Ma kezdődik a Star Wars: Battlefront bétatesztelése (erről részleteket itt olvashatsz), majd egy hónap múlva megjelenik a teljes játék, ezen felül pedig decemberben a Star Wars 7 is a mozikba kerül. Az év vége tehát a Csillagok háborújának jegyében telik el, a rajongók fejében csak ez forog, mindenki más pedig nem tud hova menni, hogy egy jedivel ne fusson össze. Keresve sem találhattam volna kézenfekvőbb témát a Top 5 rovatunk legújabb részéhez, amiben ezúttal a legjobb Star Wars játékokat szedtem össze -- mint mindig, most is szigorúan szubjektív módon. 

5. Rogue Squadron

Szép hagyománya van a Star Wars röpszimulátoroknak, és nem is csoda, kiváló ötlet lehetőséget adni arra, hogy X-szárnyúak és TIE-fighterek pilótafülkéjébe ugorhassunk, kiélve ezzel a csillagközi vadászpilótáskodásról szőtt álmainkat.

Ebben a vonulatban elsőként az 1993-as X-Wing sorozat juthat eszünkbe, ami a szimulátorosabb oldalról közelítette meg a témát, nálam azonban az arcade érzést hordozó Rogue Squadron bizonyult nyerőnek. Ezt a Factor 5 csapatának köszönhetjük, akik egy négy fejezetből álló, izgalmas kis sztorit rittyentettek a Rogue Squadron kalandjai köré. Ezek során a Star Wars-univerzum népszerű és emlékezetes helyszíneit látogathatjuk meg, miközben folyamatos akcióban lehet részünk az öt választható hajó (további gépeket is feloldhattuk, köztük az Ezeréves sólymot is) botkormánya mögött.

Sajnos egyedül csak a Rogue Squadron jutott el PC-re, minden folytatás csak a GameCube-ra jelent meg, bár 2001-ben kaptunk egy szellemi folytatást a Battle for Naboo formájában, de nem ugyanaz a vagány repülős osztag hiányában.

top-5-star-wars-rogue-squadron.jpg

4. Jedi Knight II: Jedi Outcast

A Star Wars-univerzuma nem a filmekkel kezdődik és azokkal ér véget, az évek során ugyanis tovább szövődött, és elképzelhetetlenül nagyméretűvé duzzadt. Új helyszínek, konfliktusok, fajok és hősök bukkantak fel, olyan sok, hogy itt lennénk napokig, ha az összes felsorolására vállalkoznánk -- egy valakit azonban mindenki ismer, és ez Kyle Katarn.

Kyle Katarn elsőként a Star Wars: Dark Forces során jelent meg, mint a játék főszereplője, a LucasArts azonban egy „üres” karakterként álmodta meg, egy olyan hősként, akibe saját magunkat ültethetjük át. Ez jó döntésnek bizonyult, Katarn ugyanis hamar a játékosok kedvencévé vált, annyira, hogy a Jedi Knight-sorozatban átélt kalandok után sem kellett búcsút vennünk tőle, hiszen a rajongók átvették a szereplő gondozását, aki könyvekben és képregényekben folytatta az útját.

A bátor Kyle karrierje során sok izgalmas kalandot átélt, legjobban sikerült missziója azonban a Jedi Outcast volt. A 2002-es programban hősünk visszatért a zsoldos szakmához, ám régi bajtársának gyilkossága után bosszút esküszik. Visszaszerzi hát fénykardját meg a jedi erejét, és indulhat a hajtóvadászat Desann után. A franchise több híresebb helyszínét meglátogathatjuk és egyúttal fontos szereplőkkel is összefuthatunk, miközben szüntelen az akció, előbb csak pisztolyokkal de aztán már az erő segítségével is, mindez pedig egy kielégítő fináléban csúcsosodik ki a Jedi akadémiában.

(Megjegyzés: a Star Wars kiterjesztett univerzumot nem is olyan régen leválasztották a hivatalos kánonról, így az ebben megálmodott dolog meg se történtek.)

top-5-star-wars-jedi-knight-2-jedi-outcast.jpg

3. Battlefront/Battlefront 2

Csillagok háborúja, már a név is adja magát ahhoz, hogy hatalmas küzdelmekben legyen részünk, amit aztán 2004-ben, a Pandemic Studiosnak köszönhetően meg is kaptunk. A Star Wars: Battlefront a méltán népszerű Battlefield sorozat mintájára a küzdelem kellős közepébe helyezte a játékosokat -- persze ez előtt is volt már a háborúzásra koncentráló program, mégpedig a 2000-ben kiadott Force Commander, de ugyebár az egészen más élményt nyújtott.

A Battlefront vonzereje mindenképpen abban rejlik, hogy első kézből élhetjük át a csatákat, belső vagy külső nézetből, de ami még ennél is fontosabb: a szabadság. Nagy pályák, vezethető járművek és változatos kasztok tették hosszú időre szavatossá a programot, amit egyébként nem csak online volt élvezet nyúzni, hanem egyedül is.

A megosztott harmadik helyen a 2005-ös folytatással osztozkodik a program. Ez még magasabb szintre emelte az élményt, hiszen már űrcsatákban is részt vehettünk, az előd passzív hőskaraktereit pedig mi magunk is az irányításunk alá vonhattuk, kecsesen tizedelve az ellenség erőit.

top-5-star-wars-battlefront-1-2.jpg

2. Republic Commando

Abban nagyjából egyet érthetünk, hogy a filmsorozat előzménytrilógiája, hogy is mondjam, hagyott némi kívánnivalót maga után, mind a történetmesélés, mind az univerzum bővítése, mind pedig a karakterek terén -- de azért nem teljesen vesztett ügy a három film és ezek hatása, ebből az időből érkezett ugyanis az egyik legjobb akciójáték, ami a Star Wars nevet viselte.

A franchise alapján készült programok jellemző ismertetőjegye, hogy ilyen vagy olyan úton, de az erő használóinak kiemelt szerepet kell kapniuk, egyszerűen nem hiányozhatnak. Ezzel ment szembe a Republic Commando, amiben a cselekmény teljes egészében klónkatonák, a bizonyos Delta Squad négy kommandósa körül forgott. Minden akciót a vezető, Delta RC-1138, azaz Boss szemszögéből élhetünk át, a csapatunk folyamatos koordinációjával pedig parázs tűzharcokban lehetett részünk, többek között a Kashyyyk és a Geonosis felszínén, vastagon belekeveredve a Klónháború eseményeibe.

Az üdítően újszerű játékmenet, az erőtől való elszakadás és a csapatirányítás együttese azonnal belopta magát a játékosok szívébe, és nem csak az egyik legjobb Star Wars adaptációként tartjuk számon, hanem az egyik legjobban követelt folytatás is a Republic Commando nevéhez fűződik.

top-5-star-wars-republic-commando.jpg

1. Knights of the Old Republic

Azt hiszem, nem különösebb meglepetés, sőt, mondhatjuk úgy is, papírforma, hogy az első helyen a Knights of the Old Republic szerepel, a BioWare szerepjátéka ugyanis nem csak nálam, de másoknál is az élen szerepel, ha a legjobb Star Wars játékokat kell felsorolni. A hatalmas világ, a rengeteg küldetés, az érdekes és lebilincselő történet, és persze a remek harcrendszer, feledhetetlen élménnyé tette a filmek eseményeit sok-sok évvel megelőző játékot. Hangos kritikai sikerek és díjak is kísérték a 2003-as megjelenést, ugyanis a szakma tetszését is elnyerte.

A történet főszereplője egy klasszikus, amnéziás karakter, akivel rögtön a dolgok sűrűjében találjuk magunkat: a hajónkat támadás éri, és el kell menekülnünk. Egy közeli bolygón érünk földet, és innentől kezdve meg is indul a csillagrendszereket átszelő kalandunk, tele érdekes helyszínekkel, küldetésekkel és olyan csavarral, amit talán senki sem látott közeledni.

Hogy mi ez a fordulat, azt persze nem árulom el, hátha van még olyan, akik nem játszott a Knights of the Old Republic-kal, de ha van is ilyen, annak ezúton azt tanácsolom, hogy minél hamarabb pótolja ezt az égbekiáltó hiányosságot, a BioWare ugyanis néhány kisebb-nagyobb hibától eltekintve mestermunkát végzett, ami az elejétől a végéig képes szórakoztatni, miközben a Star Wars-univerzum egy új részét mutatja be, páratlanul gazdag tálalásban. 

top-5-star-wars-knights-of-the-old-republic.jpg

A futottak még kategóriában említésre méltó a Force Unleashed játékok, amik menő power tripet tettek lehetővé elszabadult erő képességekkel, vagy ott a Jedi Academy és a Knights of the Old Republic 2 is, de ezek nem igazán nyerték el a tetszésemet -- legalábbis nem annyira, hogy legjobb öt közé beférjenek.

Természetesen kérdésem ezúttal az, hogy NEKED melyik a kedvenc Star Wars játékod. Várom/várjuk a válaszaitokat a kommenteket között. Az erő legyen veletek!

A cikk a szerző, és nem a szerkesztőség egyöntetű véleményét tükrözi.