltétele, hogy a csuklód, de legfőképpen az agyad az adott tevékenységre hangolt állapotban legyen. A cigaretta füstje oxigénhiányos állapotot okoz az agyban és lassítja a reakciókészséget, rontja a felismerőképességeket továbbá akadályozza az információáramlást. Röviden: sokkal nehezebben méred fel az adott szituációt és lassabban hozod meg a megfelelő döntést.

no-smoke.jpg

A Redbull rossz, értem!?

A gamer társadalom (sajnos) nem arról híres, hogy élen járjon a többi társadalmi csoporttal szemben az egészséges táplálkozás terén. Ritka az olyan online közvetítés, ahol ne látnánk kedvenc játékosunk asztalán a monitor mellett valamiféle koffein tartalmú italt. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy a jobb teljesítmény elérése érdekében rendszeresen fogyasztanak éberséget segítő szereket, ami könnyen függőségbe csaphat át. Álmatlanságot, illetve hosszú távon koncentrációs zavarokat okozhat. Szerencsére a test megfelelő folyadék, illetve táplálék ellátásával könnyen megfelelő állapotba kerülhetsz ahhoz, hogy hasznos tagja legyél csapatodnak.

Másfél-két órával játék előtt ajánlatos valamiféle szilárd, energiadús ételt (csülkös pacal uborkasalátával a legjobb választás!), és legalább fél liter tiszta vizet fogyasztanod. Fontos, hogy a megmérettetés előtt közvetlen (fél óra) ne fogyasszunk nehezen emészthető ételt, ugyanis csak a szervezetünket terhelnénk az emésztés elvégzésének igencsak energiaigényes feladatával. Több óra megerőltető játék után nyugodtan dobj be pár szelet csokit, de ami ennél is fontosabb, az a folyamatos folyadékpótlás.

no-energy-drinks.jpg

Sound of silence

Mielőtt leülnél a monitorod elé, ajánlatos letakarítani az asztalodat. Legoptimálisabb az lenne, ha előtted csak egy monitor és egy egér és egérpad kombó helyezkedne el. Más oka is van ennek a tanácsnak azon felül, hogy legalább egy tiszta pontja lesz a helyiségnek, mégpedig a szemed tehermentesítése.

Ajánlatos a gyengébben látok számára a kontaktlencsével szemben a szemüveg használata. Ugyanis a kontaktlencse, még ha minimálisan is, de súlyt helyez a szemedre, így a hirtelen mozgásokat nehezebben észlelheted.

A látásod mellett a hallásoddal érzékeled a legtöbb információt a játék folyamán. Ezen egyszerű indok miatt legalább a rangsorolt meccsek idejére próbáljunk eltekinteni kedvenc együttesünk dallamaitól. Különösen terheli az agyunkat, ha emberi hangokkal színezett műveket hallgattunk, ugyanis még ha nem is teljes egészében, tudat alatt odafigyelünk az ott halottakra.

esport2.jpg

Törődj magaddal!

Ahhoz, hogy elit gamernek nevezd magad, fontos foglalkoznod a játékon belüli stresszfaktorok kezelésével. Sokan képesek abba a hibába esni, hogy látva társai furcsa döntéseit (nem figyeli a térképet, vagy szimplán trollkodik a champselectben) felidegesíti magát, és fokozott idegállapotban vág neki a csatatérnek. Rosszabb esetben hangot is ad nemtetszésének a chaten, és ezzel magát, csapatával együtt, a vereség felé sodorja.

Szintén gyakori hiba, hogy a társak negatív és toxikus kommunikációja miatt az önbizalom elszáll, és megfelelési kényszerben folytatódik a meccs. Szerencsére minden profin űzhető játékban elérhető a játékos némítása funkció. Nem véletlenül. Ha kritizálsz, tedd úgy, hogy ne legyen sértő és nyugodtan biggyessz a végére egy mosolygós szmájlit. A dicsérő és bíztató szavakkal azonban ne fukarkodjunk, ha bármiféle részsikert vélünk felfedezni az amúgy vesztesnek tűnő meccs közben.

Mindig van egy nagyobb hal

Előfordulhat, hogy önmagadból kihozol mindent, mégis vesztesz. A rangsorolt meccseken legtöbbször legalább olyan képességű játékosokkal találkozol, mint te magad. Fogadd el, hogy mindig lesz olyan, aki jobb nálad és mindig lehet feljebb lépni. Motiváljon az, hogy senki sem a top 100-ban kezdett játszani. A különbség annyi lehet, hogy Vizicsacsi, GeT_RiGhT, vagy MATUMBAMAN jobban akarta megnyerni a meccseket, mint egy átlagos player

„I have a dream…”

Minden felsőbb osztályban játszó álma, hogy egyszer profi csapatban fix fizetésért mérettessen meg a nagyérdemű előtt. Azonban ezt a lehetőséget csak a legjobbak közt is a legszerencsésebb gamerek kapják meg. Nem mindenkinek adatik meg, hogy felérjen a csúcsra. Csak az játékos mondhatja el magáról, hogy mindent megtett a győzelemért, aki az összes általa ismert segítséget megragadta és könyörtelenül kihasználta.

esport-arany.jpg

Ezek tehát a legjobb tippek arra, hogy profi játékos legyél és sikereket érhess el az eSport palettáján. Megmérettetésre pedig számtalan lehetőség van, például a nyári Mondo Games PC Guru Show-n, ahol kamatoztathatod is a fenti tippeket az Overwatch, Starcraft 2, Leauge of Legends és Hearthstone versenyeken. Mert ahogy Bay Béla hatszoros magyar bajnok vívó is mondta: „a sportban csak az elvégzett munka lehet alapja bármiféle ítéletnek.”