Két hete már annak, hogy befutott a hír: Lindsay Lohan csakugyan beperelte a Rockstar Gamest és a Take-Two kiadót, mert a lecsúszott, illetve szétcsúszott sztárocska azt vélte felfedezni, hogy a GTA 5 egyik karaktere pont olyan, mint ő, s ezért bizony kártérítést vagy valamit követel, az ugyanis nem derült ki, hogy a hírverésen túl mit szeretne ezzel a nevetséges közjátékkal elérni. A dolog iróniája, hogy akárcsak Lohan kisasszony, a szóban forgó karakter is egy feledhető szereplő, aki nyilvánvalóan nem egy, a személye ellen célzott paródia, hanem általános értelemben vett, a hollywoodi süllyesztőben végzett sztároknak emelt görbe tükör. Az esetnek azonban van egy jó oldala -- azon túl, hogy együtt röhögettünk a peren --, s ez az, hogy adott egy jó ötletet a rovathoz, mégpedig azt, hogy összeszedjem azt az öt (plusz a ráadás) sztárt, akik valóban szerepeltek egy videojátékban. Vágjunk is bele!

5. Shaquille O'Neal - Shaq-Fu

Bemelegítésnek kezdjük egy egyszerű példával, amit valószínűleg sokan ismernek. Ez Shaquille O'Neal szereplése, jobban mondva főszereplése a Shaq-Fu nevezetű játékban, amire nagyjából senki sem emlékszik vissza szívesen, legfeljebb csak akkor, ha O'Neal  kosárpályán kívüli munkássága kerül szóba. Az emlegetett program egy verekedős játék, abból is a rosszabbik fajta, mely ugyan megjelenésekor még felemás értékeléseket kapott, de később már elfoglalhatta a megérdemelt helyét a történelemkönyvekben, mint a valaha készült egyik legrosszabb játék.

Hogy megértsük, mennyire csapnivalóan pocsék volt a Shaq-Fu, tudni kell, hogy pár évvel korábban indult egy kezdeményezés, amit azt célozta, hogy megsemmisítsék az összes fellelhető példányt, hogy, és itt idézek: megóvják a többi generációt ennek a gonosz játéknak a rontásától. Persze nem véresen komoly mindez, de jelzésértékű, hogy még 2014-ben is működik a kereszteshadjárat, pedig szegény Shaq tényleg csak egy videojátékot szeretett volna. A Shaq-Fu a kosaras népszerűségének csúcsán, a 90-es évek közepén készült, amikor nem volt kirívó az ilyen az atléták által kidobott, legjobb esetben is csak közepes rapalbumok és a filmek között (egyébként ezeket is kipróbálta O'Neal és még sok mást is), mai szemmel nézve pedig inkább csak megmosolyogtató, hogy mit sikerült összehozni a több mint kétméteres, most is szerethető sztár közreműködésével.

Alternatíva: Michael Jordan -- ha azt hitted, hogy csak Shaquille O'Neal nevével készült pocsék játék, jobb, ha tudod, hogy egy másik híres kosaras, Michael Jordan is a nevét adta egy játékhoz. Ez volt az 1994-ben megjelent, az EA által készített Michael Jordan: Chaos in the Windy City.

top-5-shaquille-oneal-michael-jordan.jpg

4. Michael Jackson - Michael Jackson's Moonwalker

Nagyon remélem, hogy az olvasóink közül senkinek sem kell bemutatni a pop királyát, a legendás Michael Jacksont, de azt már elnézem, ha valaki esetlegesen nincs tisztában azzal, hogy mit tett le az asztalra a zeneiparon kívül. A király ugyanis belemártotta a lábát a kedvenc hobbinkba is, ám zenei pályafutásához mérhető sikerről itt már nem beszélhetünk, sőt éppen ellenkezőleg, egy bukást hánytorgatunk fel, amikor a Michael Jackson's Moonwalker van terítéken, ami nem véletlenül nem kerül elő, ha a sztár életéről beszélünk.

A Michael Jackson's Moonwalker finoman szólva is csak egy lábjegyzetnek elég az 1964-ben kezdett karrierjének históriájában. A játék az 1988-ban megjelent, vegyes fogadtatásban részesült Moonwalker című film adaptációja, mely egy évvel a filmpremier után jutott el Amigától kezdve C64-en és játékgépeken át egészen a Genesisig, egyszóval szinte minden, akkoriban piacon lévő platform megkapta a maga adagját ebből az oldalnézetes platformerből, bár géptől függően egy kicsit más és más tálalásban. A játék mindenhol gyenge közepes lett, ezen nincs mit csinosítani, ám érdemes megjegyezni, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan okból a Genesisre írt változat mára kultstátuszba került, s aranyáron kaphatók a bontatlan példányok az aukciós oldalakon -- az aranyár itt persze idézőjelek között értendő, hiszen csak 70 dollár felett van a csúcs, de ez is rengeteg egy majdnem harmincéves játékért. Nem hiába: Michael Jackson körül mindig is nagy volt az imádat, még a botrányai ellenére is.

Alternatíva: 50 Cent -- ha már zenészek, 50 Cent karrierjének is van egy olyan állomása, ami a videojátékokról szó, Fiddy ráadásul két programmal is „megörvendeztette” a nagyközönséget, mégpedig a 50 Cent: Bulletprooffal és a 50 Cent: Blood on the Sanddel. Természetesen mind a kettőben magát alakította.

top-5-michael-jackson-50-cent.jpg

3. Burt Reynolds - Saints Row: The Third

Maradva a 70-es, 80-as és 90-es évek nagy csillagainál, jöjjön most Burt Reynolds, aki elsősorban a filmjeiről lehet ismerős. Ő szerepelt a klasszikus Smokey és a Bandita és az Ágyúgolyófutam filmekben, a Boogie Nightsban, a Gyilkos túrában és még lehetne folytatni a sort, egészen a mostanában vállalt kisebb szerepekig. A lényeg az, hogy egy mára felnőtt generáció egyik kedvence a most 78 éves, még mindig nagyon karizmatikus színészlegenda, aki nagy örömünkre a játékiparban is vállalt egy rövid, de annál jobb vendégszereplést.

A szóban forgó játék a Saints Row: The Third, ami szerény véleményem szerint a sorozat csúcsa, s igazából itt kellett volna abbahagyni. Ebben még pont jó mennyiségben volt jelen az a sorozatra jellemző ökörség, ami miatt ki tudott tűnni a sandbox játékok sorából, s sikeresen tudott egy szelet hasítani magának a GTA-sorozat által birtokolt tortából. Az örült, stricikkel, mexikói pankrátorokkal és még zombikkal is megtömött torta tetején pedig csak hab volt Burt Reynolds feltűnése, aki önmagát játszva töltötte be a feje tetejére állt város polgármesterének szerepét. Jó nagy piros pont jár ezért a Volition csapatának.

top-5-burt-reynolds.jpg

2. Rocklegendák - Brütal Legend

A Brütal Legend megszületése nem volt egyszerű eset: Tim Schafer több mint egy évtizeden át dédelgette az ötletet, mígnem sikerült eljutni arra a pontra, hogy a Double Fine tehetséges fejlesztőivel tető alá hozhassák a rock és a heavy metal bálványai előtt tisztelgő játékot. A kiadó Activisionnek azonban nem kellett a játék, s egy ideig félő volt, hogy a hosszú évek során építgetett, gondosan tervezgetett játékból nem lesz semmi, de aztán az EA közbelépett, s valóság lehetett a nagy ötletből -- nagy kár, hogy a Brütal Legend az ügyetlen marketing áldozata lett, sokakat ugyanis kellemetlen meglepetéséként ért a stratégiai elemek bemutatása, hiszen egy hack and slash játékot vártak, ráadásul a taktikázás sovány lett, tovább rontva összképet.

Tegyük most azonban félre a Brütal Legend minőségét, jelen cikk témája szempontjából ugyanis csak az a fontos, hogy milyen volt a sztárok vendég- vagy éppen főszereplése, ezen a téren pedig a játék kimagaslik a tömegből, hiszen ismert arcok egész kis seregét sikerült összeszedni egy kisebb vagy nagyobb szerep kedvéért. Kezdésnek rögtön ott van Jack Black, a főszereplő, s noha csak a hangot adja, a karaktermodell annyira passzol a színészhez, kinek egyébként is rendkívül jellegzetes, senki mással össze nem téveszthető hangja van, hogy nyugodtan lehetne Jack Blacknek is hívni Eddie Riggst.

A mellékszereplők közt megtaláljuk a legendás Ozzy Osbourne-t, aki a Metál Őrzőjeként került bele a játékba, de ott van még az elnyűhetetlen Lemmy Kilmeister is, aki a Kill Masterként jelenik meg előttünk. Továbbá találkozhatunk a Judas Priest Rob Halfordja által megformált Lionwhyte-tal, illetve a The Baronnal, aztán a The Runawaysből feltűnik Lita Ford, mint Rima, mindezeken kívül pedig szerepet kapott Jack Black állandót társa, Kyle Gass, akivel a Tenacious D-ben zenélnek, valamint Tim Curry is említésre méltó még, aki Ronnie James Dio helyett ugrott be Doviculus szerepére -- bár ebben az is közrejátszott, hogy Dio meg Ozzy utálták egymást. Elmondható tehát, hogy a Brütal Legend tisztes gyűjtőhelye a rock és heavy metal legendáinak, így hiába nem olyan jó a játék, mint amilyennek a videók mutatják, a sztárvendégek miatt mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele.

top-5-brutal-legend.jpg

1. Mindenki - GTA-sorozat

Talán nem okozok senkinek sem meglepetést azzal, hogy a felsorolás első helyén a GTA-sorozat áll, a Rockstar stílusteremtő, s máig töretlen, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvendő játéksorozatában ugyanis világsztárok egész sora fordult meg az évek során, hol kisebb, hol pedig egészen nagy, központi szerepet játszva el.

Mindközül kiemelkedik Phil Collins, s azért mondom ezt, mert ő az, aki rendhagyó módon nem egy szinkronszerepet kapott, hanem saját magaként jelenik meg előttünk. A GTA: Vice City Storiesban láthattuk a híres zenészt, aki a játékban éppen a szólókarrierjét egyengeti, s Vice Cityben ad koncertet -- persze bonyodalmaktól nem mentes a nagy esemény, s nekünk, játékosoknak kell elsimítani a dolgokat, hogy aztán megérdemelten élvezhessük a klasszikus In the Air Tonightot, mint a munkánkat megkoronázó jutalmat.

Emlékezetes még Samuel L. Jackson is, aki olyan szerepet kapott Frank Tenpenny képében, amiben egyesült minden filmes alakítása, így lényegében pont azt a figurát alakította, aki mindannyiunk fejében megvan róla, csak a név nem stimmelt, ráadásul máig ő a legjobb főellenség a sorozat eddigi pályafutása során, így mindenképpen itt a helye -- de itt a helye Ray Liottának is, aki a legkarizmatikusabb főszereplő, Tommy Vercetti hangját adta. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy megfordult a GTA-sorozatban Burt Reynolds, Ice-T, Ricky Gervais (ő is saját magaként, bár a GTA 4 egy nagyon kicsi, teljesen elkerülhető traktusában), Axl Rose, Peter Fonda, Dennis Hopper, Kyle MacLachlan, Danny Trejo, és a pornós Jenna Jameson is. Ha tehát ilyen neveket meg tud szerezni a Rockstar, vajon miért lopták volna el pont Lindsay Lohan karakterét a GTA 5-höz? Ugyan már!

top-5-gta.jpg

Neked ki a kedvenc sztárvendéged, ha videojátékokról van szó? Mond el nekünk a kommentekben!