Végre vége a nyárnak! Búcsút inthetünk a tikkasztó melegnek és az uborkaszezonnak, hogy jöjjenek a hideg hónapok s velük együtt a meleg kakaók, na meg az, hogy nem kell kifogást keresni arra, hogy bent maradjunk a szobában játszani. Még fontosabb azonban, hogy közelít a szokásos év végi játékdömping, melynek első fuvallatait az ősz már meg is hozta, hiszen rengeteg jó játékkal tölthetjük az időnket, miközben a fák lehullajtják a leveleiket. Most ezek közül szedtük össze azt az öt programot, amelyet a legjobban várhatunk. Csapjunk is bele! 

5. PES 2014 / FIFA 14

A megszokott módon idén ősszel is lesz lehetőségünk arra, hogy a játékvilágban hódoljunk a futball iránti szeretetünknek (na meg kiküszöböljük a magyar-román találkozó csorbáját), hiszen egymáshoz nagyon közel fog megjelenni a FIFA 14 és a PES 2014. Mindkét játék az elődökhöz képest szebb, jobb és teljesebb játékélményt ígér, ezzel még egy lépéssel közelebb víve minket a valósághű szimulációhoz, de persze most sem szabad csodát, magyarán óriási változásokat várni.

A megszokott módon idén is csak kisebb előrelépésekre lehet számítani, ám ezek pont elegendőek lesznek ahhoz, hogy frissességet hozzanak: a valamelyest átalakított kezelés és a kiterjesztett fizikai rendszer például gondoskodik arról, hogy igazítsunk a taktikánkon, vagy éppen a bővített menedzseri módban kiélhessük edzői álmainkat. Bármelyiket is válassza tehát az ember, csalódni nem nagyon fog. 

Top 5: az ősz legjobban várt játékai

PES 2014 -- Megjelenés: 2013. szeptember 20. / FIFA 14 -- Megjelenés: 2013. szeptember 27.

4. Arma 3

Idén, a karácsonyi szezonban megjelenik a Battlefield 4 és a Call of Duty: Ghosts, amik egy újabb modern katonai lövöldözésre invitálnak minket -- de mi van azokkal, akik a DICE vagy az Infinity Ward próbálkozásánál valami sokkal komolyabb élményre vágynak? Nos, az ő választási lehetőségük az évek során egészen leszűkült, hiszen miután az Operation Flashpoint-széria is a földbe állt, csak egyetlen legény maradt a gáton, s ez nem más, mint a Bohemia Interactive berkeiben készülő Arma-sorozat, melynek legfrissebb része meglehetősen sok nehézségek árán, de idén ősszel végre a boltokba kerül.

Aki a valósághoz a lehető legközelebb eső katonai szimulációt szeretne, az az Arma 3-mal jobban nem is járhatna, hiszen minden egyes manőverünkhöz tucatnyi opció tartozik, a felszerelésünk, az arzenálunk és a rendelkezésünkre álló járműveink pedig jóformán a végtelenségig kitolják a lehetőségeket azok számára, akik katonák akarnak lenni a virtuális térben. Fontos azonban leszögezni, hogy idén ősszel még „csak” a multiplayer módhoz, a modkészlethez és a gigászi térkép különböző szegleteit bemutató kiképzésekhez férhetünk hozzá, a szólista mód ugyanis csak később jelenik meg ingyenes letölthető tartalmak formájában, ez viszont azt hiszem, semmiképpen sem olyan nagy érvágás, ami nagyot rontana a játékélményen.

Top 5: az ősz legjobban várt játékai

Arma 3 -- Megjelenés: 2013. szeptember 12.

3. Beyond: Two Souls

A PS3-tulajoknak idén már részük volt egy kiváló, drámai történetet elmesélő játékban -- ez volt a The Last of Us, ami számtalan játékost rabul ejtett, s bizonyítani tudta, hogy a Naughty Dog nem csak jóképű kincskeresők akciódús kalandjainak megírásához ért. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a filmszerű élményt nyújtó játékok koronázatlan királya, a Quantic Dream is készül egy programmal a végnapjait élő PS3-ra, mégpedig egy olyan játékkal, ami a fejlesztők elmondása szerint arra is választ adhat, mi vár ránk a halál után.

Persze az ilyen, Peter Molyneux-i magasságokat megütő marketingmaszlagot nem szabad bekajálni, de tény az, hogy kifejezetten érdekes utazásnak ígérkezik az Ellen Page nevével fémjelzett kaland, mely a főszereplő, különleges tulajdonságokkal bíró lány életének 15 évét tárja elénk, megismertetve minket azokkal a nem mindennapi, többnyire megrázó eseményekkel, amiknek részese volt. A célunk az, hogy választ adjunk az élet értelmére s arra, mi történik az egyénnel halála után, illetve a kalandos utunk során azt is megtudjuk majd, hogy pontosan kicsoda és micsoda a velünk születésünk óta kapcsolatban lévő, a szellemvilágból kommunikáló Aiden. Aki tehát egy filozofikus témákat boncolgató, paranormális eseményeket felvonultató drámára vágyik filmes körítésben, annak tökéletes választás lesz a Beyond: Two Souls.

Top 5: az ősz legjobban várt játékai

Beyond: Two Souls -- Megjelenés: 2013. október 11.

2. Batman: Arkham Origins

A Batman: Arkham Origins bejelentését szomorúsággal vegyes óvatossággal kezeltük, a nagysikerű Arkham-sorozat legújabb részét ugyanis nem a Rocksteady Studios gárdája készít, hanem a Warner Bros. Games Montréal, s egy ilyen váltás sosem jó jel. Szerencsére aztán kiderült, hogy az aggodalmunk alaptalan volt, az előzményt taglaló új játék ugyanis maximálisan tiszteletben tartja azt az irányvonalat, amit az angliai stúdió kitaposott, s csak kisebb vonatkozásokban módosítottak a formulán; egy kicsit más, egy kicsit gyorsabb és egy kicsit bővebb a Batman: Arkham Origins, de pont kézre fog állni azoknak, akik sokat játszottak az elődökkel. A lényeg tehát az, hogy Warner Bros. Games Montréal nem akar reformot, csak evolúciót.

A Sötét lovag legújabb kalandja évekkel az Arkham Asylum eseményei előtt, szenteste játszódik, a feladat pedig tisztes, ugyanis ki kell deríteni, hogy fő ellenségünk, Fekete Maszk miben mesterkedik, miközben bérgyilkosok egymással versengve próbálják megölni a denevérembert. Köpenyes hősünknek nyolc profi fejvadásszal kell megküzdenie a csípős éjszakában, s nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem egy profi bűnüldözőt irányítunk, hanem egy kezdőt, aki eddig legfeljebb esetlen utcai bandákat taposott el. Egyszóval alaposan fel van adva a lecke, de mi ennek csak örülhetünk, hiszen Batman egyik legkeményebb és egyúttal legszórakoztatóbbnak tűnő éjszakájának nézünk elébe. 

Top 5: az ősz legjobban várt játékai

Batman: Arkham Origins -- Megjelenés: 2013. október 25.

1. GTA 5

Augusztus végén aranylemezre került a GTA 5, így most már semmi sem választhat el minket a szeptember 17-re eső (már csak hat nap!) premiertől. A Rockstar Games új játéka az ősz legnagyobb durranásának ígérkezik, de ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis ez lesz az eddigi legnagyobb és legösszetettebb GTA a sorozat fennállása óta, mely jól látható módon a cég korábbi alkotásaiban látott elemekre építkezik, s fejleszti azokat tovább. Óriási, nyitott világ, részletes karakterek, milliónyi mellékküldetés és egyéb opció vár minket, arról nem is beszélve, hogy egy kifejezetten robosztus multiplayer módot is kapunk röviddel a premier után.

A történet visszarepít minket a GTA: San Andreasban már alaposan megismert Los Santosba, ám a város 2013-ban egy igazi urbánus dzsungel, ahol mindenki úgy érvényesül, ahogy tud, ami persze leggyakrabban a bűn útjára tereli az ember -- a három főszereplőnk, Michael, Trevor és Franklin is pont ilyen jómadár, azzal a különbséggel, hogy őket mi irányíthatjuk. A játék során hármójuk közt váltogatva, néha önállóan, néha pedig együttműködve fogjuk megtapasztalni, milyen a gazdagság utáni hajsza a GTA-univerzumban, úgy, ahogy eddig még sosem láthattuk. Vigyázz Los Santos, jövünk!

Top 5: az ősz legjobban várt játékai

GTA 5 -- Megjelenés: 2013. szeptember 17.

Neked melyik az a játék vagy játékok, amiket nagyon vársz idén ősszel? Oszd meg velünk a kommentek közt!