A zenés-táncos filmek önálló műfajjá fejlődése már hosszú ideje megindult, és bár ezek is feloszthatók kategóriák szerint (pl. musicalfilmek: Chicago, Sweeney Todd, A nyomorultak, Az Operaház fantomja, gyerek-családi filmek: High School Musical, stb.), tény, hogy a mozilátogatók imádják ezeket. A box office adatok rendre megugranak, hiszen a High School Musical – Végzősök is összeszedett az USA-ban 90 millió dollárt, míg a gyártási költsége csak 11 millióra rúgott. Az ember szeret kikapcsolódni, nem mindig vágyik arra, hogy két órán keresztül nézzen egy akciófilmet, néha szükség van egy könnyedebb élményre, és ezt az igény tökéletesen kiszolgálják az olyan filmek, mint amilyen a Tökéletes hang is.

Az eredeti angol cím szerint Pitch Perfect-re keresztelt alkotás 2012 egyik legnagyobb filmes meglepetése volt. A Jason Moore által rendezett, Anna Kendrick főszereplésével készült mozi igazi üdítő frissítés volt a zenés-táncos műfajban, hiszen az a capella szépségét ismertette meg a nézőkkel, melyben a rendező tökéletes egyensúlyt tartott a megfelelő történet, a romantika és a jó poénok között. Minderre a koronát a szerethető, és mégis vicces karakterek tették fel, melyek között a főszereplő (Anna Kendrick) a magának való lányt alakította, aki csak azért iratkozik be az egyetemre, hogy a helyi rádióban húzza az igát. Miután pedig csatlakozik a Bardeni Bellákhoz, rájön, hogy nem is olyan rossz dolog egy közösséghez tartozni, még akkor is, ha annak vezetője (Anna Camp) nem igazán szívleli a stílusát. A Tökéletes hang vége persze happy end lett, a Bellák megnyerték az a capella bajnokságot, melyre csak lányokból álló csapatként még nem volt példa. A film sikerét mutatta, hogy a Tökéletes hang össze is szedett 64 millió dollárt, mely után nem volt kérdéses a folytatás elkészítése.

pitch-perfect-2.jpg

A Tökéletes hang 2 rendezését Elizabeth "Effie" Banks vette át, aki egy még inkább csajfilmet hozott össze, amelyet azonban erősen lehet ajánlani fiúknak is, randifilmnek is jó a második rész, csak előtte érdemes pótolni az elsőt, ha az kimaradt volna. A Bardeni Bellák tehát visszatérnek, némi személyi változással, és rögtön egy hatalmas bakival, melynek során Háj Amy (Rebel Wilson) mutatja meg magát az Egyesült Államok elnökének, annak születésnapján. Büntetésképpen kizárják őket az a capella szövetségből, de mint tudjuk, ez az áldatlan állapot nem tarthat sokáig. Innen indul a film, mely nem újít, de megismétli az előző dramaturgiáját -- ez azonban egyáltalán nem baj. A poénok még ütősebbek, a karakterek ugyanolyan lököttek és viccesek, emiatt pedig egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a filmet.

pitch-perfect-2-3.jpg

A Pitch Perfect 2 zene szempontjából ismét magasra tette a lécet, a Bellák ismét hozzák a szokott formájukat, azonban a nagy ellenfél most nem a Barden Treblemakers, hanem egy német csapat, a Das Sound Machine, akiken látszik az erő és a csapatszellem, így kár, hogy mélyebb bemutatásukra a rendezőnő nem vállalkozott. Ugyanakkor a film legnagyobb meglepetése a Green Bay Packers (NFL csapat) szerepeltetése egy rövid jelenet erejéig, élvezet nézni, ahogy leégnek az a capella párbajon. Ugyanakkor az nagy kár, hogy a forgatókönyv-író a csajfilmhez illő párbeszédeket írt, ezek annyira nem tetszettek, de másoknak sem, akiket megkérdeztem az ismerősi körből.

A színészi játék azonban remek, a lányok közötti húzónév természetesen most is Anna Kendrick, aki nem hiába Oscar jelölt színésznő. Az mindenképpen a film előnyére válik, hogy az előző film másik legjobb karaktere, Háj Amy lényegesen nagyobb szerepet kapott, a friss Bella, Emily (Hailee Steinfeld) pedig tapasztalatlanságából adódóan lesz konfliktus és egyben poén-forrás. A humor mellett, mely úgy száguld végig a filmen, akár egy gyorsvonat, Elizabeth Banks olyan dolgokra is figyelmet fordított, mint a fiatalok útkeresése. Mi van akkor, ha sikerül belépnem a vágyott zenei kiadóba, de nem pont azt a munkát kapom, amit szerettem volna? Hogyan lehet tovább vinni a családi hagyományt? Olyan dolgok ezek, amelyeken a film után el lehet gondolkodni, így a komoly mondanivaló is megtalálható a moziban. Az a jó filmben, hogy pontosan tudjuk, hogy mit várhatunk tőle, és éppen emiatt nem lesz csalódás a Tökéletes Hang 2. 

7 - Jó.