Az év első negyed nem arról híres, hogy rengeteg érdekes megjelenéssel kecsegtetne, s sajnos ez így van 2015-ben is; nem tudunk elájulni a felhozataltól, de azért arról sem beszélhetünk, hogy teljesen sivár volna a paletta. Itt van például a GTA 5, ami nem is olyan sokára végre megérkezik PC-re, de van még legalább nyolc olyan játék, amit szerintem érdemes lesz kipróbálni. Nézzük is!

5. Dying Light

Az 1991 óta működő Techland az évek során több stílusban is megmártotta a lábát, ám a nevük talán a legjobban a zombis Dead Island kapcsán lehet ismerős. Nos, a csapat most megint egy hasonló játékot készít, de félrevezető lenne egy Dead Island klónnak nevezni a Dying Lightot, annál ugyanis egy sokkal izgalmasabb játéknak nézünk elébe.

A Dead Island DNS-e persze jelen van, hiszen hasonló metodika mentén fogjuk megtizedelni az élőhalottakat, de amiben érdekes a Dying Light, az az, hogyan egészíti ki ezt a receptet. A válasz a parkour, tehát az, hogy kedvünk szerint mászhatjuk meg az épületeket, hogy a zombik feje felett száguldjuk el, ha éppen nem volna alkalmas a helyzet egy kis kaszabolásra -- és nem mindig lesz alkalmas. A Dying Light ugyanis egy dinamikus nap/éj ciklust is felvonultat, s amíg nappal vígan öldöshetjük a hullákat, addig az éj leszálltával fordul a kocka, és az üldözőből üldözött lesz. Ez már önmagában is érdekes dinamikát kölcsönöz a játéknak, amit csak csábítóbbá tesz a parkour és persze a harcrendszer.

Ráadás: Bloodborne - PS4-exkluzív akciójáték, attól a csapattól, melyik elhozta nekünk a Dark Souls játékokat.

top-5-dying-light-bloodborne.jpg

Dying Light megjelenés: január 30. - Bloodborne megjelenés: március 25.

4. Battlefield: Hardline

Tavaly nem jelent meg egyetlen Battlefield játék sem, de ez annyira nem probléma. Még mindig élénken élnek az emlékeinkben a Battlefield 4 problémái, és sem mi nem szerettük volna átélni ugyanezt, sem pedig a kiadó. Ráadásul a bétateszt nem győzte meg a közönséget arról, hogy a Hardline-ra érdemes beruházni. Kellett tehát az idő, de most márciusban már készen áll a Visceral Games, hogy a színpadra küldje az alkotását.

A Battlefield Hardline egy mellékága a sorozatnak, amiben a csataterekről a bűntől mocskos utcákra váltunk, hogy a single-player módban zsarukként tegyünk rendet, míg a multiplayerben parázs rabló-pandúr meccseket vívjunk. Előbbi egy hollywoodi, Michael Bay munkásságát megidéző akcióorgiának ígérkezik, míg utóbbi remélhetőleg valami olyasminek, ami után nem fogjuk megbánni, hogy pénzt adtunk ki. A fejlesztők megígérték, hogy gatyába rázzák a programot -- meglátjuk.

Ráadás: The Order: 1886 - a farkasemberekkel ellepett viktoriánus kori London vár minket a PS4 eddig legszebb, vagyis inkább leginkább mozis élményt kínáló játékában.

top-5-battlefield-hardline-the-order-1886.jpg

Battlefield: Hardline megjelenés: március 17. - The Order: 1886 megjelenés: február 20.

3. Project CARS

Kevés olyan versenyjáték van, amit annyira lehet várni, mint a Project CARS, de a Slightly Mad Studios mindenképpen megérdemli ezt a figyelmet. Jóformán már a bejelentés óta minden versenyőrült epekedve várja a kész játékot, ami egy kifejezetten részletes élményt nyújt majd, különösen azoknak, akik az autókázás komolyabb oldalát szeretik.

A Project CARS minden behatásra kiterjedő szimulációval várja a pilótákat, akik gokartoktól kezdve milliós kocsikon át a versenypályán született fenevadakig egy rakás, precízen megépített autóba huppanhatnak be, hogy valós, illetve fiktív pályák aszfaltcsíkjait szaggassák fel dinamikus időjárási körülmények között. A fejlesztők igyekeztek mindenre odafigyelni, s szakemberek közreműködésével finomhangolták a fizikát és gumik kopását felügyelő alrendszert, hogy biztosan hiteles vezetési szimulációt kapjunk.

Ráadás: Total War: Attila - a Római Birodalom utolsó éveinek meglehetősen véres eseményeit követhetjük végig a Total War sorozat új részében.

top-5-project-cars-total-war-attila.jpg

Project CARS megjelenés: március 20 - Total War: Attila megjelenés: február 17.

2. Evolve

A Turtle Rock Studios a Left 4 Deaddel egy zseniális kooperatív játékot készített el, s most hasonló bravúrra készülnek, de csavarnak egyet a formulán. A négy, egymással összedolgozó játékos persze marad, de ezúttal különböző képességeket kapnak, az ellenfél pedig nem zombik hordája lesz, hanem egy nagy bestia, ami a kör folyamán egyre nagyobbá és veszedelmessé fejlődik, ráadásul ezt nem egy gép, hanem egy ötödik játékos irányítja.

Könnyedén az év meglepetésjátéka lehet az Evolve, a bétában látottak alapján ugyanis sikerült egy izgalmas és élvezetes játékmenetet kitalálni, a kasztok kellően változatosak, és mind a két oldalon jó játszani. Ezen felül a meccsek nem tartanak túl sokáig, így este pár körre kiváló jelölt lehet, ugyanakkor azok is biztos megtalálják majd a számításukat, akik hosszabb időre akarnak leülni a játék elé.

Ráadás: Grim Fandango: Remastered - a kalandjátékok aranykorának egyik klasszikusa tér vissza közénk felújított változatban, a Double Fine kezelésében.

top-5-evolve-grim-fandango-remastered.jpg

Evolve megjelenés: február 10 - Grim Fandango: Remastered megjelenés: január 27.

1. GTA 5

A sorban az utolsóként, de január 27-én végre PC-re is megjelenik a GTA 5, a sorozat eddigi legnagyobb és szerintem legjobb darabja. Három karakter, egy óriási világ, rengeteg akció, rablások, versenyek és minden, mi szem szájnak ingere. Los Santos már vár minket, s azt hiszem, mindenki nevében szólok, mikor azt mondom, hogy már nagyon várjuk, hogy fejest ugorhassunk a kalandba.

A GTA 5 PC-s megjelenése azonban nem csak azért érdekes, mert végre mi is átélhetjük azt, amit Xbox 360-on és PS3-on egy évvel ezelőtt már rongyosra játszottak az emberek, hanem azért is, mert a next-gen változatot kapjunk meg, sőt igazából az átiratban bőven megvan a potenciál, hogy az Xbox One és a PS4 verzión is túlmutasson. Tudjuk nagyon jól, hogy mire képesek a modderek, s ha hagynak nekik teret a fejlesztők, akkor lenyűgöző látványvilágot felvonultató játékot fogunk kapni, mindenféle őrült módozatokkal.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a grafika mellett az átirat egy új módot biztosít arra, hogy játszunk. Ez az FPS-nézet, ami első, de még második olvasatra is nagyon idegennek hangzott egy, eddig külső nézetben utazó sorozattól, de a konzolos felebarátaink már jelezték, hogy jól sikerült ez is, tovább színesítve azt, amiben részünk lesz. Ja igen, a multiplayer sem marad el, ráadásul hamarosan kész a Heists mód, vagyis az összetett online rablások. Minden a játék mellett szól, így tényleg csak az kell, hogy ne baltázzák el az optimalizálást.

top-5-gta-5-alt2.jpg

Természetesen nem marad el a cikk végén szokásos kérdés, ami pedig nem más, hogy te melyik játékot várod az év első negyedének felhozatalából? Milyen listát állítottál volna össze, ha te írod ezt a cikket?

A lista szubjektív, és a szerző saját véleményét tükrözi.