A rajongói filmek, avagy fanfilmek igen elterjedtek a világban. Olyan önköltségen készült, általában rövid, amatőr alkotások ezek, amelyek egy-egy film- vagy játékuniverzumhoz kötődnek. Star Wars, Star Trek, talán ez a két világ rendelkezik a legtöbb fanfilmmel, de minket most a videojátékos leágazás érdekel, merthogy egy-egy játék rajongói nem restek modok helyett egyenesen filmet forgatni kedvenceikhez. Úgyhogy nem voltam rest etémában összeszedni az öt legjobban kivitelezett alkotást -- természetesen szubjektív megítélés szerint.

5. The Confined (Silent Hill)

A 2011-es The Confinedet filmnek mondjuk aligha lehetne nevezni, és a megálmodója, Nathan A. Quattrini szerint nem is igazán Silen Hill fanfilm, hanem egy olyan mű, amit a Silent Hill inspirált. Ennek ellenére mégis van köze a misztikus városhoz, ugyanis eredetileg azért készítették, hogy aztán elküldjék Michael Bassettnek, a Silent Hill: Kinyilatkoztatás 3D rendezőjének. Quattrini szerette volna, ha a lény, amelyet egy halloweenre épített témapark mumusaként alkotott meg, majd hozott át a filmre, szerepet kap egy valódi moziban. Az akció persze nem járt sikerrel, ennek ellenére Quattrini nem adta fel, szeretett volna egy teljes filmet a lény köré, ha mást nem, önköltséggel. Sajnos ez végül nem valósult meg, de a The Confined önmagában is hangulatosabb és jobban visszaadja a Silent Hill-játékok világát, mint a két mozifilm együttvéve.

4. Killzone: Intercept (Killzone: Shadow Fall)

A 2012-es Killzone: Intercept története a Killzone: Shadow Fallhoz kapcsolódik, és nem sokkal azelőtt veszi fel a fonalat, hogy az ISA evakuálná Helghant. Brian Curtin és csapata nem kezdők a fanfilmgyártásban: már 2008-ban kihozták a Concrete Hustle című, fénykardpárbajozós kisfilmet, amelyben prezentálták tehetségüket koreográfia, effektek és rendezés terén. Ezután fogtak bele a Killzone: Intercept készítésébe, amely egy rövid trailerrel nyitott egy évvel a premier előtt. A gyárkomplexumban játszódó, remek CGI effektekkel, eszement jó jelmezekkel és valódi pirotechnikával is operáló háborús film beharangozója még a Killzone játékokat gyártó Guerrilla Gamesnek is elnyerte a tetszését, olyannyira, hogy kis reklámot is szerveztek a film mellé.

3. Escape from City 17 (Half-Life 2)

Azt hiszem, nem lehet nehéz kitalálni, hogy melyik játékhoz kapcsolódik ez a kétrészes kisfilm. Az Escape from City 17 egy igen hosszú projektet ölel fel, hiszen az első részt még 2009-ben, a másodikat pedig két évvel később, 2011-ben mutatták be. Az első részben egy, a felrobbanás előtt álló Citadel elől menekülő ellenállópárost követhetünk nyomon, akik a Half-Life 2: Episode One-ból is ismerős pályaudvaron át próbálnak kilógni a válságos állapotú városból -- persze a Combine erőkkel a sarkukban.

A második rész egy hosszabb történetet ölel fel, amely a Half-Life 2-ben kirobbanó forradalommal nyit és City 17 felrobbanásával ér véget. Az epizód érdekessége, hogy szerelmi szálat is szőttek bele, de nyugalom, nem kell riadtan máris továbbtekerni, ez a szál is kellemesen érdekes és egyedi a maga nemében.

A két történet természetesen a végén összekapcsolódik, hogy egy egészként lássuk a végkifejletet, amely egyszerre tragikus és misztikus. A látvány egyedi, a hangokat egy az egyben a játékokból vették át, a Combine jelmezeket, valamint a játékszériára jellemző eszközöket pedig nagyon jól megcsinálták. Egyedül talán a CGI és néhány báb az, amit meg lehetne szólni, de amatőr filmnél ez annyira nem illik -- pláne, ha valami ilyen színvonalas, mint az Escape from City 17.

2. Portal: Survive! (Portal 2)

A Portal-játékokon alapuló Portal: Survive! mindössze 500 dollárból készült (egy hollywoodi produkcióban a kávé többe kerül), és egy testvérpár, Colin és Connor McGuire követte el, miután elolvasták a történet alapjait képező Portal 2: Lab Rat című képregényt. A filmet részben a YouTube Space LA támogatta, s egyik legnagyobb erénye, hogy van benne egy megépített  GLaDOS, amit a jelmezeket és egyéb cosplayes kiegészítőket gyártó Angry Dogs Studio hozott össze egy kis reklámért cserébe. A Portal: Survive! persze nem csak azért lehetett ezüstérmes, mert szerepel benne az imádnivaló hangú és humorú szuperszámítógép (dehogynem!), hanem mert részben a „hölgy” hatalomátvételét meséli el az Aperture Science intézete felett (amit a filmben a YouTube Space LA irodaháza „alakít”), no és természetesen Chell (Monique Blachard megformálásában) sem maradhatott ki a buliból.

1. Fallout: Nuka Break (Fallout 3)

A Fallout 3-on és a Fallout: New Vegason alapuló Fallout: Nuka Brake egy kifejezetten érdekes alkotás a rajongói filmek népes listáján, mert nem egy párperces filmről van szó, hanem egy komplett websorozatról, amit részben Kickstarteren szerzett pénzből, részben a Machinima támogatásával hozott létre a Wayside Creations csapata. Természetesen mezei fanfilmként kezdte, de a készítők mindig is egy hosszabb, sorozat jellegű történetet akartak elmesélni, így az első Nuka Brake tekinthető afféle pilotnak is, hiszen ezzel szereztek később támogatókat.

A sorozat középpontjában Ben, a morózus ghoul, Scar, a szexi, exrabszolgalány és Twig, a masszív Nuka Cola-függő, egykori Vault 10 lakó áll. A bizarr társaság kalandjai a történet elején igencsak mókásak, az egyes epizódokban nagy szerepet kap a Fallout-játékokra jellemző humor. Ám, ahogy a játékokban, úgy itt is komolyra fordulnak végül a dolgok, előkerül a rabszolgaság, a megszállottság és a fanatizmus témája, miközben egyre több tragikus dologra derül fény. A második évadban ráadásul érkezik egy nem várt szereplő, akit a Pokolfajzat mozikból, vagy a Faun labirintusából „ismerős” Doug Jones alakít (azért az idézőjel, mert általában elmaszkírozva játszik). Az ő karakterén alapul a Red Star című film, ami afféle átvezető az első évadból a másodikba.

Ez hát a Top 5-ös listánk a játékvilág rajongói filmjeinek népes táborából. Természetesen rengeteg „mozit” kihagytunk, kezdve a Valve által szponzorált Portal: No Escape-pel, befejezve a Mass Effect: Red Sanddel, amelyben a férfi Shepardot megszólaltató Mark Meer alakítja a főszerepet, hogy még kettőt kiemeljek suttyomban a sorból. És nektek melyik a kedvenc, valamilyen játékon alapuló rajongói filmetek?