A játékok világára is igaz, hogy ha valakit csak saját maga érdekel, nagyobb eséllyel jut előbbre a sorban azoknál, akik mások kisegítésére fecsérlik az idejüket. Példákat naphosszat sorolhatnánk e szomorú trend igazolására (és persze a szabályt erősítő kivételeket is hadrendbe állíthatnánk), de mivel erre se időnk, se helyünk, se kedvünk, inkább csak bemutatjuk az öt legnagyobb olyan surmót, akik a játékok főszerepéig vitték, sőt nem egy esetben igazi hőssé váltak, milliók éljenzését kiváltva.

Persze nyilván olvasóink jó része sejti, sőt tudja, hogy ez a lista nem száz százalékosan komoly, és a bunkóság, mint olyan is túl sok dimenzióval rendelkezik ahhoz, hogy mindet lefedhessük. Ráadásul videojátékból rengeteg van, egyes karaktereknek pedig máig kérdéses a megítélése -- hogy mást ne mondjuk, mindenki kedvenc rasszista sztereotípiája, a pocakos vízvezeték-szerelő Mario állítólag nem hérosz, hanem valódi szociopata. Így aztán hogy elkerüljük a kavarodást, felállítottunk pár szabályt: az elmúlt tíz év játékai közül szemezgetünk, és csak olyan karaktert mutatunk be, aki a PC-s vizeket is átevezte, így mindenki meggyőződhet az igazunkról (már amennyiben van olyanunk, ugye). És még egyszer: ne vegyétek túl komolyan ezt az egészet!

5.: Cole Phelps – L.A. Noire

Cole, az L.A. Noire feltörekvő rendőre talán nem egy tipikus bunkó-alapanyag, hisz a fickó tanult, magaviselete mindig példás, veterán katonaként tiszteletet parancsol a megjelenése, és ráadásul még csak nem is rasszista, ami a 40-es évek Amerikájában ritka dolognak számít. Hogy akkor mégis mit keres a lista sereghajtó pozíciójában? Nos, a választ Cole személyisége adja meg: ahhoz képest, hogy jó fiú, túlságosan opportunista, bárkivel képes haverkodni, még akkor is, ha az illető egy világraszóló barom. Ráadásul a játék felénél (enyhe spoiler következik) simán faképnél hagyja feleségét és gyerekeit, csak hogy egy német énekesnővel hetyegjen két gyilkossági ügy megoldása között. Ezek azok a tulajdonságai, amik miatt az ember nehezen azonosul Cole-lal, és igazából a záró képsorok után sem tudja hová tenni a karaktert. Ritka ellenszenves és kissé nagyképű figura -- egyes, rosszindulatú pletykák szerint pontosan olyan, mint a Team Bondit céghalálba kormányozó fejes, Brendan McNamara.

4.: Larry Laffer - Leisure Suit Larry-sorozat

Az öreg Larry az utóbbi években többször szorult háttérbe, hogy unokaöccse tetszelegjen a női nemért vívott ádáz harc főszerepében. Nemrég azonban egy HD remake erejéig visszatért közénk, hogy a rajongókat alaposan felpaprikázva eszünkbe jutassa, mekkora bunkó is a szerencsétlen. Az még hagyján, hogy Larryt a nőkben csak egy dolog érdekli (amit ő szívesen oszt háromfelé, ha érted, mire gondolok), de valójában egy igazi lúzerről van szó, aki 40 évesen vánszorog elő az anyja pincéjéből, hogy a csodás Lost Wegasba utazva megtalálja a szerelmet... ami az ő esetében a szüzessége elvesztését jelenti. Larryvel könnyebb azonosulni, mint Cole-lal, mert vele ellentétben egy szeretetreméltó hülyéről van szó, de ettől eltekintve tény, hogy a hölgyekkel folytatott beszélgetéseit hallva az ember sokszor keverne le egy masszív pofont neki, csakhogy észhez térjen végre. No meg az is hatalmas surmóság volt őkelmétől, hogy több ezer dollárral a zsebében csak egy közepes remake-re futotta tőle tavaly ősszel...

3.: Gordon Freeman – Half-Life-sorozat

Gordon Freeman a tudománynak szentelte fiatalságát. Huszonéves korában már tiszteletbeli doktorrá avatták az MIT-n, amit a világ legjobb műszaki egyetemének tartanak. Freeman jóban volt tanáraival, mindenki egy feltörekvő zsenit látott benne, akit egy nap az új Einsteinként ünnepelhet az emberiség. Dr. Vance közbenjárásának köszönhetően Gordon rövidesen egy titkos kormányprojektben találta magát, és Új-Mexikó egy földalatti komplexumában kísérletezett a téridő-kontinuum átszakításával. Amikor azonban baleset (avagy szabotázs) történt, és az egész bolygót elárasztotta egy idegen faj, Gordon pajszert ragadva küzdött a felszabadulásunkért, hogy miközben borsot tör az agresszor földönkívüliek orra alá, összejöjjön Vance doki csinos lányával, Alyxszel is. Ez eddig nem egy bunkó életútjának tűnik... márpedig nem találunk más magyarázatot arra, hogy Gordon SENKIHEZ SEM SZÓL EGY ÁRVA SZÓT SEM EZALATT! Hát kinek képzelni magát ez az elszállt alak!? Valami hősnek!? Ja, várjunk...

2.: Duke Nukem – Duke Nukem-sorozat

Persze Gordon sosem lesz akkora ikon, mint a jó öreg Duke Nukem, akinél viszont tényleg nem hordott nagyobb bunkót a hátán a játékvilág. De komolyan, Duke egy igazi suttyó: a fickó majd szétreped a tesztoszterontól, minden nap fiatal lányokkal hál egy iszonyúan ízléstelen Las Vegasi palotában, miközben bűzlik az alkoholtól és a szivartól. Beszólásai alapján Nukem egyedül a nők és a Föld sorsa iránt nem közömbös -- utóbbi viszont előbbi folyománya, lévén Föld nélkül nagymellű lányok sincsenek, ugye. Ha pedig ez mind nem lenne elég, Duke káromkodik, mint a kocsis, abszolút xenofób (mármint semmi földönkívüli dolgot nem kedvel), agresszív, és imád a saját ürülékével dobálózni, na meg viccet csinálni abból, hogy kedvenc ágyas ikreit halálra erőszakolja egy más bolygóról származó életforma. Hogy Nukem primitívsége ad valamit a sorozat bájához? Kétségtelen, hogy igen, ez viszont nem változtat azon, hogy a valóságban ezt a manust nagyon messzire elkerülnénk.

1.: Te magad!

Van azonban valaki, aki még Duke-nál is nagyobb bunkóként hajlamos viselkedni. Olyan alak, aki rávesz másokat, hogy romlott banánt egyenek a DayZ-ben, majd kacarászva nézi végig az áldozatok haláltusáját. Egy kegyetlen személy, aki ellopja a másik lootját a World of Warcraftban, teabaggeli a leszedett ellenfelet a Halóban, hagyja elhullani a társait a DotA 2-ben, és otthagyja a FIFA-meccset, amikor éppen vesztésre áll. Ez a gonosz, elviselhetetlen, rosszindulatú alak nem más, mint... te magad, kedves olvasó!

Igen, te. Sok játékban ugyanis te magad van a főszereplő. Az ember pedig gyarló, sokan kifejezetten szeretnek rosszak lenni, miközben játszanak. Mert hisz van olyan, aki ne követett volna el bármilyen nemű gaztettet valamilyen játékban, ami más valós vagy virtuális személyek kárára vált? Hányan megcsaltuk Liarát Talival a Mass Effect 2-ben! Hányan hagytuk cserben barátainkat egy raid kellős közepén, csak mert épp hívott a barátnőnk! Hányan robbantottunk fel egy egész várost a Fallout 3-ban, hogy aztán kinevessük a sugárzástól élve oszlásnak induló áldozatokat! Ugye, hogy megtettük? Ugye, hogy megtetted? Ideje tehát szépen sarokba vonulni és megígérni, hogy mostantól mindenki jobb fej lesz, így téve szebb hellyé a játékvilágot.

Gamer gyerek

Mi volt a legbunkóbb dolog, amit videojátékban csináltál? Ugyan, tessék szépen vallani! Mert hát mire jók a kommentek, ha nem pont erre?