Repül az a rohadt idő, engem legalábbis villámcsapásként ért az a felismerés, hogy bizony három hét múlva vége az évnek, alig pár nap múlva pedig itt a karácsony, és hozza a Jézuska az ajándékokat. Ilyenkor mindig bajban vagyok, hogy kinek mit kellene venni, de biztos vagyok abban, hogy másoknak is komoly fejtörést okoz ez a kérdéskör. Ebben próbálok most egy kicsit segíteni, na persze, nem átfogó útmutatót adva a karácsonyi ajándékozáshoz, csak annak egy kisebb, a gamereknek és a számítógép kedvelőknek szánt szegletéből, adva öt ajándékötletet, amivel a barátod vagy az egyik családtagod kedvére tehetsz.

5. Xbox 360 kontroller

Habár a PC-n való szórakozásnak nem az az első ismérve, hogy milyen, hű de nagyon kényelmes, javíthatunk a helyzeten egy jó periféria beszerzésével. Ha nem lövöldékről, stratégiai játékokról vagy komoly versenycímekről beszélünk ideális társunk lehet egy gamepad, amivel hátradőlve máris sokkal kényelmesebben zúzhatjuk az éppen aktuális kedvencünket.

A javaslatom az Xbox 360-hoz készült modellre esett, mégpedig praktikussági szempontok miatt. Tudom, hogy már itt az Xbox One saját változata, és hogy ezt már nem csak Windows 10 operációs rendszeren lehet használni vezeték nélkül, de az igazság az, hogy nincs annyi előnye, ami a nagyobb árat megkövetelné.

A nagy feature, a ravaszokba is berakott rezgőmotor PC-n lényegében kihasználatlan, ha pedig az ergonómiát ért kisebb változtatásoktól eltekintünk, akkor ott vagyunk, hogy az Xbox 360 nagyjából 14 ezer forintért beszerezhető kontrollere tökéletesen megfelel a célnak. Jó magam egy vezetékes változatot használok, és évek óta meg vagyok vele elégedve. 

top-5-xbox-360-controller.jpg

4. HyperX Cloud 2 headset

Legyen szó filmekről vagy játékokról, az élmények legalább a felét a hanghatások adják. Egy dübörgő robbanás vagy egy bársonyos hang csak úgy cirógatja a hallójáratainkat, és akkor a szimpla zenehallgatásról még nem is beszéltem: egy megfelelő minőségű berendezéssel minden sokkal jobban élvezhető, karakteresebbek, tisztábbak a hangok. Elég erről megkérdezni egy váj fülűt, igazolni fogják mindezt.

A jó hangzáshoz persze jó felszerelés kell, a tökéletesség hajszolásában pedig lényegében nincs határa annak, hogy mennyit költhetünk -- milliókért is vásárolhatsz erősítőt és hangfalakat, de természetesen nem ilyen ötlettel álltam elő. Az elgondolás az volt, hogy egy minden helyzetben jó eszközt válasszak, ami lehetőleg még hordozható is legyen, és ne kelljen horribilis összegeket elkölteni.

Így esett a választásom a HyperX Cloud 2-re, ami barom jól szól, minden eszközöddel kompatibilis, játékra is nagyon jó, hangkommunikációra is képes és nem kell jelzáloghitelt felvenned, hogy megszerezd, a minőségi hangzásért ugyanis nagyjából 33.000 forintot kell kifizetni. Ebben a kategóriában ez azért nagyon is jó, a füled pedig meg fogja hálálni.

top-5-hyperx-cloud-2.jpg

3. SteelSeries Rival egér

Akik inkább PC-n játszanak, azok tudják nagyon jól, hogy milyen fontos egy pontos és megbízható egér az oldalunkon. Nem érdemes bohóckodni egy ezer forintos vacak kis rágcsálóval, egy kicsivel nagyobb összegért ugyanis már olyan minőség üti a markunkat, amit az olcsóbb rivális meg sem tud közelíteni. Az persze, hogy hol van az a lélektan határ, aminél az ember többet nem akar költeni egy egérre, azt mindenkinél más, éppen ezért a SteelSeries Rival termékcsaládját mutatnám be, ami két változatot foglal magába.

A nagy testvér a Rival 300, ami nagyjából 21 ezer forintért cserében a SteelSeries által fejlesztett szenzor (nulla hardveres gyorsítás) és kapcsolók (30 millió kattintás) segítségével nagyon pontos vezérlést tesz lehetővé. Ezzel szemben ott a Rival 100, ami nagyjából 12 ezer forintba kerül, és már ebből is kitalálható, hogy butítva tartalmazza mindazt, amit a 300 tud, de ebben az árkategóriában még így is nagyon erős, pontos és megbízható. Ami közös, az a jó felépítmény, a rendelkezésre álló hat gomb és a segédprogrammal személyre szabható beállítások.

top-5-steelseries-rival-100-300.jpg

2. Samsung 850 EVO SSD

Előbb vagy utóbb, de mindig előkerül a gépfejlesztés ötlete, de attól függően, hogy milyen alapfelállásból kezd neki az ember, ez nagyon drága mulatság is lehet, a karácsonyi pénzszórás idején pedig nem feltételül van keret arra, hogy egy teljes konfigurációt felfrissítsünk. Mit tegyünk tehát akkor, ha kis összegből látványos javulást szeretnénk?

A válasz az, hogy szerezzünk be egy SSD-t, ami jelenleg ár/érezhető gyorsulás kategóriában verhetetlen. Ajánlanám a Samsung 850 EVO-ját, ami a 3D NAND technológiájával megbízható és gyors (500 MB/s-os olvasási sebesség) adattárolást tesz lehetővé.

Már 25 ezer forintért vehetsz egy 250 GB-os modellt, amit beépítve (és persze az operációs rendszert erre áttelepítve) meglódul a gép, a bekapcsolástól számítva pillanatok alatt rögtön üzemképessé téve a rendszert, a játékok terén pedig látványosan kevesebb időt kell a töltőképernyő előtt szobroznunk. 

top-5-samsung-850-evo.jpg

1. Logitech G29 kormány

Idén olyan szerencsés helyzetben volt részünk, hogy több olyan versenyjáték is megjelent, ami komolyabban próbára teszi a vezetési tudásunkat: ralizni invitált a Codemasters a nagyon jól eltalált Dirt Rally-val, míg a hosszú idő után végre napvilágot látott Project CARS az aszfaltra helyezte a versengést. Szóval volt időnk jó sok órát eltölteni benzingőzös mámorban, de aki igazán komolyan gondolja a virtuális versenyzést, annak egy kormányt kell beszerezni, a kategória legjobbja pedig a Logitech G29

A legendás G27 elődjétől megörökölte annak kiváló, kompromisszumot nem ismerő felépítést, így ahova nyúlunk, ott galvanizált alumínium, acél vagy kézzel varrott bőr éri ujjainkat, ha pedig a kezelésről van szó, párját ritkító precizitás fogad: maximum 900 fokos elfordulás, Hall-effektusos kormányzásérzékelő és kétmotoros műterheléses technológia biztosítja azt, hogy valóban a versenyben érezhessük magunkat.

Mindez persze nem olcsó, hiszen alaphangon 128 ezer forintot kell kifizetni, és akkor a külön kapható váltókart (ez 19 ezer forint) még nem is vettük meg, de aki megszállottja a szimulátoroknak, az nem fogja megbánni a beruházást, és még évekig hű társa lesz a Logitech G29.

top-5-logitech-g29.jpg

És te milyen gamer témájú ajándékokkal készülsz karácsonyra?