Már csak pár nap választ el minket, hogy megjelenjen PC-re is a GTA 5, így jó ötletnek tűnt egy listát készíteni arról, hogy kik voltak a legjobb főszereplők, hiszen ők legalább olyan fontosak, mint a választott helyszín és a korszak. Össze is szedtem hát, hogy kik voltak a legjobbak, de persze, szokás szerint, szubjektív módon. Lássuk!

5. Claude Speed

Azt hiszem, sokaknak kellemes emlékeket jelent a GTA 3 említése, hiszen ez volt a sorozat első, három dimenzióban elénk táruló része, ami egyedül képes volt egy új zsánert megteremteni -- tudom, volt előtte is már hasonló játék, méghozzá a Rockstar háza táján is, de ez volt az első ilyen cím, ami ezt a formulát sikerre tudta vinni, bebetonozva ezzel a sorozat későbbi sikereit.

A játék abban a korban csodálatos, nyitott világgal és végtelennek tűnő tennivalókkal várta a játékosokat, mindezt pedig a város alvilágát alaposan bejáró történetre fűzte fel, melynek középpontjában természetesen a játékosok, vagyis Claude állt -- ám emberünk nem egy olyan hős, akiről ódákat lehetne zengeni. Egy szótlan, teljesen átlagos fehérbőrű férfival állunk szemben, aki ha bárhol máshol kapott volna központi szerepet, most nem beszélnénk róla, de a GTA 3 kapcsán már csak a nosztalgiafaktor miatt is itt a helye.

top-5-gta-3-claude-speed.jpg

4. Carl Jonhson

A Rockstar a GTA Vice City sikereit meglovagolva egy minden eddiginél nagyobb folytatást álmodott meg, amiben nem egy, nem kettő, hanem rögtön három város és egy teljes megye kapott helyet, ahol a derék Carl Jonhsonnal randalírozhatunk bandaháborúk és titkos megbízások közepette, méghozzá az égen, a földön és a vízen.

A GTA: San Andreas azonban nem csak a méretével volt figyelemfelkeltő, hanem abban a tekintetben is, hogy egy fekete főszereplőt kaptunk, amire addig nem volt példa a játéksorozat során. Ez kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a 90-es évek Kaliforniájának meglehetősen puskaporos világát egy olyan szereplő szemszögéből lássuk, aki oda tartozik, na meg persze arra, hogy érintőlegesen, amennyire ezt egy játéknak sikerülhet, a fekete kultúrából kapjunk egy nagy kanállal, elvégre egészen más játék lett volna a San Andreas, ha egy fehér szereplőt irányítunk.

top-5-carl-jonhson-gta-san-andreas.jpg

3. Tommy Vercetti 

Egyetlen, a GTA-sorozatról szóló lista sem lehetne teljes a Vice City említése nélkül, hiszen ez a többség kedvence, már-már etalon, amiben tökéletesen egyesült a 80-as évek kokainfűtötte, színpompás világa, és a Sebhelyesarcúból kölcsönvett történet, melynek középpontjában a svindlis Tommy Vercetti áll, aki azon van, hogy övé legyen a világ, és nem fél ezért eltaposni mindenkit, aki az útjába áll.

Nehéz nem szeretni Tommyt; egy eszes, de hirtelen haragú, a filmekből előlépett tipikus maffiózó, aki már az első képsorok alatt elnyerte a játékosok szimpátiáját, és noha egyszerű, mint a faék (nem sokkal összetettebb, mint az őt megelőző főszereplők), elvitathatatlan helye van a legjobb GTA-hősök sorában, még úgy is, hogy a játék hangulata, a korszak és a játékmenet sokkal jobban megmaradt, mint a főszereplő bármelyik jellemzője.

top-5-tommy-vercetti-gta-vice-city.jpg

2. Trevor Philips

A GTA 5 rendhagyó módon három főszereplővel kényeztette el a játékosokat: Michael De Santa, Franklin Clinton és Trevor Philips, akikkel egy összefonódó történet során rablásokat és mindenféle őrültségeket követhetünk el. Ha azonban az igazi, fékevesztett őrületre vágyik az ember, azt nem a tipikus GTA-főszereplőnek nevezhető Michaelnél, vagy a durva bűntényekkel nagyon is tisztában lévő és ezért sokat vívódó Franklinnél kell keresni, hanem az őrületben magát teljesen feloldó Trevornál, aki így a legszórakoztatóbb szereplője a játéknak.

Trevor egy igazi vadállat, ez nagyjából az első pillanattól világos, és éppen ezért különleges, hiszen ő áll legközelebb ahhoz a perszónához, amit játékosokként betöltünk; a robbanások, száguldozás és úgy általánosságban a pusztítás iránti szeretete egyezik azzal, amit mi is szeretünk csinálni egy nagy szabadságot engedő játékban. Úgy is mondhatnánk, hogy Trevor egy őszinte karakter, hiszen nem drámázik azon, mit és miért tesz, szinte gyerek módjára élvezi a randalírozást -- persze közben velejéig romlott, de legalább nem titkolja.

top-5-trevor-philips-gta-5.jpg

1. Niko Bellic

A GTA 4 jelentős váltás volt a sorozat addigi részeihez képest, egyrészt technikai szempontból, hiszen óriási javult a grafika, a fizikai modellezés és a játékmenet, másrészt pedig a történet komolyabb hangvételű volt, a valósághoz jóval közelebb álló, földhözragadtabb útra víve a játékosokat. Mindez sok kritikát váltott ki a közönségből, akiknek hiányzott a régi, felszabadultabb élmény, és az új főszereplőért sem volt mindenki megőrülve, szerintem azonban jó, üdítő váltás volt a felújított Liberty City a múlt néha már teljesen elszállt ötleteihez képest.

Niko Bellic éppen ezért a személyes kedvencem, hiszen ő talán a leginkább emberközeli szereplője a GTA-sorozatnak. Egy kisember, aki bosszút akar állni, és nem azon dolgozik, hogy az alvilág ranglétráját hullák hátára állva minél gyorsabban megmássza, mint mindenki más a sorozatban -- a finálé is ezt tükrözi: nincs nagy győzelem, ünneplés meg gazdagság, egyszerűen vége, Niko pedig mehet tovább az életével, ahogy tud, és ez nekem nagyon tetszett.

top-5-niko-bellic-gta-4.jpg

Ez persze csak egyetlen lista, és úgy van rendjén, ha nem értesz vele egyet, hiszen különbözőek vagyunk. A kérdés így adott is: neked melyik a kedvenc GTA-főszereplőd? Várjuk kommentben a válaszaitokat!

A cikk a szerző, és nem a szerkesztőség egyöntetű véleményét tükrözi.