Elérkeztünk az év utolsó három hónapjához, ami azt jelenti, hogy megkezdődhet a játéközön, az a bizonyos játéközön, mikor csak kapkodjuk a fejünket, hisz egymást érik a nagyobbnál nagyobb megjelenések a karácsony előtti hajrában. A Top 5 rovat mostanra már szokásos negyedévi játékajánlójában az október-november-december legjobb és legérdekesebb címeit rangsoroltam, természetesen szigorúan szubjektíven.

Házirend: a szabály ezen a héten nagyon egyszerű volt, hiszen azokat a programokat vettem figyelembe, amik az év hátralevő részében jelennek meg.

5. Far Cry 4

Folytatódik a Far Cry-sorozat, és ezúttal nem valami izzasztó helyszínre, egy dzsungelbe vagy Afrikába ruccanunk ki, hanem a festői Himaláját vesszük célba -- de ha azt hittétek, hogy a távolról békésnek tűnő helyen feltöltődhetünk, akkor tévedtetek, hiszen egy valóságos háborús zónába csöppenünk.

A Far Cry 4-ben dúló véres polgárháború hátterében a kalandjainknak otthont adó Kyrat önjelölt zsarnok uralkodója, Pagan Min áll, aki egy személyben érdekesebb, mint bárki más, akit eddig láttunk a szériában, s gondoskodik arról is, hogy egyetlen unalmas percünk se legyen -- rengeteg tűzharc, kooperatív lehetőségek, sőt még harci elefántok is várnak ránk az új játékban.

Ráadás: Dragon Age: Inquisition - A csalódást kelőt második rész után a BioWare megfogadta, hogy apait-anyait beleadnak a harmadik rész elkészítésébe, s az eddig látottak alapján a küldetés sikerült.

top-5-far-cry-4-dragon-age-inquisition.jpg

Far Cry 4 megjelenés: 2014. november 20. -- Dragon Age: Inquisition megjelenés: 2014. november 21.

4. The Crew

Ha versenyjátékokról van szó, nálam minden esetben a könnyedebb címek nyernek, magyarul az arcade játékok, amikben nem kell a felfüggesztés keménységével, a váltóval, vagy mit tudom én mivel babrálni, csak arra kell figyelni, hogy gyorsabb legyek mindenkinél; a száguldás élménye kell, s ha ezt egy nagy, nyitott világban tehetem, az nekem a kánaán.

Ebből a szempontból tökéletes játék tehát a The Crew, ami az Egyesült Államok digitális másolatában enged szabadjára, hogy aztán szívünk szerint versenyezzünk másokkal vagy a gép ellen. Van még valamilyen történet is, de az annyira jellegtelen, hogy arra nem is érdemes szót fecsérelni, inkább arra térjünk ki, hogy a kocsik különböző módokon tuningolhatók, számtalan város, esemény és kihívás vár ránk, és azt mondtam már, hogy az egész a multiplayer-élményre építkezik? Szuper lesz!

Ráadás: Project CARS - az év utolsó negyedében nem csak a The Crew jelenik meg versenyjáték-fronton, hanem egy másik izgalmas cím is, s ez már a komolyabb élmény megszállottjainak szól; ha nem is ásom bele magam túlzottan, egy próbát mindenképpen megérdemel majd tőlem.

top-5-the-crew-project-cars.jpg

The Crew megjelenés: 2014. december 2. -- Project CARS megjelenés: 2014. november 21.

3. Civilization: Beyond Earth

Az év utolsó negyedében kevés stratégiai játék jelenik meg, de nem is kell több, ha az egyiket Civilizationnek hívják. Az ördögien addiktív sorozat legújabb része, a Civilization: Beyond Earth a Civilization 5 és az Alpha Centauri legjobb elemeit ötvözve azt a nagy feladatot bízza ránk, hogy hódítsuk meg az emberiség, azon belül pedig a választott népcsoport számára az új otthont jelentő planétát.

A küldetés természetesen nem egyszerű, könnyen elveszíthetjük a küzdelmet, a bolygóért ugyanis nem egyedül versengünk, s jó Civilization-szokásnak megfelelően hamar egymás torkának fogunk esni. A háború a Civilization 5-ben látottak szerint zajlik, s ha már itt tartunk, sok minden más is hasonló, de nem kell attól tartani, hogy nem lesznek újdonságok, hiszen a fejlődés alaposan átalakult, a kolóniák menedzselése pedig más kihívásokat állít elénk, mint egy civilizáció kezdetektől történő terelgetése. Egyszóval, ha szereted a sorozatot, akkor ez is kedvedre lesz.

Ráadás: Grand Theft Auto 5 - Tudom, újrakiadás, de ha egyszer egy GTA megjelenik, amellett nem mehetünk el szó nélkül, főleg akkor, ha szebb kiadásban kapunk meg egy amúgy is remek játékot. Kár, hogy a PC-s változat csak jövőre érkezik...

top-5-civilization-beyond-earth-gta-5.jpg

Civilization: Beyond Earth megjelenés: 2014. október 24. -- Grand Theft Auto 5 megjelenés: 2014. november 18.

2. Assassin's Creed: Unity

Az Assassin’s Creed-sorozat idén végre az előző generáció által jelentett fékek nélkül jelentkezhet egy új résszel, s az, hogy a fejlesztőcsapat minden idejét az új hardverrel töltötte, meg is látszik a játékon: az Assassin's Creed: Unity szimplán az eddigi legnagyobb, legszebb és legtartalmasabb darabja a sorozatnak.

A helyszín Franciaország, az időpont pedig a 18. századi nagy forradalom kellős közepe; ebben a viharos időszakban kell végeznünk dolgunkat új főszereplőnkkel, Arno Doriannal, aki Párizs utcáin keresi a megváltást. Hősünk nem egy egyszerű eset, hisz assassin apjának halála után egy templomos nevelésében nőtt fel, szerelme pedig szintén egy templomos, felnőtt fejjel azonban mégsem a keresztet választja, hanem az assassinok rendjébe áll be. A kalandjainknak otthont adó város nagy, hatalmas, s valamilyen teendő minden sarkon vár ránk, ezek a missziók pedig immáron dinamikusak, egy hiba után nincs deszinkronizáció, s ha a nagy merényletekről van szó, sosem látott szabadságot kapunk a kezünkbe, ráadásul kooperatív mód is lesz, hogy ne egyedül kelljen dolgoznunk. Az már csak hab a tortán, hogy különböző módokon fejleszthetjük Arno képességeit, javult a parkour és a lopakodás, illetve, amit igazán értékelni tudok, hogy a lehallgatásos küldetések nagy átdolgozást kaptak, hogy végre ne tépjük ki a hajunk ezek közben.

Ráadás: Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes - 11 év után idén újra megjelenik egy Metal Gear Solid PC-re, s noha a Ground Zeroes csak az étvágygerjesztő a főfogásnak nevezhető The Phantom Pain előtt, így sincs okunk panaszkodni.

top-5-assassins-creed-unity-megs-5-ground-zeroes.jpg

Assassin's Creed: Unity megjelenés: 2014. november 14. -- Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes megjelenés: 2014. december 18.

1. Call of Duty: Advanced Warfare

Lehet, hogy pár embert fel fogok ezzel idegesíteni, de az év végének kínálatából idén a Call of Duty: Advanced Warfare-t ajánlom a leginkább. Tudom, nem illik szeretni a sorozatot, de aki egy kicsit is figyelte, mit kínál az új játék, az azt is tudja, hogy sok változás jön.

Elsőként ott van az, hogy ezúttal nem az Infinity Ward vagy a Treyarch dolgozott a játékon, hanem egy „friss”, az eddig csak kiegészítő munkákkal megbízott Sledgehammer Games kapta meg a gyeplőt, akik rögtön a jövőbe lökték a játékot. Ez az ugrás azt teszi lehetővé, hogy egy sor olyan felszerelés és fegyver kerüljön a birtokunkba, amik ma még csak a tervezőasztalokon léteznek: exoszkeleton, aktív álcázás, multifunkciós gránátok és még pár ilyen érdekes darab, amik az eddig látottak alapján sok új színt visznek majd a játékba.

Aztán ott van a multiplayer mód, ami az előbb említett technológiai vívmányoknak hála minden eddigi résznél pörgősebbnek ígérkezik; megszokott látványt jelentenek majd az óriási ugrások és az ide-oda cikázó játékosok, akik már a fejünk fölül is támadhatnak. Mindennek tetejébe pedig van még egy sztenderd, de ugyancsak jónak tűnő kooperatív mód és egy olyan, az eddigi részeknél hosszabbnak ígért kampány, amit Kevin Spacey szereplése tesz igazán érdekessé.  

top-5-call-of-duty-advanced-warfare.jpg

Call of Duty: Advanced Warfare megjelenés: 2014. november 4.

Ami kimaradt: az év végén mindig hatalmas a játékdömping, s így, még ráadásokkal együtt sem tudok minden érdekes címet megemlíteni a Top 5 keretében, így álljanak itt felsorolásként azok a címeket érdemes megnézni, de bővebben már nem tértem ki rájuk: Sunset Overdrive, Assassin's Creed Rogue, Halo: The Master Chief Collection, World of Warcraft: Warlords of Draenor, Lords of the Fallen és LEGO Batman 3: Beyond Gotham.

A kérdés természetesen az, hogy te melyik játékot várod az év végi felhozatalból a legjobban. Többet is mondhatsz, vagy akár a saját rangsorodat is felállíthatod.