Benne vagyunk már rendesen az év utolsó negyedében, a nagy dömping azonban még csak most kezdődik. Ahogy azt már megszokhattunk, a karácsonyi hajrá előtt minden nagyobb kiadó legalább egy AAA-címmel igyekszik magához csábítani a játékosokat, akik csak kapkodhatják a fejüket, hogy most akkor mit vegyenek meg. A választás nem könnyű, ugyanis tényleg sok érdekesnek tűnő játék jelenik meg az év hátralévő két és fél hónapjában, de most megpróbálok egy kicsit segíteni a döntésben a Top 5 rovatunk eme részében -- persze, most is szigorúan szubjektív módon.

5. Star Wars: Battlefront

A Star Wars: Battlefront bétatesztelésétől felemás érzésekkel távoztam, és a kibeszélő alapján úgy látom, ti is. A körítés, a hangok, a látvány és a pályák mind nagyon csodálatosak voltak, a DICE tényleg mindent megtett azért, hogy a filmekben látottak hitelesen köszönjenek vissza a monitorjainkról, a játékmenet ezzel szemben azonban már nem egészen az volt, amit szerettem volna, vagy az előzetesek alapján vártam -- nagyon is jól szórakoztam a meccseken, de túl kicsi kóstoló volt a béta, így most óvatos vagyok. A Titanfall és az Evolve is hasonló módon égetett meg a múltban.

Minden esetre erős kíváncsisággal várom a november 19-én megjelenő játékot, elvégre mégiscsak a Battlefront széria visszatéréséről van szó. A DICE fejlesztői négy bolygón összesen 12 pályával álltak elő, ahol a birodalom és a lázadók oldalán harcolhatunk egymással, akár gyalogosan, vagy változatos járműveket irányítva, sőt, a hőskarakterek is feltűnnek, köztük Luke, Vader és Han Solo is. De, hogy elég lesz-e ez a hosszú távú szórakozásra, az már más kérdés, így csak az ötödik helyre fért fel a játék.

4. Assassin's Creed: Syndicate

Már nem kell sokat várni a lista negyedik tagjára, ugyanis konzolokra holnap fut be, míg PC-re november 19-én várható az Assassin’s Creed: Syndicate. Noha, a sorozat az évek során sokat veszített a vonzerejéből, és a legújabb részt egy kevésbé tapasztalt csapat vette az irányítása alá, mégis van ok arra, hogy izgatottak legyünk a közelgő megjelenés miatt.

Ennek egyik aspektusa, hogy az eddigi legmodernebb környezetben, a történelmi jelentőségében párját ritkító 19. századi London a célpontunk. Az ipari forradalom gyújtópontjának is nevezhető metropoliszban a templomos hatalom megdöntése lesz a feladatunk, amihez (és ez a másik új feature) egy teljesen átformált harcrendszer, és még szabadabb közlekedés társul, a kampóskötélnek és a lovas kocsiknak hála. És akkor azt még nem is mondtam, hogy ezúttal két főszereplőnk is lesz, akik hol együtt dolgozva, hol külön-külön akcióznak. Na, éppen ezek miatt mondom, hogy érdemes lehet várni a játékot, de tegyük ezt egy kis óvatossággal, hiszen tudjuk, mi történt tavaly

3. Call of Duty: Black Ops 3

Akárcsak az Assassin’s Creed, úgy a Call of Duty is éves rendszerességgel jelentkezik egy-egy új résszel, 2015-ben pedig a Treyarch került sorra. A csapat a sorozat fejlesztői között sokáig a fekete bárány szerepét töltötte be, ám ezt gyorsan kinőtték, és számos újítással látták el a formulát -- elsőként ők merészkedtek a futurisztikus hadszínterekre és nekik köszönhetjük a zombis módot is.

Ezt az újító szellemet viszik tovább a Black Ops sorozat harmadik részében is, ami az eddigi legtávolibb jövőt mutatja be, egy olyan világot, ahol az implantátumokkal felvértezett katonák vívják a háborúkat. A játék nagy érdekessége, hogy ezúttal nyitott, a múltban látottakhoz képest sokkal szabadabb pályákat kapunk, amiket kooperatív módban is kaphatunk, a másik újdonság pedig a megreformált mozgás, amivel, hasonlóan a Titanfallban, a falakon futhatunk, és méteres távolságokat ugorhatunk, ezáltal a sorozatban sosem látott mozgékonyságot érve el. Ehhez jön hozzá a kooperatív zombis élmény, ami egy külön része a játéknak, a saját fejlesztéseivel, fegyvereivel és cselekményével, új, magasabb szintre emelve, azt, amit a World at Warban annak idején elkezdtek. Összefoglalva: egy korrekt, a formulát elegendő mennyiségű újdonsággal frissítő új darabja várható a sorozatnak -- legalábbis, eddig ezt láthattuk, majd november 6-án kiderült, hogyan sikerült ezt megvalósítani.

2. StarCraft 2: Legacy of the Void

Olyan furcsa belegondolni, hogy a Blizzard 2008-ban, a BlizzConon jelentette be, hogy a nagyon várt StarCraft 2 három részletben fog megjelenni, és csak évek múltán fog egy kerek egésszé összeállni. Most, 2015-ben, hét évvel a Wings of Liberty bejelentése után elérkezett ez a pillanat, az utolsó, Legacy of The Void névre keresztelt falvonás ugyanis november 10-én kerül a boltokba.

A játék a protoss fajt helyezi az események középpontjában, a feladatunk pedig nem kisebb, hogy egy epikusnak ígérkező kampány fejezeteit végig járva visszafoglaljuk a zergek által elfoglalt Aiurt, a protoss anyabolygót. Izgalmas, és hatalmas küzdelmeknek nézhetünk elébe, ami remélhetőleg minden rajongónak a kedvére válik, de persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Legacy of The Void jelentősen kiegészíti a multiplayer szegment is, így hiába vége a StarCraft 2-sagának, a játék még nagyon hosszú ideig velünk fog maradni.

1. Fallout 4

Az év hátralévő részének egyik, ha nem a leginkább várt játéka a Bethesda berkeiből kerül ki, és ez természetesen nem más, mint a Fallout 4. November 10-én újra elmerülhetünk az atombombák által sújtott Senkiföldjén, érdekes kalandokban részt véve a 111-es óvóhely egyetlen túlélőjének főszereplésével, oldalunkon hűséges kísérőtársunkkal, Dogmeattel, miközben a Pip-Boy az 50-es évek slágereivel festi alá a banditák kiloccsanó agyvelejének hangját.

Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy a Fallout 4 lesz a sorozat eddigi legteljesebb darabja. A főszereplőnket ezúttal már jóval intuitívabb módon, szobrászként alakíthatjuk, míg a képességei terén a finomított S.P.E.C.I.A.L. és a perkek rendszere áll a rendelkezésünkre, ha pedig harcra kerül sor, akkor az átdolgozott V.A.T.S. segít, na meg az, hogy immáron fegyvereket modifikálhatunk, száz meg száz különböző módon. Továbbá építkezhetünk is, kis települést létrehozva a semmi közepén, amihez hazatérhetünk az óriási és természetesen változatos világban töltött kalandjaink után. Ugyan mi más kellene még?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Top 5 rovattal mindig az a baj, hogy nem fér bele minden, amit akarok, főleg akkor, ha a megjelenésekről van szó. Ez most is így alakult, ezért a képzeletbeli, megosztott hatodik helyre teszem azokat a címeket, amit nem fértek bel a fenti ötösbe. A futottak még kategóriában első a december elsején esedékes Just Cause 3, ami páratlan szabadságot kínál, ugyanazon a napon pedig a feszült csapatalapú küzdelmet hozó Rainbow Six Siege is megérkezik. Aztán ott van az október 23-án megjelenő Warhammer: End Times - Vermintide, ami egy roppant igényes kooperatív játék, illetve a konzolosok figyelmébe ajánlom, a Halo 5-öt, a Need for Speedet és a Rise of The Tomb Raidert -- utóbbi kettő csak jövőre jut el PC-re, és pont a limitált megjelenés miatt nem kaptak nagyobb szerepet a felsorolásban.  

Mindezek után természetesen adódik a kérdés, hogy az év végi felhozatalból TE melyik játékot, vagy játékokat várod a legjobban? Várjuk a válaszaitokat a kommentek között!

A cikk a szerző, és nem a szerkesztőség egyöntetű véleményét tükrözi.