Most, hogy a League of Legends hivatalos sport lett az Egyesült Államok területén, kis túlzással élve -- s persze az ellentábor idegeire mászva -- kijelenthetjük, hogy a MOBA játékok körében vívott versenyt megnyerték, hiszen sokkal többet már nem érhet el egy kifejezetten a csapatsportra kitalált játék, mint azt, hogy a meccseket magas szinten űző felhasználók a törvény szemében profi atlétának legyenek tekinthetők, még akkor is, ha az igazi sportolókat mindez megmosolyogtatja.

A League of Legends sporttá válása elsősorban feltette azt a kérdést, hogy akkor most már mindenből lehet-e sportág, de azt is, hogy mi lesz a következő MOBA, aminek ugyanez sikerülhet. Versenyzőkből elvégre van elég, sőt talán több mint amennyi kellene, s csak idő kérdése, hogy egyik-másik konkurencia is hivatalos sportág lehessen. Ezen a héten öt ilyen játékot igyekszek megmutatni, melynek van valamekkora esélye arra, hogy profi atlétákat neveljen ki.

5. Smite

A MOBA stílusban készült játékok hagyományosan izometrikus nézetben mutatják a játékteret s az azon tevékenykedő játékosokat, illetve mellékkaraktereket -- ez a megszokott és elfogadott. Nincs azonban törvénybe írva az, hogy ne lehetne kísérletezgetni a formulával, megtartva annak alapjait, de közben mégis valami friss élményt nyújtva. Itt jön képbe a Smite, ami lényegében egy MOBA, ugyanazokkal a célokkal és játékszabályokkal, mint bármelyik másik hasonló játék, csak éppen TPS nézetben, ami csavar egy kicsit a játékmeneten.

Az elképzelés, noha nem teljesen egyedi vagy forradalmi, mindenképpen jó -- probléma viszont az, hogy maga a játék egyelőre kiforratlan. A karakterek közötti egyensúly eléggé törékeny, ami nem vonzza magához túlságosan az embereket, főleg nem azokat, akik komolyabb kihívásra vágynak, ám ez változhat, és várhatóan változni is fog. A Hi-Rez Studios éppen mostanában jelentette be, hogy legalább fél évig nem fognak foglalkozni az egyébként nagyon is jól teljesítő Tribes Ascenddel, mert minden idejüket a Smite csiszolására akarják szánni. Ez komoly elkötelezettségre utal, s emiatt nem szabad már most leírni a játékot, még akár nagyot is robbanthat a klasszikus játékforma új megközelítésével.

Top 5: MOBA, amiből sportág lehet

A Smite jelenleg a nyílt bétatesztelés stádiumában jár; valamikor idén nyáron vagy ősszel fog megjelenni az ingyenesen játszható program.

4. Sins of a Dark Age

Akárcsak a Smite, a Sins of a Dark Age is a feltörekvő programok közé tartozik, s ez is újításokkal, a jól ismert formula kissé átalakított változatával igyekszik megnyeri a játékosok kegyeit -- a Smite a TPS nézetet választotta, a Sins of a Dark Age pedig komoly RTS-elemekkel bolondítja meg a játékmentet. Ez a megközelítés persze nem olyan furcsa, ugyanis a fejlesztő Ironclad Games a Sins Of A Solar Empire című játékával, illetve a hozzá kiadott kiegészítőkkel szerzett magának ismertséget, de ami még fontosabb, értékes tapasztalatokat. Ezeket a tapasztalatokat építi be a csapat első MOBA játékába, ami egyszerre szeretne a kezdő játékosoknak és a profiknak is ajánlani valamit.

A játékmenet természetesen javarészt nem változott a zsánertől megszokotthoz képest, de vannak bőven újdonságok. Az egyik ilyen a Realm Quests, ami a meccs közben egy váratlan eseménnyel kavarja fel az állóvizet, új kihívásokat állítva elénk, ezeket az akadályokat pedig aztán vagy sikeresen tudjuk venni, valamilyen bónuszra szert téve, vagy csúnyán elbukjuk. Ezen felül a játékmenetet is több ponton finomították a szokásos rendszerhez képest (az éj-nappal ciklus során például az MI viselkedése eltérő és bizonyos képességek is változnak), illetve átemeltek néhány elemeket másoktól, mindezt azért, hogy lehetőleg az újoncok könnyen elmerülhessenek a játékban, ugyanakkor gondoskodtak arról is, hogy az is megtalálja a számítását, aki taktikázására vágyik. Idővel meglátjuk, sikerült-e valami maradandót alkotniuk, de eddig jól néz ki a Sins of a Dark Age.

Top 5: MOBA, amiből sportág lehet

A jelenleg a zárt béta szakaszában tartó játék fejlesztése során kivágták a Commander opciót, amivel csapatonként egy játékos a többiek mozgását menedzselhette volna.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2